Στόχος η περαιτέρω μείωση των δαπανών στον χώρο της υγείας
Αλλαγές στο σύστημα των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία μελετά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην προσπάθειά της να επιτύχει περαιτέρω μείωση των δαπανών στον χώρο της υγείας.
Όπως πληροφορείται το protothema.gr, οι αλλαγές θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν τον βασικό πυλώνα του συστήματος εφημεριών, δηλαδή τους γιατρούς, οι οποίοι πλέον, για τις ανάγκες των εφημεριών και μόνο, θα διακρίνονται σε γιατρούς «πρώτης» και «δεύτερης γραμμής». Αυτή η διάκριση ως φαίνεται θα καθορίζει τη συμμετοχή τους στις εφημερίες και συνεπώς την αμοιβή τους.
Ήδη με έγγραφό του προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος ζήτησε να γίνει περικοπή στα προγράμματα εφημεριών, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα κονδύλια που έχουν διατεθεί. Σημειωτέον ότι το συνολικό ετήσιο ποσό για τις εφημερίες στο ΕΣΥ εφέτος έχει συρρικνωθεί κατά 100 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το περασμένο έτος, φτάνοντας τα 300 εκατ. ευρώ. Πλέον όμως επιχειρεί αλλαγές και στην «καρδιά» του συστήματος εφημεριών.
Αναγκαίος ο εξορθολογισμός των εφημεριών
«Σαφώς υπάρχει θέμα περιορισμού της δαπάνης των εφημεριών. Είναι αναγκαίος και ο εξορθολογισμός στη λειτουργία των εφημεριών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκουρέντζος, στη διάρκεια χθεσινής ενημερωτικής εκπομπής στη δημόσια τηλεόραση.
«Πρέπει να υπάρχουν γιατροί οι οποίοι θα εφημερεύουν στις ειδικότητες που είναι αναγκαίες, στις ειδικότητες που χρειάζεται το Νοσοκομείο για να λειτουργήσει σε έκτακτα περιστατικά και όχι να γίνεται κατασπατάληση των περιορισμένων πόρων για εφημερίες με γιατρούς, που εφημερεύουν με ειδικότητες οι οποίες δεν είναι αμέσου και επιτακτικής ανάγκης για την εφημερία ενός Νοσοκομείου» ανέφερε ενδεικτικά ο υπουργός Υγείας.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, ταξινομούνται οι ιατρικές ειδικότητες του ΕΣΥ κατά προτεραιότητα, όπως αυτή καθορίζεται αφενός από τη φύση της ειδικότητας, αφετέρου από τις ανάγκες που καλύπτει στην εφημερία του κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα.
Παθολόγοι, χειρουργοί, καρδιολόγοι είναι πχ τρεις βασικές ειδικότητες εκ των ων ουκ άνευ σε κάθε εφημερία, με τη σχετική λίστα να εμπλουτίζεται με αναισθησιολόγους, ακτινολόγους κα, ενώ οδοντίατροι, παθολογοανατόμοι, δερματολόγοι θα περιορίζονται στη μάχη των εφημεριών από τα μετόπισθεν.
Οι αλλαγές αυτές βεβαίως βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ηγεσίας του υπουργείου σε άμεση συσχέτιση με τις δρομολογημένες ενοποιήσεις τμημάτων και κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία. «Δεν μπορεί να υπάρχουν δυο γυναικολογικές κλινικές σε δυο Νοσοκομεία με απόσταση μεταξύ τους 11 χλμ και στη μία να υπηρετούν δυο γιατροί και στην άλλη άλλοι δυο και να μην μπορούν να βγουν εφημερίες. Χρειάζεται να υπάρχει μια γυναικολογική κλινική η οποία να μπορεί και να εφημερεύει. Αυτό εξυπηρετεί τον πολίτη» είπε ο κ. Λυκουρέντζος, δίνοντας το αδρό πλαίσιο των επικείμενων αλλαγών στο σύστημα υγείας το χρονοδιάγραμμα των οποίων προβλέπει την ολοκλήρωσή τους μέχρι το τέλος του έτους.