Τι αναφέρει άρθρο του Economist για πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας μέσα στις επόμενες ημέρες
Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό Economist, η Ελλάδα έχει “μόνο δύο βδομάδες για να πείσει τους δανειστές της ότι μπορεί να επαναφέρει σε τροχιά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις”.
Το περιοδικό εκφράζει τις αμφιβολίες του σχετικά με το εάν θα κατορθώσει η ελληνική κυβέρνηση να πείσει τους επιθεωρητές της τρόικας για τη δυνατότητα επαναφοράς τους προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε τροχιά, στη γνωστή γραμμή κινδυνολογίας που έχει ακολουθήσει και σε άλλα δημοσιεύματα του.
“Εάν τα νέα σχέδια της Αθήνας να δρομολογήσει περικοπές δαπανών ύψους 14,5 δις ευρώ την ερχόμενη διετία κριθούν μη ρεαλιστικά, η επόμενη δόση των 31,2 δις ευρώ δεν θα εκταμιευθεί”, επισημαίνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.
Ενδεχόμενο καθυστέρησης της επόμενης δόσης
Μεταξύ άλλων, ο συντάκτης εξηγεί πως εάν τα σχέδια που καταρτίζει η ελληνική κυβέρνηση για εξοικονόμηση 14,5 δισ. ευρώ στο διάστημα των δύο επόμενων ετών κριθούν μη ρεαλιστικά, η καταβολή της επόμενης δόσης των 31,2 δισ. ευρώ του δανείου της Ελλάδας θα καθυστερήσει.
Εάν αυτό συμβεί, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Χωρίς δανεισμό, η οικονομία θα περιέλθει σε τέλμα. Μισθοί και συντάξεις του δημοσίου δεν θα πληρωθούν.
Μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ο Economist επισημαίνει στο σημείο αυτό πως η ανησυχία για τους Έλληνες είναι, πως με την Ισπανία και την Ιταλία να δέχονται επίθεση από τις αγορές, ορισμένα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης ίσως βρουν δελεαστικό το να θυσιάσουν την Ελλάδα.
Πρόκειται φυσικά για σενάρια και υποθέσεις.
“Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας πως η κυβέρνησή του μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις”, καταλήγει το άρθρο του Economist.
Χρήστος Δεμέτης από το Economist