http://filologos10.files.wordpress.com/2012/03/malware.png

Μόλις πριν από μερικές ώρες είχαμε ένα απρόοπτο χτύπημα στον υπολογιστή μας από κακόβουλο λογισμικό (malicious software, malware). Οι κατασκευαστές του προφασίζονται ότι δήθεν προέρχεται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ενώ με το πρόσχημα της διάπραξη του κακουργήματος της παιδικής πορνογραφίας επιχειρείται η εξαπάτηση των χρηστών, για την απόσπαση ευαίσθητων πληροφοριών ή/και χρημάτων.

Συμπτώματα

Κατά την περιήγηση στο Διαδίκτυο, αναζητώντας εικόνες και αφού κάναμε κλικ σε μία από αυτές, προειδοποιηθήκαμε από το εργαλείο ασφάλειας των Windows για πιθανή παραβίαση του συστήματος μας.  Παρόλα αυτά επιτρέψαμε την εκτέλεση της ύποπτης λειτουργίας για να δούμε την εξέλιξή της.

Ξαφνικά, έκλεισαν όλα τα παράθυρα των εφαρμογών και σε πλήρη οθόνη (full screen) εμφανίστηκε το παραπλανητικό μήνυμα που βλέπετε στην  εικόνα.

http://filologos10.files.wordpress.com/2012/03/malware.png

Από το κείμενο αντιλαμβανόμαστε ότι οι δημιουργοί του συγκεκριμένου malware αποσκοπούν στην απόσπαση χρηματικού ποσού ή/και ευαίσθητων δεδομένων από τα υποψήφια θύματά τους.

Συγκεκριμένα, ζητείται από το χρήστη να αποκαλύψει τον 19-ψήφιο κωδικό Ukash (προπληρωμένο ηλεκτρονικό κουπόνι που χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο) ή τον 16-ψήφιο κωδικό Paysafecard (μέθοδος ηλεκτρονικής πληρωμής που βασίζεται σε σύστημα προπληρωμής).

Στο ενδεχόμενο που δεν έχει ο χρήστης στην κατοχή του τέτοιους κωδικούς, προτρέπεται να τους προμηθευτεί και να τους καταχωρήσει στη συνέχεια. Προκειμένου να «ξεκλειδώσει» ο υπολογιστής και να αποκατασταθεί η σωστή λειτουργία του.

Αντιμετώπιση

Είναι αυτονόητο: ΔΕΝ ΠΛΗΚΡΟΛΟΓΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ!

Τερματίζουμε τα Windows. Με συνδυαστικό πάτημα στα πλήκτρα: Alt+Ctrl+Del, επιχειρούμε να τερματίσουμε τη λειτουργία του υπολογιστή. Αν δεν λειτουργήσει η προαναφερόμενη μέθοδος, τότε κλείνουμε τον υπολογιστή με παρατεταμένο πάτημα (περίπου για 10 δεύτερα) του κουμπιού λειτουργίας (power on/off).

Επανεκκινούμε τον υπολογιστή. Αν το σύστημα ανοίξει χωρίς να φαίνεται κάπου το παράθυρο του malware (βλ. εικόνα),εκτελούμε αμέσως ένα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από ιούς (antivirus). Αν το antivirus βρει και καθαρίσει τoν ιό, τότε μόνο μπορούμε να ξανασυνδεθούμε στο Διαδίκτυο. Αν το πρόγραμμα προστασίας δεν καταφέρει να εντοπίσει τον ιό θα πρέπει να πάμε τον υπολογιστή σε έναν ειδικό και να του περιγράψουμε το πρόβλημα.

Εναλακτικά  καλούμε στα τηλεφωνα: 210-6476464 και 210-6476461. Ή επικοινωνούμε, από καθαρό υπολογιστή, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: ccu@cybercrimeunite.gov.gr, με τηΔίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σε κάθε περίπτωση, το συντομότερο,  θα πρέπει από ένα καθαρό (από ιούς) μηχάνημα να συνδεθούμε στο Διαδίκτυο και να αλλάξουμε όλους τους κωδικούς πρόσβασης των λογαριασμών μας: είτε στο facebook, είτε στα e-mails, είτε στα blogs, είτε στο twitter, είτε σε e-banking κ.λπ.

Επίλογος

Πρέπει να μάθουμε να είμαστε υποψιασμένοι χρήστες των υπολογιστών, με επίγνωση των πιθανών κινδύνων. Η γνώση θα μας προφυλάξει νωρίτερα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Να θυμόμαστε ότι και στους υπολογιστές ισχύει ό,τι και στη ζωή:το αληθοφανές δεν είναι πάντα αληθινό. Το κακόβουλο λογισμικό αναστατώνει έναν υπολογιστή όπως η κακόβουλη πληροφορία αναστατώνει

massmedia-gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.