Κότινο (στεφάνι από κλαδί ελιάς), με το οποίο στεφανώνουν τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων, θα έχει στις αποσκευές της η ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα που αναχώρησε για το Λονδίνο

Η αρχαιότερη ελιά του κόσμου στέφει τους Ελληνες αθλητές

Ο κότινος προέρχεται από την “μνημειακή” ελιά των Βουβών του δήμου Πλατανιά Χανίων και, όπως ανακοίνωσε ο δήμος, θα συνοδεύσει την Ολυμπιακή Ομάδα, έπειτα από την αποδοχή σχετικού αιτήματός του από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο κότινος από τη “μνημειακή” ελιά Βουβών πρόκειται να συντροφέψει την Ολυμπιακή Ομάδα στο ταξίδι της για το Λονδίνο ενόψει των 30ών Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και κατά τη διάρκεια της παρέλασης της Ομάδας στην τελετή έναρξης των αγώνων, στέλνοντας έτσι σε όλο τον κόσμο ένα μήνυμα ειρήνης, συναδέλφωσης και αρμονικής συνύπαρξης των λαών.

Ο κότινος παραδόθηκε τη Δευτέρα, στις 2 μετά το μεσημέρι από το δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη στον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο, λίγο πριν από την αναχώρηση της ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου και έγινε μία  μικρή εκδήλωση για τον αποχαιρετισμό της Ολυμπιακής Ομάδας.

Το ελαιόδεντρο των Βουβών έχει ανακηρυχθεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) ως «μνημειακό», λόγω της ιδιαιτερότητας του σχήματος και της εξαιρετικής αισθητικής του ανάγλυφου του κορμού του. Είναι ποικιλίας μαστοειδούς που τοπικά αποκαλείται τσουνάτη, εμβολιασμένη σε υποκείμενο αγριελιάς.

Ο κορμός του δέντρου έχει εξαιρετικό ανάγλυφο με ιδιαίτερη αισθητική. Η επιφάνεια του, πραγματικό έργο γλυπτικής, παρουσιάζει διάφορα σχήματα που φαντάζουν με αλλόκοτες μορφές προσώπων και πραγμάτων. Ο κορμός, σε ύψος 0,9 μέτρα από το έδαφος, έχει μέγιστη διάμετρο 3,70 μέτρων και περίμετρο 8,10 μέτρων, ενώ στη βάση του δέντρου η μέγιστη διάμετρος είναι 4,53 μέτρα και η περίμετρος 12,5 μέτρα.

Το δέντρο έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο της φύσης, ενώ με κότινο από το δέντρο αυτό, που κόπηκε με ειδικές τελετές, στεφανώθηκε ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου ανδρών κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Το δέντρο επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ενώ στον χώρο έχει δημιουργηθεί και μουσείο ελιάς.

ΑΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed