Μήνυμα συνεργασίας και υποστήριξης της ελληνικής προσπάθειας για έξοδο από την κρίση έστειλε ο Μπιλ Κλίντον σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, παρουσία πλήθους υπουργών και Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών
Οι αντιπροσωπείες συναντήθηκαν για λίγα λεπτά μπροστα στις κάμερες και ο διάλογος που αποτυπώθηκε είναι ενδεικτικος του κλίματος.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσφώνησε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ εκφράζοντας αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας:
“Είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε, να σταματήσουμε την ύφεση. Αυτη η κυβέρνηση εκφράζει ένα μεγάλο φάσμα του ελληνικού λαού. στηριζόμαστε στους ευρωπαίους εταίρους μας και θελουμε και τη βοήθεια διακεκριμένων ομογενών” είπε ο κ. Σαμαράς. Ο Μπιλ Κλίντον ανταπέδωσε με φιλοφρονησεις για την Ελλάδα:
“Πιστεύουμε στην Ελλάδα και στο μελλον της. Ειναι μια πλούσια χώρα όχι μόνο σε φυσικούς πόρους αλλα και σε ανθρώπους. Ήρθαμε εδω να βοηθούσε, όχι γιατί έχουμε όλες τις απαντήσεις, αλλα γιατί θελουμε να προσφέρουμε” είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.
Μπροστα στις κάμερες ο πρωθυπουργός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησαν για το προβλημα Υγειας του κ. Σαμαρά, ενω ο κ.Κ λίντον είπε οτι υποβλήθηκε σε εγχείρηση καταραχτη και η όραση του πλεον ειναι καλη.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται στην Αθήνα για λίγες ώρες στο πλαίσιο της Ελληνικής Πρωτοβουλίας. Πρόκειται για την κίνηση ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών που στοχεύει στην ανάδειξη της χώρας ως επενδυτικού προορισμού και που ήδη έχει συγκεντρώσει 100 εκ ευρω για δάνεια για ελληνικές επιχειρήσεις.
Αμεσως μετα την κατ´ ιδίαν συνάντηση ο πρωθυπουργος και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκαν παρουσία αντιπροσωπειών . Απο την πλευρα της ελληνικής κυβέρνησης συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Οικονομικών Γιάννης Στουρναρας, Ανάπτυξης , Κωστής Χατζηδακης, Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτοπουλος , Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη , Δημόσιας Τάξης Νίκος Δενδιας και ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταικουρας. Στη σύσκεψη ήταν παρόντες και ελληνοαμεριανοι επιχειρηματίες.
Το πλήρες κείμενο της προσφώνησης του πρωθυπουργού στον κ.Κλίντον:
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί φίλοι
Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να σας καλωσορίσω όλους στην Ελλάδα.
Και ποιος χώρος καταλληλότερος, με τόσους πολλούς Ελληνοαμερικανούς και έναν σπουδαίο φίλο της Ελλάδας, κυριολεκτικά στη σκιά του Παρθενώνα, το πιο εξέχον μνημείο της ανθρωπότητας, που ταυτίζεται με την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τα ιδανικά που μας κάνουν όλα όσα είμαστε και όσα υπερασπιζόμαστε.
Δεν θα ήθελα όμως τώρα να αναφερθώ στην Ιστορία. Η Ιστορία (άλλωστε) είναι παντού γύρω μας. Μπορείτε απλά να την νιώσετε.
Από τη δεκαετία του τριάντα, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για τα προβλήματα της οικονομίας: να επανακάμψουμε, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να προχωρήσουμε σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για να επανανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά της χώρας μας.
Αλλά θέλω να σας εξηγήσω ότι η Ελλάδα σήμερα διέρχεται μια κρίση άνευ προηγουμένου, σε περίοδο Ειρήνης.
Ανέφερα ότι διανύουμε το πέμπτο έτος ύφεσης και όλα αυτά ανασύρουν τις πικρές μνήμες της Μεγάλης Ύφεσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Και είναι ακριβώς αυτό που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα: τη δική μας εκδοχή της Μεγάλης Ύφεσης, που ζήσατε εσείς.
Αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε, με την υποστήριξη του ελληνικού λαού, όπως αυτή εκφράστηκε στη νωπή λαϊκή εντολή που δόθηκε για κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης με στήριξη των τριών κομμάτων, η οποία αντιπροσωπεύει ένα ευρύτατο τμήμα του ελληνικού πολιτικού φάσματος.
Σκοπεύουμε να το πετύχουμε με την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας, με τους οποίους μοιραζόμαστε ένα κοινό νόμισμα, κοινές υποχρεώσεις και ένα ισχυρό αίσθημα αλληλεγγύης, όλα τόσο πολύτιμα για εμάς.
Και, φυσικά, με τη συνεχή υποστήριξη πολλών διακεκριμένων ηγετών από την Ελληνική Διασπορά, των οποίων οι ενέργειες, πρωτοβουλίες και ιδέες, είναι πάντα ευπρόσδεκτες και πάντα χρήσιμες, τώρα περισσότερο από ποτέ…
Όλοι γνωρίζουμε ότι σε δύσκολους καιρούς, κ. Πρόεδρε, οι άνθρωποι χρειάζονται ισχυρή ηγεσία και Ελπίδα. Εμείς σκοπεύουμε να παρέχουμε και τα δυο:
· Ισχυρή ηγεσία, δηλαδή αποφασιστικότητα, δικαιοσύνη και αίσθηση καθήκοντος.
· Και Ελπίδα, που σημαίνει ότι οι θυσίες δεν είναι μάταιες, όπως σας είπα πριν, και θα πρέπει να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.
Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε. Και επιτρέψτε μου να πω σε αυτό το σημείο, κύριε Πρόεδρε, ότι είστε μια πηγή έμπνευσης για εμάς. Η πρωτοβουλία σας, η “Παγκόσμια Πρωτοβουλία Κλίντον” είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη. Οι αξίες σας, οι αρχές και οι ενέργειές σας έχουν σημαντική επιρροή σε παγκόσμια κλίμακα. Γι’ αυτό σας χαιρετίζω εδώ ως αποδεδειγμένο φίλο και ως παγκόσμια προσωπικότητα, που μοιραζόμαστε κοινά ιδανικά.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτή την πρωτοβουλία. Εκτιμούμε βαθιά το ενδιαφέρον σας για την Ελλάδα και την ισχυρή υποστήριξη σας στις προσπάθειες μας. Επίσης εκτιμούμε βαθιά και τις σχέσεις μας με τη χώρα σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και προσβλέπουμε στην ενίσχυση των δεσμών μας, που βασίζονται στις αρχές της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά τα ιδανικά, κ. Πρόεδρε, ξεκίνησαν στην Ελλάδα περίπου δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν. Τα ίδια ιδανικά ενέπνευσαν τη γέννηση του Αμερικανικού Έθνους, και την Παλιγγενεσία του Έθνους, περίπου δύο αιώνες πριν.
Τα έθνη μας μοιράζονται τόσα πολλά από το παρελθόν.
Είμαι βέβαιος ότι θα μοιραστούν ακόμη περισσότερα στο μέλλον.
Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, που είστε εδώ μαζί μας. Σας ευχαριστώ όλους. Το εκτιμούμε.
Το πλήρες (απομαγνητοφωνημένο) κείμενο της παρέμβασης του κ. Κλίντον, κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά:
Σας ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ. Θα ήθελα να αρχίσω λέγοντας ότι προφανώς ήρθαμε εδώ, διότι πιστεύουμε σε αυτή τη χώρα και στο μέλλον της. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε ανθρώπους, σε πόρους, σε ιδέες, σε κληρονομιά.
Θέλω να συγχαρώ τη δική σας κυβέρνηση συνεργασίας. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν σύνθετα προβλήματα, τα οποία οι άνθρωποι προσπαθούν να επιλύουν συνεργαζόμενοι με προοπτική αλληλεγγύης.
Σίγουρα αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας δημιουργεί πολλή εμπιστοσύνη στους Έλληνες της Διασποράς. Το συζητήσαμε αυτό μεταξύ μας. Εμείς είμαστε εδώ για να σας παρέχουμε την υποστήριξη μας. Όχι γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε τις απαντήσεις, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε κάτι για να σας βοηθήσουμε.
Επίσης θεωρούμε ότι οι θέσεις τις οποίες έχετε στηρίξει, οι μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθείτε είναι σημαντικές.
Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν μια ελπίδα για το μέλλον. Οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται κάτι στο οποίο να πιστέψουν. Ξέρουν όλοι ότι διακυβεύεται το μέλλον τους. Γι’ αυτό εμείς θα σας βοηθήσουμε να επιτύχετε την έξοδο από αυτή την κρίση.
Ακολούθησε μία ακόμη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά μετά την συνάντηση:
Συναντήθηκα σήμερα με τον Πρόεδρο Κλίντον, που επισκέπτεται την Ελλάδα, μετά από πρόσκληση επιφανών Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών που έχουν συστήσει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τη χώρα μας, την “Hellenic Initiative”.
Η πρωτοβουλία αυτή συνδυάζεται με την “Clinton Global Initiative”, τη διεθνή πρωτοβουλία του Προέδρου Bill Clinton για την αντιμετώπιση μεγάλων διεθνών προβλημάτων που ενώνει σε κοινό σκοπό διακεκριμένες προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο.
Η επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον στην Ελλάδα, μαζί με επιφανείς Έλληνες της Ομογένειας, έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα μας δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή κρίση και δίνει ένα δύσκολο αγώνα να την ξεπεράσει.
Στόχος μας είναι να επιτύχουμε, ώστε οι θυσίες του Ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο.
Κατά τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Κλίντον συζητήθηκαν θέματα προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα. Αλλά και ζητήματα για την απευθείας ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας, αξιοποιώντας το δίκτυο “Clinton Global Initiative” καθώς και τα ισχυρά δίκτυα των Ελλήνων της Αμερικής και ολόκληρου του οικουμενικού Ελληνισμού.
Καλωσορίζω τον Πρόεδρο Κλίντον σε μιαν ακόμα επίσκεψή του στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή θέλουμε όλους τους φίλους μας δίπλα μας. Και στο πρόσωπό του αναγνωρίζουμε ένα σταθερό φίλο της χώρας μας.