Περίπου δύο δισ. ευρώ από τα κοινωνικά επιδόματα ετοιμάζεται να κόψει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των συνολικών περικοπών των 12 δισ. που απαιτούν οι δανειστές μας με βάση το δεύτερο Μνημόνιο. Οι λεπτομέρειες για τις περικοπές  συζητηήθηκαν χθες σε νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και εννέα άλλους υπουργούς ώστε πριν από την έλευση της τρόικας, την ερχόμενη εβδομάδα, να έχει υπάρξει συμφωνία των τριών κυβερνητικών κομμάτων.

Οικογενειακά επιδόματα που δίνουν ανάσα ζωής σε πολλά νοικοκυριά, όπως είναι το επίδομα μητρότητας και το πολυτεκνικό, προνοιακά επιδόματα, όπως τα επιδόματα σε άτομα με ειδικές ανάγκες, οι συντάξεις αναπηρίας, μπαίνουν στο στόχαστρο των αρμόδιων υπηρεσιών, με σκοπό να υπάρξει δραστική περικοπή τους. Βασικό επιχείρημα των δανειστών μας είναι η έκρηξη των κοινωνικών επιδομάτων από το 3% στο 7,1% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια.

Το μοντέλο που πρόκειται να ακολουθηθεί στο πλαίσιο των περικοπών στα κοινωνικά επιδόματα είναι αυτό της εφαρμογής αυστηρών εισοδηματικών – περιουσιακών κριτηρίων. Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος έχει εισόδημα από κάποια άλλη πηγή (π.χ. ακίνητο από κληρονομιά), θα βρίσκεται υπό την απειλή είτε της περικοπής είτε της πλήρους κατάργησης του επιδόματος που λαμβάνει. Στόχος είναι να λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα μόνον όσοι βρίσκονται κοντά στο όριο φτώχειας και έχουν πραγματική ανάγκη. Ολοι οι υπόλοιποι, ανεξάρτητα αν έως τώρα έπαιρναν κάποιο προνοιακό επίδομα (π.χ. ΕΚΑΣ, επίδομα ανεργίας, επιδότηση ενοικίου), θα το χάσουν… Το μέτρο αυτό θα αφορά όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις επιδομάτων. Ειδικά όμως για τα οικογενειακά (μητρότητας, πολυτεκνικά) η πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος αφορά την ενοποίηση αυτών σε ένα, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των επιδομάτων τέτοιας μορφής.

Από «κόσκινο» πρόκειται να περάσουν και οι αναπηρικές συντάξεις, καθώς στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις πολιτών που καρπώθηκαν τη συγκεκριμένη παροχή, χωρίς να τη δικαιούνται.

Τα υπόλοιπα μέτρα που φαίνεται ότι προκρίνονται και αφορούν το υπουργείο Εργασίας σχετίζονται με τη μείωση του εφάπαξ, αλλά και τη μείωση των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που θα κάνει ακόμα δυσκολότερη την καταβολή των συντάξεων. Υπενθυμίζεται ότι για να βγει το 2012 το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ χρειάζονται επιπλέον κρατική επιχορήγηση, που φτάνει τα 2,3 δισ. ευρώ.

Στη σημερινή διυπουργική αναμένεται να συζητηθούν περαιτέρω μέτρα αναφορικά με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και οργανισμών, χωρίς να αποκλείεται να μπει ακόμα και «λουκέτο», όπου κριθεί απαραίτητο. Επιπρόσθετα, αναμένεται να υπάρξουν επέκταση των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, νέα περικοπή των μισθών στις ΔΕΚΟ, αλλά και μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου.

Βασίλης Αγγελόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed