Πόσο μικροί είμαστε -κυριολεκτικά και μεταφορικά- μπροστά στη γη; Σίγουρα το έχουμε σκεφτεί κατά την απογείωση του αεροπλάνου, χαζεύοντας από το παράθυρο… (και μετά ακολουθούν διάφορες φιλοσοφικές ερωτήσεις). Οι παρακάτω φωτογραφίες έρχονται να μας το επιβεβαιώσουν.

Η μεγαλειότητα της γης σίγουρα δε μπορεί να μετρηθεί σε 12 εικόνες, μπορεί όμως να μας δείξει ένα δείγμα από τη φυσική ομορφιά της.

– Το τρέξιμο της σαρδέλας, Νότια Αφρική

Καρχαρίες, δελφίνια, κορμοράνοι αλλά και φώκιες ακολουθούν ένα τεράστιο κοπάδι από σαρδέλες κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης μετανάστευσης του ζωικού βασιλείου στον κόσμο. Προορισμός τους; Τα ζεστά νερά του Ινδικού Ωκεανού. Το υπέροχο θέαμα ονομάζεται Sardine run, γνωστό και ως τρέξιμο της σαρδέλας, ενώ κάθε χρόνο -περίπου στα τέλη του Ιουλίου- προσελκύει τους καλύτερους θηρευτές του πλανήτη.

 

– Καμινάδες των Νεραϊδών, Καπαδοκία

Η απομακρυσμένη περιοχή της Κεντρικής Τουρκίας “καλύπτεται” από ηφαιστειακές κορυφές, που έχουν μείνει στην ιστορία μέσω των μύθων της περιοχής με το όνομα “Καμινάδες των Νεραιδών”. Εκεί, οι άποικοι έχτιζαν σπίτια και εκκλησίες μέσα (!) στις βραχώδεις καμινάδες, αφήνοντας πίσω τους ένα μέρος για το πιο όμορφο οδοιπορικό της ζωής σου.

 

– Enrosadira, Δολομίτες, Ιταλία

To ηλιοβασίλεμα στους Δολομίτες, τους βραχώδεις όρους των Άλπεων που ανακηρύχθηκαν ως Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, είναι πραγματικά μοναδικό στον κόσμο. Το φυσικό φαινόμενο γνωστό και ως “Enrosadira” είναι η στιγμή που “βυθίζεται” ο ήλιος, όμως πριν εξαφανιστεί εντελώς από το τοπίο προλαβαίνει να αφήσει τα κόκκινα ίχνη του στα βουνά.

 

–  Σεληνιακό ουράνιο τόξο, Καταρράκτες Βικτώρια, Ζάμπια

Ένα μοναδικό φαινόμενο που κρατά τρεις ημέρες λαμβάνει χώρα στους καταρράκτες της Βικτωρίας, οι οποίοι χάρη στην αγριότητα του χώρου προφυλάσσονται κρατώντας το (πολλές φορές επικίνδυνο) ανθρώπινο χέρι μακριά τους.  Εκεί ο ουρανός, την πιο όμορφη νύχτα του, αυτήν της πανσέληνου, στέλνει το φεγγάρι κάτω στη Γη να κάνει παιχνίδι με το νερό, γεννώντας ένα σεληνιακό ουράνιο-επίγειο τόξο.

 

– Η επέλαση των νυχτερίδων

Πέντε εκατομμύρια νυχτερίδες κάνουν μια guest εμφάνιση στο  Εθνικό Πάρκο  Kasanka της Ζάμπια κάθε Νοέμβριο. Η τροφή των πορτοκαλοκαφέ νυχτερίδων περιέχει φρούτα από το δάσος, το οποίο είναι και το σπίτι τους. Όταν όμως έρχεται η στιγμή να το εγκαταλείψουν, αφήνοντας πίσω τους ένα γυμνό πάρκο, προσφέρουν ένα υπερθέαμα της φύσης απ’ τα λίγα…

 

– Taj Mahal, Iνδία

Στέκεται αγέρωχο από τον 15ο αιώνα, εντυπωσιάζοντας τους εκατομμύρια επισκέπτες του. Το μνημείο του Ταζ Μαχάλ κοντά στην πόλη Άγκρα της βόρειας Ινδίας δε θα μπορούσε να δείξει με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο την προσπάθεια του ανθρώπου να “δείξει” στη φύση ότι μπορεί ή τουλάχιστον προσπαθεί να της επιβληθεί. Τα κατάφερε;

 

– Η κοιλάδα των μνημείων, Ηνωμένες Πολιτείες

Στα σύνορα των πολιτειών Αριζόνα και Γιούτα, βρίσκεται η περιοχή Monument Valley, (η κοιλάδα των μνημείων) που έχουμε γνωρίσει μέσα από πολλές κινηματογραφικές ταινίες και διαφημίσεις. Το έντονο κόκκινο χρώμα της αλλά και το σκούρο μπλε- γκρι ορισμένων βραχών έχουν δημιουργηθεί από τα εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες οξείδια, δημιουργώντας ένα τοπίο που σου κόβει την ανάσα.

 

– “Μονοπάτι των Σιφώνων”, Η.Π.Α

Η μαγεία της φύσης φαίνεται σε όλο της το μεγαλείο στην παραπάνω φωτογραφία, η οποία έχει τραβηχτεί στο “Μονοπάτι των Σιφώνων” (Tornado Alley), εκεί ακριβώς όπου τα Βραχώδη Όρη ενώνονται με Απαλάχια. Στο σημείο δηλαδή όπου οι ανεμοστρόβιλοι είναι κατά 25% πιο συχνοί από όσο σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Αμερικής, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

 

– Γκρουπ από ψαρόνια, Brighton Pier, Αγγλία

Μια από τις πιο μαγευτικές θέες της φύσης είναι σίγουρα αυτή της στιγμής που εκατομμύρια ψαρόνια δημιουργούν ένα “υπνωτικό σύννεφο φυγής”, όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά από τους ειδικούς παρατηρητές. Τα τεράστια σμήνη των πουλιών επιλέγουν να ταξιδέψουν το Νοέμβρη, ενώ κατευθύνονται προς θερμότερες περιοχές της Αγγλίας, προσφέροντας ταυτόχρονα ένα υπερθέαμα σε όσους το δουν.

 

– Βόρειο Σέλας, Σκανδιναβία

To μοναδικό αστρονομικό φαινόμενο του Βόρειου Σέλατος (aurora borealis) φαίνεται καλύτερα το χειμώνα από τη βόρεια Σκανδιναβία, αλλά και πάλι, κανείς δε μπορεί να σου εγγυηθεί με ακρίβεια πότε θα συμβεί. Αυτό είναι που το κάνει και πιο ξεχωριστό, καθιστώντας πολύτιμη οποιαδήποτε φωτογραφία του, όπως αυτή.

 

– Torres del Paine, Χιλή

Το εθνικό πάρκο Torres del Paine έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμιο Πάρκο Βιόσφαιρας (Unesco’s Biosphere Reserve) από το 1978, και όχι τυχαία. Επιβλητικά βουνά, καταγάλανα ποτάμια που διατρέχουν αυτή την μεγάλη έκταση, λίμνες που καθρεφτίζουν τον ήλιο και το φεγγάρι, όλα σε ένα τοπίο απίστευτης φυσικής ομορφιάς που θα χορτάσει το μάτι σου, κοιτάζοντάς το έστω από φωτογραφίες.

– Έναστρος ουρανός, Νέα Ζηλανδία

Μια από τις καλύτερες περιοχές για να θαυμάσει κανείς τον έναστρο ουρανό στον κόσμο είναι αυτή του 1.600 τετραγωνικών μέτρων εθνικού δρυμού Αοraki Mount Cook στη Νότια Νέα Ζηλανδία. Μπορεί να δυσκολευτείς πολύ μέχρι να ξεχωρίσεις τη Μεγάλη από τη Μικρή Άρκτο ανάμεσα σε τόσα αστέρια αλλά ίσως αποτελέσει μια από τις ωραιότερες σπαζοκεφαλιές της ζωής σου.

www.cosmo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed