«Μπορούμε να πετύχουμε μια θετική αξιολόγηση της τρόικας» μέσα στον Αύγουστο, λένε στο υπουργείο Οικονομικών
«Η μόνη μας ευκαιρία είναι να περάσουμε από την τρύπα της βελόνας» δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, κάνοντας την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει μέσα στον Αύγουστο τη θετική αξιολόγηση της τρόικας που θα οδηγήσει στην καταβολή της δόσης των 31 δισ. ευρώ (μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Η τρόικα έρχεται στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από τον Δεκαπενταύγουστο. Στη συνέχεια το κλιμάκιο θα συντάξει την έκθεση που θα τεθεί υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στις αρχές του φθινοπώρου στην Ουάσιγκτον και του Eurogroup που θα γίνει στη Λευκωσία στις 15 Σεπτεμβρίου. Αυτό το σενάριο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν για λίγες ημέρες τον Αύγουστο οι επικεφαλής της τριμερούς προκειμένου να δώσουν χρόνο στην κυβέρνηση «να κάνει τα μαθήματά της», προτού επιστρέψουν για την τελική εξέταση.
Στο ερώτημα αν επαρκούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, η απάντηση που δίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι «ναι» αλλά όχι δίχως συνέπειες για την ευρύτερη λειτουργία της οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας θα εφαρμόσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει τρεις μεταβλητές.
- Πρώτον, αιματηρή περικοπή δαπανών και ολική παύση πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, κάτι που θα αυξήσει τις οφειλές στην περιοχή των 8 δισ. ευρώ (από 6,8 δισ. ευρώ τον Μάιο).
- Δεύτερον, έκδοση με έγκριση της τρόικας εντόκων γραμματίων πέραν των συμφωνημένων στο μνημόνιο. Αγοραστές θα είναι οι εμπορικές τράπεζες με τη ρευστότητα που λαμβάνουν με ειδικό καθεστώς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
- Τρίτον, να λάβουν σάρκα και οστά οι διαβεβαιώσεις της ευρωπαίων αξιωματούχων προς την ελληνική πλευρά για τη χορήγηση περιόδου χάριτος ενός μήνα για το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ύψους 3,2 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου.
«Θα υπάρξει ευελιξία για να δοθεί οξυγόνο στην Ελλάδα» δηλώνουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέχεια της δήλωσης του προέδρου του Eurogoroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος απέκλεισε «κάτι αρνητικό τον Αύγουστο».
Την Τετάρτη τα 11,5 δισ.
«Μπορούμε να πετύχουμε μια θετική αξιολόγηση της τρόικας» λέει στο «Βήμα» ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης ο οποίος παρέδωσε τη θέση του γενικού γραμματέα του ΥΠΟΙΚ στον κ. Γ. Μέργο την Παρασκευή και ως το βράδυ της Τετάρτης βρισκόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
Την Πέμπτη ακολούθησε διυπουργική σύσκεψη υπό τον κ. Στουρνάρα και την Παρασκευή συνεργασία 38 διευθυντών υπουργείων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τα 11,5 δισ. ευρώ των περικοπών του νέου μεσοπρόθεσμου που θα αρχίζουν να εφαρμόζονται σε πεντέμισι μήνες από σήμερα, από 1.1.2013. Το αν θα εφαρμοστούν σε περίοδο 2 ή 4 ετών θα εξαρτηθεί από το αν θα γίνει δεκτό το αίτημα της Ελλάδας για επιμήκυνση της περιόδου για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ. Τη Δευτέρα ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τους εμπλεκόμενους υπουργούς ενώ την Τετάρτη το πλαίσιο θα «κλειδώσει» στη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ως τις 24 Ιουλίου η τρόικα ζητεί από την κυβέρνηση την πλήρη λίστα των μέτρων. Ωστόσο η προεργασία που έχει γίνει πάνω στη βάση μελέτης του ΚΕΠΕ περιλαμβάνει προτάσεις για μέτρα 7,5 δισ. ευρώ. Μένει να εξευρεθούν τα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν τη μεγάλη δυσκολία που υπάρχει ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε «παρεμβάσεις» σε μισθούς και συντάξεις.
Στη λίστα των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι περιλαμβάνονται: περιορισμός της λίστας των δικαιούχων για προνοιακά επιδόματα, περικοπή στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων (πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις), περικοπή εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, κλείσιμο-συγχωνεύσεις οργανισμών και νοσοκομείων, ισοδύναμα μέτρα για τις απολύσεις (1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις, μη ανανέωση συμβάσεων), μείωση μισθών και επιδομάτων στις ΔΕΚΟ, ακόμη και επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους φοιτητές». Στη μελέτη του ΚΕΠΕ προτείνεται μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο να καταβάλλεται ο μισθός των κληρικών κατά 50% από το Κράτος και κατά 50% από την Εκκλησία.
Τα ισοδύναμα
Η τρόικα ζήτησε κατά προτεραιότητα από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν τον Φεβρουάριο. Αφορούν την είσπραξη 2,2 δισ. ευρώ από το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, 600 εκατ. ευρώ από την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και 200 εκατ. ευρώ από την περικοπή των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση αναζητεί και θα προτείνει ισοδύναμα μέτρα για να μην περικοπούν (κατά 12% βάσει μνημονίου 2) οι μισθοί ενστόλων, δικαστικών, γιατρών, καθηγητών Πανεπιστημίου, αρχιερέων και διπλωματών που περιλαμβάνονται στα Ειδικά Μισθολόγια.
Για τα μισθολόγια των Ενόπλων Δυνάμεων θα προταθούν ισοδύναμα 40 εκατ. ευρώ για το 2012 και ακόμη 120 εκατ. ευρώ για το 2013. Η εξοικονόμηση όμως θα προέλθει από μεταθέσεις πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα και επανεξέταση συγκεκριμένων συμβάσεων και η πρόταση αυτή είναι αμφίβολο αν θα γίνει αποδεκτή από την τρόικα καθώς δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα.