Καινοτόμες προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών
Αντί της γνωστής συνταγής της οριζόντιας περικοπής σε μισθούς και συντάξεις και της επιβολής νέων φόρων, το οικονομικό επιτελείο αναζητά νέους τρόπους για την μείωση των κρατικών δαπανών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «τα Νέα», στο τραπέζι έχουν πέσει τρεις προτάσεις για την εξεύρεση συνολικών μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπουν:
1. Οι κληρικοί να πληρώνονται τον μισό μισθό τους από το Δημόσιο και τον υπόλοιπο μισό από την ίδια την Εκκλησία.
2. Οι αιώνιοι φοιτητές, αν θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να πληρώνουν δίδακτρα για τα έτη πέραν των κανονικών χρόνων φοίτησης.
3. Οι φαντάροι να υπηρετούν 12 αντί για εννέα μήνες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους εννέα στους 12 μήνες έχει περισσότερες πιθανότητες υλοποίησης, ενώ το θέμα της μείωσης της κρατικής συμμετοχής στην μισθοδοσία των κληρικών κατά 50% θεωρείται λιγότερο πιθανό.
Αυτές οι τρεις προτάσεις περιλαμβάνονται στη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), την οποία είχε παραγγείλει η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου προκειμένου να αποτελέσει τον οδικό χάρτη στην προσπάθεια κάλυψης των απαιτήσεων της τρόικας.
Προφανώς δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τη νέα κυβέρνηση, αλλά θεωρείται δεδομένο, ιδίως υπό το καθεστώς της ασφυκτικής χρονικής πίεσης καθώς τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί τις επόμενες δέκα ημέρες, ότι θα συμβάλει καθοριστικά σε ιδέες και λύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση του ΚΕΠΕ καταγράφονται κωδικό προς κωδικό όλες οι δαπάνες του προϋπολογισμού και στο σκέλος που αφορά τις δαπάνες μισθοδοσίας των κληρικών προσδιορίζεται το κόστος στα 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι αποδοχές περίπου 10.000 κληρικών και 100 αρχιερέων.
Στην περίπτωση λοιπόν που προχωρήσει η πρόταση για κάλυψη μόνο της μισής δαπάνης μισθοδοσίας από το Δημόσιο, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να εξοικονομήσει 100 εκατ. ευρώ.
Στο θέμα των διδάκτρων για τους αιώνιους φοιτητές, η πρόταση είχε εξεταστεί και στο παρελθόν. Σκέψεις για επιβολή διδάκτρων στους αιώνιους φοιτητές είχαν γίνει και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί υπουργίας της Αννας Διαμαντοπούλου, ωστόσο το θέμα αυτό δεν προχώρησε καθώς κρίθηκε ότι θα υπήρχαν συνταγματικά κωλύματα.