Σημαντική αλλά όχι καθοριστική θεωρείται η αποψινή συζήτηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εταίρους στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο της νέας κυβέρνησης με τους πιστωτές της.
Οπως επισήμανε την Παρασκευή αξιωματούχος του Eurogroup, θέλουν να ακούσουν από το νέο Ελληνα υπουργό πώς θα καλύψει το χαμένο έδαφος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Από την άλλη, θα καταστήσουν σαφές στον κ. Στουρνάρα πως πρώτα θέλουν δείγματα γραφής και στη συνέχεια θα ληφθεί η απόφαση για την επόμενη δόση, καθώς και η εξέταση του βασικού ελληνικού αιτήματος, δηλαδή της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής.
«Ναι» σε αλλαγές
Επί της ουσίας των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας, ο αξιωματούχος έδωσε και το στίγμα, τονίζοντας ότι οι εταίροι είναι ανοικτοί σε αλλαγές στην οικονομική πολιτική, δηλαδή στα μέσα για την επίτευξη των στόχων, αλλά δεν πρόκειται να δεχθούν αλλαγή στους στόχους. Ο μόνος στόχος που μπορεί να αλλάξει, εάν όλα πάνε καλά, είναι ο δημοσιονομικός, μέσω της επιμήκυνσης.
Στην αποψινή συνεδρίαση αναμένονται να ασκηθούν πιέσεις από τους υπουργούς Οικονομικών της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας, ενώ ο Γερμανός υπουργός, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα ζητήσει άμεσα αποτελέσματα για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης.
Σε αναμμένα κάρβουνα
Πάντως, στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη είναι ιδιαίτερα ρευστή και ανησυχητική, οι αγορές ύστερα από μια ευφορία λίγων συνεδριάσεων μετά τη Σύνοδο Κορυφής άρχισαν πάλι να πιέζουν τα ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Για το λόγο αυτό, όπως τονίζουν, κανένας δεν έχει συμφέρον να φτάσει στα άκρα με την Ελλάδα και να εντείνει την κρίση. Το βέβαιο είναι πως θα πιέσουν, για να αποσπάσουν άμεσα τη δέσμευση για την τήρηση του προγράμματος από την κυβέρνηση. Εκείνο που θέλουν είναι έναν οδικό χάρτη με τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι.
Οι ίδιες πηγές αναμένουν μια ακόμη συζήτηση για την Ελλάδα, στην έκτακτη τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, πριν από τις θερινές διακοπές, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου. Μέχρι τότε θα υπάρχει καλύτερη εικόνα της κατάστασης από την πλευρά της Τρόικας, ενώ από την άλλη και η κυβέρνηση θα έχει κάνει ήδη κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις.
Στο επίκεντρο η Ισπανία
Στην αποψινή σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει διεξοδική συζήτηση σχετικά με το ισπανικό αίτημα χρηματοδοτικής στήριξης τραπεζών. Στόχος είναι να ληφθεί απόψε πολιτική απόφαση επί του σχεδίου του Μνημονίου, ώστε να ξεκινήσει παράλληλα η διαδικασία έγκρισης του Μνημονίου στα εθνικά κοινοβούλια.
Το Μνημόνιο θα ρίχνει το βάρος στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ωστόσο, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, έχει πρόθεση να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, μετά τη νέα επίθεση που δέχθηκε η χώρα του από τις αγορές. Πάντως, τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα λάβει τα οποία εκτιμώνται σε 30 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) για το 2012, δεν θα αποτελούν μέρος του Μνημονίου, αλλά απόφαση της Μαδρίτης.
Το Eurogroup έχει εγκρίνει καταρχήν για τη στήριξη ισπανικών τραπεζών 100 δισ. ευρώ, ενώ η Μαδρίτη εκτιμά τις ανάγκες σε 62 δισ. ευρώ. Το ακριβές ποσό θα προκύψει στην πορεία.
Η Ισπανία θα δανειστεί με το υπάρχουν καθεστώς, δηλαδή δεν μπορεί να γίνει απευθείας προσφυγή των τραπεζών, πριν από την εισαγωγή του εποπτικού μηχανισμού των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, αυτό στην καλύτερη περίπτωση δεν μπορεί να γίνει στη διάρκεια του επόμενου έτους. Τότε θα μπορούσε ο δανεισμός της Ισπανίας για τη διάσωση των τραπεζών να περάσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Μέχρι τότε, το ποσό που θα λάβει από τους εταίρους θα καταγραφεί στο δημόσιο χρέος της χώρας.
Τραπεζική ενοποίηση
Σχετικά με την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, η οποία αποτελεί και προϋπόθεση για την απευθείας πρόσβαση των ευρωπαϊκών τραπεζών στον ΕΜΣ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, κάλεσε χθες τους εταίρους να επιταχύνουν τη διαδικασία υλοποίησης των αποφάσεων που έλαβαν οι ηγέτες της ευρωζώνης στις 29 Ιουνίου. Ωστόσο, ο Γερμανός ομόλογός του, Β. Σόιμπλε, ξεκαθάρισε σε συνέντευξη στην «El Pais», πως δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε φέτος την τραπεζική ενοποίηση, προκαλώντας αναστάτωση στους Ισπανούς.
Από Σεπτέμβριο αποφάσεις για την Κύπρο
Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητηθεί και το αίτημα χρηματοδότησης της Κύπρου, αλλά δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις. Μάλιστα, αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπό τις σημερινές συνθήκες δεν αναμένεται να ληφθεί οριστική απόφαση για το Μνημόνιο με την Κύπρο πριν από το τέλος Αυγούστου.
Το Eurogroup αναμένεται επίσης να συμφωνήσει στην ανανέωση για έξι μήνες της θητείας του προέδρου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η οποία κανονικά τελείωνε στις 17 Ιουλίου. Ο κ. Μοσκοβισί τάχθηκε υπέρ αυτής της λύσης, διαψεύδοντας δημοσίευμα του «Spiegel» περί γαλλογερμανικής δυαρχίας κατόπιν συμφωνίας Παρισιού-Βερολίνου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η επόμενη θητεία θα κοπεί στα δύο, με το πρώτο μισό να ασκείται από τον Σόιμπλε και το δεύτερο από τον Μοσκοβισί.
Νίκος Μπέλλος, για τον Ελεύθερο Τύπο