Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά επτά ολόκληρα χρόνια θα πρέπει να περιμένουν για να λάβουν το εφάπαξ όσοι υποβάλλουν σήμερα αίτηση αποχώρησης από το Δημόσιο
Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται όχι μόνο το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), αλλά στο σύνολό τους τα ασφαλιστικά ταμεία έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκονται το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και ο νεοσύστατος ΕΟΠΥΥ, που κινδυνεύει με «κατάρρευση», αφού πρόλαβε στους λίγους μήνες λειτουργίας του να εγγράψει έλλειμμα 4 δισ. ευρώ.
Στο ΤΠΔΥ οι εκκρεμείς αιτήσεις για καταβολή εφάπαξ έφτασαν τις 52.000, όταν πέρσι ήταν μόλις 39.000. Για να ικανοποιηθούν χρειάζονται περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ με τα έσοδα του Ταμείου καλύπτονται μόλις 500 εφάπαξ το μήνα. Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, αφού υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία θα προστίθενται άλλοι 19.000 αιτούντες εφάπαξ. Ακόμα και αν καλυφθούν στο έπακρο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Πολιτείας προς το Ταμείο, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, το πρόβλημα παραμένει. Γι’ αυτό η διοίκηση της ΠΟΠΟΚΠ πρότεινε να αποδοθεί στο Ταμείο η ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2% που επιβλήθηκε στους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και το 50% της παρακρατούμενης εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων του Δημοσίου.
Σε τραγική θέση βρίσκεται ο ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας των νοσηλίων που μένουν ανεξόφλητα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα έσοδα του οργανισμού στο πρώτο πεντάμηνο έφτασαν μόλις το 1,1 δισ ευρώ, όταν ο στόχος ήταν τα 2,8 δισ. ευρώ. Η κρατική επιχορήγηση ήταν μόλις 795.000.000 ευρώ, αντί 1,3 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη (0,6% ΑΕΠ).
Το ΙΚΑ χρειάζεται επειγόντως άλλα 1,4 δισ. ευρώ για να μπορέσει να εξασφαλίσει την καταβολή των συντάξεων έως το τέλος του έτους. Μέχρι σήμερα έχει απορροφήσει το 66% της κρατικής επιχορήγησης, δηλαδή 2,7 δισ. ευρώ από τα συνολικά 4,1 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας.
Ο ΟΑΕΕ εμφανίζει μείωση εισφορών που αγγίζει το 35%, με το έλλειμμα στο τέλος του έτους να προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 830.000.000 ευρώ. Με βεβαιωμένες οφειλές που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών υπολογίζει έσοδα 4,3 δισ. ευρώ, έναντι εξόδων 5,1 δισ. ευρώ.
Στον ΟΓΑ σχεδόν τέσσερις στους 10 αγρότες (36%) δεν καταβάλλουν εισφορές. Ηδη το 6% έχει ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών, που σημαίνει ότι αδυνατεί να πληρώσει άμεσα τα χρέη του προς το Ταμείο, ενώ μέσα στους πέντε πρώτους μήνες το Ταμείο αναγκάστηκε να κάνει χρήση σχεδόν του 63% της κρατικής επιχορήγησης.