«Δεν βρίσκομαι σε διάθεση για διαπραγμάτευση ή επαναδιαπραγμάτευση». Αυτό δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ερωτώμενη για τους όρους του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.
Λίγο αργότερα, σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, η Γαλλίδα επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού κατέστησε επίσης σαφές ότι με την Ελλάδα “δεν έχει καμία διάθεση” να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους των δανείων που έχει χορηγήσει το ταμείο μαζί με την ΕΕ και την ΕΚΤ. “Ουδεμία διάθεση έχω να διαπραγματευθώ και να αναδιαπραγματευθώ. Διάθεση έχουμε να βρούμε τα δεδομένα”, διευκρίνησε η Λαγκάρντ. “Είμαι βεβαία πως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει λαμπρά αριθμητικά στοιχεία να μας παρουσιάσει. Ανυπομονώ να δω τι έχει πράξει τους τελευταίους μήνες για να προσαρμοσθεί στο πρόγραμμα” που έχουν καταρτίσει οι τρεις δανειστές, συμπλήρωσε.
Χθες, πάντως στην εκπομπή «Σκάϊ τώρα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ο δημοσιογράφος Γιάννης Ρουμπάτης προέβη στην αποκάλυψη πως το ΔΝΤ τον περασμένο Μάρτιο, είχε προτείνει την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, πλην, όμως, η τότε κυβέρνηση αρνήθηκε!!!
Η επικεφαλής του ΔΝΤ αντίθετα έστρεψε την προσοχή της στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη δηλώνοντας αντίθετη σε μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. «Η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειες της στο πρόγραμμα για τις αγορές ομολόγων για να βοηθήσει να αμβλύνει τις πιέσεις από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, αντί να μειώσει τα επιτόκια της», δήλωσε. «Το ΔΝΤ έχει επανειλημμένως αναφέρει ότι η ΕΚΤ έχει μεγαλύτερα περιθώρια για να μειώσει τα επιτόκια της. Αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτό είναι το καλύτερο κανάλι αυτή την περίοδο λόγω των διαφορετικών αναγκών των κρατών μελών της Ευρωζώνης», συνέχισε.
«Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα για τις αγορές τίτλων είναι πολύ πιο επιλεκτικό και θα μπορούσε να τεθεί σε χρήση πιο αποτελεσματικά», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στο γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ευρωζώνη, η κ. Λαγκάρντ, κατά την παρουσίαση της έκθεσης για τις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους παραμένει ένας «παράγοντας αστάθειας» που επιδρά αρνητικά στις προσπάθειες ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα επωφεληθεί όταν η ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα ενωμένη.
Στην έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνεται ότι η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ παραμένει “χλιαρή” και η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με μέτριους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, στο 2% για το 2012 (από 2,1%) και στο 2,25% (από 2,4%) για το 2013, λόγω των μικρότερων δαπανών που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά, των δημοσιονομικών περιορισμών και της χαμηλής ζήτησης.
Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και η απειλή για αυξήσεις στη φορολογία και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αμερικανική οικονομία.
Σημείωσε επίσης ότι μολονότι οι εξαγωγές πάνε καλά, η ζήτηση στην Ευρώπη έχει μειωθεί και κάλεσε στην αμερικανική κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή μια δημοσιονομική πολιτική που θα επιτρέψει να μειωθεί μεσοπρόθεσμα το επίπεδο του χρέους.
Τον περασμένο μήνα η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει ότι το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 1,9% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011 η αύξηση ανήλθε στο 3%.
Αντίθετα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «στάζει μέλι» για τις οικονομικές επιδόσεις της Γερμανίας παρά το «αντίξοο διεθνές περιβάλλον», προσκαλώντας συγχρόνως την κυβέρνηση στο Βερολίνο να συνεργαστεί με τα γειτονικά κράτη ώστε η παρατεταμένη κρίση χρέους στην ευρωζώνη να βρει λύση.
Παρά τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το δ’ περυσινό τρίμηνο, με φόντο την αναστάτωση των χρηματαγορών, αλλά και την κάμψη της ζήτησης γερμανικών προϊόντων στο εξωτερικό, «φαίνεται ότι το χειρότερο έχει ξεπεραστεί και από το α’ φετινό τρίμηνο η οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε, αυξανόμενης της ζήτησης γερμανικών προϊόντων στο εξωτερικό και της εσωτερικής ζήτησης στη Γερμανία», διαπιστώνει για τη γερμανική οικονομία το ΔΝΤ.
Προβλέπει, μάλιστα, 1% ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας φέτος και 1,4% το 2013. «Οι οικονομικές επιδόσεις της Γερμανίας υπήρξαν αξιοσημείωτες» παρατηρεί το ΔΝΤ.
«Υπάρχει μια συμπαγής αγορά εργασίας, που συνδυάζεται θετικά με το χαμηλότερο ποσοστό ανέργων επί του εργατικού δυναμικού, αφότου η Γερμανία επανενώθηκε, αλλά και αυξήσεις μισθών, παράγοντες που αμφότεροι θα τονώσουν την κατανάλωση», εξηγεί.
«Στη Γερμανία, τα επιτόκια δανείων είναι τώρα τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, χωρίς εντούτοις να έχει αυξηθεί, σημαντικά, ο όγκος δανειοδότησης νοικοκυριών-επιχειρήσεων, ενώ προχωρά με ικανοποιητικό τρόπο η ανακεφαλαιοποίηση έξι μεγάλων εμπορικών τραπεζών», παρατηρείται επίσης από το ΔΝΤ.
«Υπάρχει, όμως, μεγάλη έκθεση των γερμανικών τραπεζών σε χρεόγραφα της περιφέρειας της ευρωζώνης», υπογραμμίζει. «Σημείο αναφοράς» παραμένουν τα επιτόκια των γερμανικών χρεογράφων.
dailynews24.gr