Στο επίκεντρο οι ιδιωτικοποιήσειςΟι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αρχίζουν το απόγευμα της Παρασκευής και ολοκληρώνονται τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής

Οι τελευταίες πινελιές αναμένεται να μπουν εντός της ημέρας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης συνεργασίας, που καταρτίστηκαν με αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. Στο επίκεντρο βρίσκεται το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι περιλαμβάνει πλέον και τη ΔΕΗ, ενώ ο ΟΠΑΠ βγαίνει από το πλάνο του πρώτου κύματος ιδιωτικοποιήσεων.

Το πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες αποτελούν βασικό πυλώνα των προγραμματικών δηλώσεων που θα αναγνώσει το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός στη Βουλή, εξετάστηκε κατά τη σύσκεψη της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κυβερνητικών εταίρων (Χρύσανθος Λαζαρίδης, Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Χατζησωκράτης) και πιθανότατα θα οριστικοποιηθεί σήμερα σε νεότερη συνάντηση των τριών εκπροσώπων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το θέμα της ΔΕΗ συζητήθηκε διεξοδικά στη σύσκεψη της Τετάρτης και δεν αποκλείεται να γίνει ειδική αναφορά από τον κ. Σαμαρά στη Βουλή για την ένταξή της σε ένα πακέτο μελλοντικών ιδιωτικοποιήσεων, αφού προηγηθεί η κατάτμησή της σε επιμέρους εταιρείες (λιγνιτικές μονάδες, δίκτυο κ.ά.).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κοινός τόπος για τους κυβερνητικούς εταίρους αποτελεί η άμεση έναρξη των διαδικασιών -ακόμη κι εντός του Αυγούστου- για την ιδιωτικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, των Κρατικών Λαχείων και των τριών θυγατρικών της Αγροτικής Τράπεζας (ΣΕΚΑΠ, Βιομηχανία Ζάχαρης, Γαλακτοκομική Δωδώνη).

Παράλληλα, θα τρέξουν και οι συμβάσεις παραχώρησης για λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια και τμημάτων της Εγνατίας Οδού, καθώς και οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα προωθηθεί η μεταβίβαση του ΟΠΑΠ, για την οποία καταγράφονται σοβαρές ενστάσεις και εντός της ΝΔ.

Μέσα από εκατέρωθεν πολιτικούς συμβιβασμούς έχει ήδη διαμορφωθεί μια κοινή κυβερνητική ατζέντα που επικεντρώνεται στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών χωρίς καθυστερήσεις, καθώς και σε μια σειρά από κοινές επιδιώξεις που περνούν και μέσα από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (όχι νέοι φόροι ή περικοπές μισθών και συντάξεων, όχι απολύσεις στο Δημόσιο, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% κ.λπ.).

Εκτός κεντρικού πλάνου θα βρεθούν σχεδόν όλα τα θέματα που θα μπορούσαν να εξελιχθούν και σε αγκάθια για την κυβερνητική συνεργασία. Ειδικότερα:

– Η συζήτηση για τα εργασιακά (μετενέργεια κ.ά.) δεν θα κλείσει σήμερα, αλλά θα συνεχιστεί μεταξύ των τριών εταίρων και θα συνδεθεί με τις εξελίξεις που θα προκύψουν μέσα από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

– Δεν τίθεται θέμα κατάργησης του νόμου για την απόκτηση ιθαγένειας (νόμος Ραγκούση), που έθετε προεκλογικά μετ’ επιτάσεως η ΝΔ.

– Εκτός προγραμματικού πλαισίου μένει το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο, που επίσης έθετε προεκλογικά η ΝΔ. Γαλάζια στελέχη αναφέρουν ότι το ζήτημα μπορεί να μην περιλαμβάνεται στην κυβερνητική ατζέντα, παραμένει ωστόσο ανοικτό.

– Θα προωθηθεί με νόμο ο έλεγχος του πόθεν έσχες για όσους διατέλεσαν μέλη των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων (από το 1974) και ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί, όπως είχε εξαγγείλει η ΝΔ. Ο νέος νόμος, μάλιστα, θα προβλέπει και δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που δεν θα δικαιολογούνται.

– Δεν συζητήθηκε θέμα εκλογικού νόμου, που αποτελούσε αρχική επιδίωξη της ΔΗΜΑΡ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κοινός τόπος υπάρχει μεταξύ των εταίρων και για τη μη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, καθώς εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή θα διευκολύνει την προσπάθεια να αποφευχθούν οι απολύσεις υπαλλήλων.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.