Η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία
Το καλοκαίρι έφτασε και η κατανάλωση αλκοόλ παίρνει τα «πάνω» της. Από την ξαπλώστρα της παραλίας μέχρι το ταβερνάκι ή τη βεράντα, τα αλκοολούχα ποτά αποτελούν μία καλοκαιρινή συντροφιά! Πόσο βλαπτικό μπορεί τελικά να είναι ένα.. «ποτηράκι»;
Το «παράδοξο»
Στην πραγματικότητα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται πως έχει ευεργετική δράση για την υγεία, αφού πολυάριθμες μελέτες την έχουν συσχετίσει με την προστασία ενάντια στην καρδιαγγειακή νόσο. Η δράση αυτή του αλκοόλ δεν αφορά μόνο το κόκκινο κρασί, αλλά και άλλα αλκοολούχα ποτά όπως η μπίρα. Παράλληλα, η μπίρα, εκτός από αλκοόλ, περιέχει θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το μαγνήσιο, το κάλιο, ο φώσφορος, το σελήνιο, καθώς και κάποιες ποσότητες αντιοξειδωτικών. Έτσι λοιπόν, όπως φαίνεται από έρευνες η μέτρια κατανάλωση μπύρας μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά απέναντι στα νοσήματα της καρδιάς.
Από την άλλη μεριά, η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, και έχει συσχετιστεί με νοσήματα όπως η υπέρταση. Βάλτε λοιπόν την έννοια του μέτρου στην κατανάλωσή του και ακολουθήστε τις συστάσεις. Στην περίπτωση, που συνηθίζεται να το καταναλώνεται συχνά, θυμηθείτε μία μερίδα αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες και 1-2 για τους άντρες φαίνεται είναι αρκετές προκειμένου να έχετε όφελος στην υγεία σας. Προσέξτε όμως να μην παρασυρθείτε από τις ελληνικές ενισχυμένες μερίδες, καθώς η «μεζούρα» περιορίζεται στο ένα ποτήρι κρασί (των 150ml), στο ένα κουτάκι μπύρας (των 330ml) και στα 45ml άλλων αλκοολούχων ποτών.
Με τις θερμίδες τι γίνεται;
Συχνά ακούμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την αύξηση του βάρους μας, και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, όπου ποτά όπως η μπίρα αποτελούν πρώτη προτεραιότητα στις επιλογές μας. Στην πραγματικότητα, κάθε γραμμάριο αλκοόλης προσδίδει θερμίδες και μάλιστα σχεδόν αντίστοιχες με αυτές του λίπους (7 θερμίδες για κάθε γραμμάριο αλκοόλης), αυτό σημαίνει πως ένα ποτήρι μπίρα των 330 ml αποδίδει στον οργανισμό μόλις 142 θερμίδες. Η ουσιαστική αιτία που το αλκοόλ συνδέεται στενά με τα παραπάνω κιλά το καλοκαίρι είναι η υπερκατανάλωσή του, αλλά και η τάση που έχουμε να το συνοδεύουμε με μεγάλες ποσότητες τροφίμων που είναι πλούσια σε θερμίδες, όπως διάφορα αλμυρά ή/και λιπαρά σνακ.
Η αλήθεια είναι πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, όταν ενσωματωθεί μέσα σε ένα ισορροπημένο πλαίσιο διατροφής και δεν συνοδεύεται από άσκοπο τσιμπολόγημα δεν είναι από μόνη της ικανή να μας παχύνει. Τις ζεστές ημέρες λοιπόν επιδιώξτε να ξεδιψάτε με νερό και προτιμήστε να απολαύσετε το ποτό σας ή τη μπύρα σας μαζί με το φαγητό σας, παραμένοντας πάντα μέσα στις επιτρεπόμενες συστάσεις!
Το αλκοόλ λοιπόν δεν μπορεί να θεωρηθεί απαγορευμένο, επιβάλλεται όμως να αποφύγετε τις υπερβολές. Θυμηθείτε το αρχαίο ρητό «παν μέτρον άριστον» και πιείτε.. στην υγειά σας!