Η επιμήκυνση των χρονοδιαγραμμάτων και η μη απόλυση (τουλάχιστον όχι άμεσα) εργαζομένων από τον στενό δημόσιο τομέα αποτελούν δύο από τα βασικά σημεία αιχμής στις επικείμενες συζητήσεις. Σύμφωνα με τον “Επενδυτή”, οι δανειστές μας επιστρέφουν έχοντας ανά χείρας «κόκκινες κάρτες» για την πλειονότητα των δράσεων που παρακολουθούν.

Πέρα από τα οικονομικά ζητήματα, τα οποία και θα συζητηθούν με το νέο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, το άλλο μεγάλο ανοιχτό μέτωπο έχει να κάνει με τη δημόσια διοίκηση. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης πήρε ήδη μια πρώτη γεύση κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στις Βρυξέλλες.

Επιτάχυνση

Τα στελέχη, που συμμετείχαν στη συνάντηση, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τις καθυστερήσεις που σημειώνονται και την αδυναμία των υπηρεσιών να αντεπεξέλθουν άμεσα στην υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί. Πάντως, ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των κρατών-μελών ότι κορυφαία προτεραιότητά του είναι «η αποφασιστική και ταχεία αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης». Κεντρικό σημείο αναφοράς στην πολύωρη συνάντηση που είχαν ήταν η συμφωνία επίσπευσης της διαδικαστικής εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη προγραμματιστεί και η εμβάθυνση της συνεργασίας, σε τομείς που σχετίζονται με την απλούστευση των διαδικασιών και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένει να διαμορφωθεί ο βασικός άξονας σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο. Αφού συμφωνηθεί το βασικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης από τους εκπροσώπους των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, τότε θα προσδιοριστεί και ο βασικός άξονας στον οποίο θα κινηθεί και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Επιμήκυνση

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, οι διαπραγματεύσεις και οι διαβουλεύσεις που θα γίνουν, τόσο με την τρόικα όσο και με την ομάδα δράσης, θα στοχεύουν στην επιμήκυνση του χρονικού ορίζοντα υλοποίησης των όσων συμφωνηθούν. Η επέκταση του νέου μισθολογίου στα ειδικά μισθολόγια αποτελεί ένα επιπλέον θέμα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί. Από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζεται ότι πρόκειται για απόφαση που πρέπει να λάβει το υπουργείο Οικονομικών. Για το ζήτημα των 15.000 απολύσεων εντός του 2012 αναμένεται να υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει.

Καμία πρόσληψη

Ήδη, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μελετώνται εναλλακτικά σενάρια, προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος των 15.000 απολύσεων. Για να μην πραγματοποιηθούν αυτές, αναμένεται να προταθεί ο εκμηδενισμός των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Συγκεκριμένα, μελετάται η δυνατότητα περιορισμού των προσλήψεων στις απολύτως αναγκαίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, όπου προκύπτουν κενά και ανάγκες στο πλαίσιο του 1/10 (μια πρόσληψη ανά δέκα αποχωρήσεις), αυτά θα καλύπτονται με τη διαδικασία των μετατάξεων. Οι μοναδικές περιπτώσεις που δεν θα μπορούν να καλυφθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα είναι εκείνες του εξειδικευμένου προσωπικού, όπως για παράδειγμα οι γιατροί.

Λιγότερο κράτος

Η σύσταση των νέων οργανισμών στα υπουργεία και η κατάργηση του 40% των δομών τους είναι το πρώτο βασικό και πρακτικό βήμα που η τρόικα και η ομάδα δράσης περιμένουν με ενδιαφέρον να υλοποιηθεί. Η πρώτη εντύπωση που έχει δημιουργηθεί είναι αρνητική, καθώς διαπίστωσαν ότι το σχέδιο νόμου 1.007 σελίδων, που εκπονήθηκε και παρουσιάστηκε προεκλογικά από τον Δημήτρη Ρέππα, ουσιαστικά πετάχθηκε στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς δεν υπήρξε διακομματική συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού, ώστε να ψηφιστεί στη Βουλή. Το σχέδιο νόμου περιείχε την αναδόμηση-αναδιοργάνωση των οργανισμών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτό, οι δομές θα μειώνονταν μέχρι και 40%, σε 11 υπουργεία και στις Γενικές Γραμματείες Μέσων Ενημέρωσης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Λόγω της πολυδαίδαλης διαδικασίας που απαιτείται για τη συνολική διαμόρφωση και ψήφιση του σχεδίου, εξετάζεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η δυνατότητα κατάθεσης Προεδρικών Διαταγμάτων ξεχωριστά για το κάθε υπουργείο. Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ότι η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου είναι εφικτή μέχρι το τέλος του 2012. Ο δραστικός περιορισμός των υπηρεσιών θα επιφέρει μετακινήσεις προσωπικού σε νέες μονάδες, οι οποίες ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι εκτός υπουργείων. Με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, τα διοικητικά στελέχη θα επαναξιολογηθούν, προκειμένου να γίνει νέα διανομή των θέσεων, σύμφωνα με τα προσόντα των υπαλλήλων.

ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed