Τονίζει την ανάγκη να δοθούν στην Ελλάδα δυνατότητες ανάπτυξης
Χείρα βοηθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Ελλάδα θα ζητήσει με επιστολή του ο νέος Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς που αναμένεται να κομίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας στους αρχηγούς των κρατών-μελών της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Η επιστολή για την οποία ενημερώθηκαν και οι κυβερνητικοί εταίροι, οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης στη συνάντηση που είχαν στην οικία του Πρωθυπουργού στην Κηφισιά, θα οριστικοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης και στη συνέχεια θα δοθεί στον κ. Παπούλια.
Σε αυτήν την επιστολή ο κ. Σαμαράς, εκτός από την επισήμανση που θα υπάρχει ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, προτίθεται να αναφέρει ότι στις πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι υπεραμύνθηκαν της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.
Με βάσει αυτό το επιχείρημα, ο Πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την ανάγκη η Ε.Ε. να δώσει από την πλευρά της στην ελληνική πλευρά τις δυνατότητες να υπάρξει ανάπτυξη, όπως ζητάνε οι πολίτες και να ανακουφιστούν οι ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις.
Ο Πρωθυπουργός συζήτησε την ιδέα για την επιστολή με τους κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη, οι οποίοι επίσης δεν θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες, από τη στιγμή που δεν θα παραστεί στη Σύνοδο ο κ. Σαμαράς λόγω της εγχείρισης που έχει κάνει στο δεξί μάτι.
Με την κίνησή του αυτή ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να είναι…ωσεί παρών στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ ο ίδιος έχει κάνει προεργασία για να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις με κύκλο τηλεφωνημάτων.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έστω και από την οικία του, λόγω των αυστηρών εντολών των ιατρών του, είχε την Τρίτη τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Βίλφριντ Μαρτένς, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι,
Ο κ. Σαμαράς, που έχει την εικόνα ότι εντός του Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί πιθανότητα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στην Ελλάδα, υπογράμμισε στους ξένους παράγοντες τις ελληνικές θέσεις και όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές στο πρακτορείο Ρόιτερς, μόλις το επιτρέψουν οι ιατροί θα ταξιδέψει σε Παρίσι, Βερολίνο και Βρυξέλλες.
Για την καλύτερη προετοιμασία της ελληνικής παρουσίας στη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός είχε εκτενή συζήτηση με τους κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη το απόγευμα της Τρίτης και εξετάστηκαν οι τρόποι για το πώς θα προωθηθούν οι θέσεις της χώρας.
Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου
Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συζήτησαν για το πώς μπορεί να επιτευχθεί ο καλύτερος συντονισμός της κυβέρνησης και να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου.
Επισημάνθηκε ότι πρέπει να αποφευχθούν κρούσματα, όπως αυτό με τον παραιτηθέντα το απόγευμα κ. Γ. Βερνίκο από τη θέση του υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.
Υπογραμμίστηκε και συμφωνήθηκε ότι πρέπει να προωθηθεί ταχύτατα και καλύτερα το κυβερνητικό έργο με άξονα την προγραμματική συμφωνία των τριών εταίρων.
Ακόμη έγινε αναφορά και στα νομοσχέδια που πρέπει να κατατεθούν και να ψηφισθούν κατά προτεραιότητα και συζητήθηκε ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου για τους δυο πρώτους μήνες.
Επίσης, έγινε και συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τα διαδικαστικά, καθώς θα είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία με τη συμμετοχή τριών εταίρων στο κυβερνητικό σχήμα.
Συνεργασία Σαμαρά-Στουρνάρα
Μια πρώτη συνεργασία είχε με τον Πρωθυπουργό ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, πριν ο κ. Σαμαράς συναντηθεί με τους κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη.
Ο κ. Σαμαράς, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και του βασικού συμβούλου του κ. Χρ. Λαζαρίδη, συζήτησε επί 45 λεπτά με τον κ. Στουρνάρα τις πρώτες κινήσεις του στο υπουργείο, ενώ στη συνέχεια παρέμεινε για λίγα λεπτά στην αρχή της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Στουρνάρας μίλησε για τη σκληρή δουλεία που πρέπει να γίνει και ευχαρίστησε τους πολιτικούς αρχηγούς για την τιμητική τους πρόταση και όταν ρωτήθηκε εάν είναι αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την επιμήκυνση της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος, δήλωσε: «Θα πρέπει πρώτα να μιλήσω με τους εταίρους μας».