Συμφώνησαν στην τριμερή επιτροπή να μην προχωρήσουν στις απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλωνhttp://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/66E9DB3B0C9E914442D7181E8F6CF963.jpg

Συμφώνησαν κατ’ αρχάς χθες τα τρία κόμματα που μετέχουν στη νέα κυβέρνηση, να μην προχωρήσουν στις απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα – καθώς και να παραπέμψουν προς εξέταση για το φθινόπωρο τη λήψη μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ -, κάτι που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Αυτό διαφάνηκε κατά τη συνάντηση της άτυπης τριμερούς επιτροπής, που για δεύτερη κατά σειρά μέρα συνεδρίασε σε δύο φάσεις – μεσημέρι και απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ – σε αίθουσα της Βουλής και στην οποία μετέχουν από τη ΝΔ οι Β. Μεϊμαράκης και Χρ. Λαζαρίδης, από το ΠΑΣΟΚ οι Κ. Σκανδαλίδης και Στ. Αγγελούδης και από τη ΔΗΜΑΡ οι Δ. Χατζησωκράτης και Σ. Παπαθανασίου. Στις διήμερες συνεδριάσεις τα έξι μέλη της επιτροπής συμφώνησαν να μην υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά αντίθετα να επιδιωχθεί μείωση της δημόσιας σπατάλης ενόψει των νέων μέτρων 11,5 δισ. ευρώ.

Ακόμη να υπάρξουν ρυθμίσεις δανείων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και επιμήκυνση της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας από το ένα στα δύο χρόνια.

Επιπλέον κοινές συνισταμένες, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμορφώθηκαν σε συγκεκριμένα θεσμικά θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου και αφορούν τη μείωση της επιχορήγησης των πολιτικών κομμάτων, την τροποποίηση του καθεστώτος της βουλευτικής ασυλίας (να ισχύει για τους βουλευτές ό,τι ισχύει και για τον απλό πολίτη) αλλά και τη ριζική τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

 

ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ. Σε ό,τι αφορά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπεται να αποτελέσει μία από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης, τα τρία μέρη συμφώνησαν να υπάρξουν αλλαγές και ιδιαίτερα στη μείωση του ΦΠΑ στους χώρους εστίασης ενόψει της τουριστικής περιόδου, ενώ εξετάζουν και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Οι επιμέρους διαφωνίες που έχουν προκύψει έως τώρα εδράζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χρονική διάρκεια της νέας κυβέρνησης, καθώς η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να είναι μακράς πνοής και να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ από την πλευρά τους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ οριοθετούν τη θητεία της κυβέρνησης μέχρι το καλοκαίρι του 2014, οπότε θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές.

Ανοιχτά επίσης παραμένουν στις συζητήσεις τόσο το Μεταναστευτικό όσο και τα εργασιακά – η ΝΔ φέρεται για την ώρα να μην τα ακουμπάει, καθώς κινείται στον αντίποδα τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή είναι άτυπη – η σύνθεσή της συμφωνήθηκε από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς (Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη) – και προβλέπεται, σύμφωνα με πηγές των τριών κομμάτων, να συνεχίσει τις εργασίες της ακόμη και μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Η επιτροπή κρίθηκε αναγκαία, λένε πηγές και των τριών κομμάτων, μετά τις τριβές που προέκυψαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου μεταξύ υπουργών που προέρχονταν από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Ετσι, η συγκεκριμένη επιτροπή θα καθορίζει τα προσχέδια των νομοσχεδίων, θα θέτει άμεσους στόχους με ισοδύναμες δράσεις και ουσιαστικά θα λειτουργεί ως «μια προπαρασκευαστική επιτροπή».

To κείμενο της επιτροπής θα ολοκληρωθεί και θα καθαρογραφεί σήμερα, καθώς η επεξεργασία του συνεχιζόταν ώς αργά χθες το βράδυ.

Δημήτρης Τζάθας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.