Στη Σύνοδο του Μεξικού ο Ομπάμα θα πιέσει τους Ευρωπαίους για επείγοντα μέτρα
Η Ελλάδα και η κρίση στην ευρωζώνη που απειλεί την Ισπανία και την Ιταλία αναμένεται ότι θα μονοπωλήσουν την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των είκοσι ισχυρότερων χωρών στον κόσμο (G20) που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Λος Κάμπος του Μεξικού. Η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, μάλιστα, καθυστέρησε αρκετές ώρες την αναχώρησή της για το Μεξικό για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στη χώρα μας.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται ότι θα πιέσει ακόμη περισσότερο τους ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν επειγόντως μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Πάντως η Ουάσιγκτον δεν περιμένει ότι θα σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος πριν από τα τέλη του μήνα, σύμφωνα με σύμβουλο του Λευκού Οίκου που επικαλείται το Reuters. Σημειώνεται ότι στις 28 και 29 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο Πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν που είναι ο «οικοδεσπότης» του κρίσιμου αυτού G20 έδωσε το στίγμα των συνομιλιών, αφού ζήτησε από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη να δράσουν άμεσα ώστε να σταματήσει το ντόμινο στην Ευρώπη αλλά και να ενισχύσουν με νέα κεφάλαια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να μπορεί να αναλάβει τον ρόλο τού «πυροσβέστη» εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Τόνισε, δε, ότι είναι σημαντικό να προετοιμαστούν οι χώρες του G20 για οποιεσδήποτε εξελίξεις μετά το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.
Είναι ενδεικτικό ότι στο G20 θα βρεθούν όλοι οι κορυφαίοι ευρωπαίοι ηγέτες που έχουν βασικό ρόλο στις εξελίξεις τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ «ΟΠΛΑ». «Αν και δεν περιμένουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις αναφορικά με την Ευρώπη… θέλω να ακούσω υποσχέσεις για ισχυροποίηση της Ευρώπης», είπε ο Καλντερόν, σύμφωνα με το Reuters, που επισήμανε ότι κύριος στόχος αυτή τη στιγμή είναι να συμφωνήσουν τα μέλη του G20 για να δώσουν περισσότερα όπλα στο ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Στο προηγούμενο G20 που έγινε τον Απρίλιο, οι χώρες αυτές υποσχέθηκαν να δώσουν νέα δάνεια 430 δισ. δολαρίων στο ΔΝΤ ώστε να μπορεί το Ταμείο να βοηθήσει χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση. Αρκετές αναπτυσσόμενες οικονομίες όμως όπως η Ρωσία, η Βραζιλία, η Κίνα, ακόμη και το ίδιο το Μεξικό δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη το ακριβές ποσό που θα συνεισφέρουν.