Τις δυνατότητες υποτροφιών για σπουδές και για έρευνα στη Γερμανία διερευνούν τελευταία ολοένα και περισσότεροι έλληνες επιστήμονες, ενώ ήδη πάνω από 5.500 έλληνες ερευνητές εργάζονται στη Γερμανία.
Το στοιχείο αυτό ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια ημερίδας που οργάνωσαν η γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος στην Αθήνα.
Ο διευθυντής του Ενημερωτικού Κέντρου Αθηνών του DAAD Αλεξάντερ Ρόγκενκαμπ ανέφερε ότι με 110 πανεπιστήμια, 221 πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών και 2,2 εκατομμύρια φοιτητές, εκ των οποίων το 10% είναι αλλοδαποί, η Γερμανία αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για επιστημονική έρευνα στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως.
Προσκεκλημένοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν επιστήμονες από τους μεγαλύτερους επιστημονικούς οργανισμούς της Γερμανίας, όπως το Max Planck Society, το Helmholtz Association, το Leibniz Association και το Fraunhofer Institute.
Το Helmholtz Association, ο μεγαλύτερος οργανισμός επιστημονικής έρευνας στη Γερμανία, με 18 κέντρα έρευνας, δραστηριοποιείται από τη δεκαετία του ’50 και ερευνητές του έχουν αποσπάσει δύο Βραβεία Νομπέλ.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης του Κέντρου Helmholtz δρ Βασίλης Ντζιαχρήστος μίλησε για την πρωτοπόρα έρευνά του στον τομέα της χειρουργικής απεικόνισης, μια τεχνική που κάνει τα καρκινικά κύτταρα να «λάμπουν» ώστε να είναι εφικτός ο ακριβής εντοπισμός τους και δυνατή η επιτυχής αφαίρεσή τους. Μια μεγάλη ανακάλυψη που θα σώσει ζωές, αφού χωρίς αυτήν πολλά από τα καρκινικά κύτταρα θα έμεναν απαρατήρητα, δεν θα αφαιρούνταν και πιθανώς θα οδηγούσαν σε επανεμφάνιση του καρκίνου έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα.
Ο Κωνσταντίνος Τίγκος, ερευνητής στο Fraunhofer Institute, το μεγαλύτερο κέντρο εφαρμοσμένης έρευνας στην Ευρώπη, εξήγησε πόσο σημαντικό είναι η έρευνα να απευθύνεται άμεσα στη βιομηχανία, ενώ την ίδια στιγμή η επιχειρηματική δραστηριότητα να έχει την αναγνώριση της επιστημονικής κοινότητας. Σημείωσε, επίσης, ότι η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας και τρίτη παγκοσμίως. Ο κ. Τίγκος ανέπτυξε μια τεχνική «ακτινογραφίας» μεγάλων αντικειμένων, η οποία, για παράδειγμα, αν εφαρμοστεί στα λιμάνια θα κάνει τον έλεγχο των κοντέινερ για παράνομα αντικείμενα ταχύτερο, αποτελεσματικότερο και χωρίς να παρακωλύεται η κανονική λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων.
links: Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών/Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD) www.daad.de
Γραφείο Εκπαίδευσης του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος: http://edu.demokritos.gr/ge/index.php/el/home