Έργα, μεταπολεμικά, αποκατάστασης της Αττικής από το σεισμό του 1981, οδικοί άξονες της δεκαετίας του 1990 που δεν έγιναν, χιλιάδες υποδομές που ακόμη… φτιάχνονται ή έμειναν στις μελέτες, έργα υγείας, πρόνοιας, νοσοκομεία, ΤΕΙ, αεροδρόμια λιμάνια και ολόκληρα προγράμματα επιδοτήσεων επιχειρήσεων περιλαμβάνει η ατελείωτη λίστα που ολοκλήρωσε το υπουργείο Ανάπτυξης για τα έργα που οριστικά απεντάσονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ο λόγος για 8.397 έργα* τα οποία σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης θα κόστιζαν 17 δισ. ευρώ. Έλαβαν (πολλά με καθυστέρηση δεκαετιών) 10 δισ. ευρώ. Με απόφαση που υπεγράφη από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης Θάνο Μωραΐτη απεντάχθηκαν οριστικά και όσα έμειναν στη μέση ή δεν ξεκίνησαν, δεν θα γίνουν.
Η λίστα «πονάει», βγάζοντας από τη λήθη έργα «φαντάσματα» ακόμη και της δεκαετίας του 1970. Κάποια μπήκαν στη συνέχεια σε κοινοτικό πρόγραμμα και παράταση στην παράταση φυτοζωούσαν μέχρι σήμερα. Κάποια άλλα δεν ξεκίνησαν, κάποια έγιναν με λιγότερα λεφτά, κάποια άλλα ολοκληρώθηκαν χωρίς το κοινοτικό χρήμα (από τον κρατικό προϋπολογισμό).
Ο μεγαλύτερος χαμένος είναι οι περιφέρειες. Μπορούν να θυμηθούν, διαβάζοντας τη λίστα, μεγαλεπήβολα ή μικρότερα σχέδια που ποτέ δεν έγιναν. Κάποια χρηματοδοτήθηκαν από τα πακέτα της ΕΕ (ΕΣΠΑ, ΚΠΣ ή και παλαιότερα σχήματα) και κάποια μόνο από κρατικό χρήμα γιατί δεν πληρούσαν τους όρους…
Η απόφαση που συνοδεύεται από τη λίστα προβλέπει την «εκκαθάριση του αρχείου του ΠΔΕ από 8.397 «ανενεργά έργα». Τα έργα που θα εκκαθαριστούν θα μεταγραφούν σε ειδικό αρχείο του ΠAΕ το οποίο θα είναι προσπελάσιμο για ανάγνωση.
Ορίζονται ανενεργά, τα έργα που εντάσσονται σε κάποια από τις παρακάτω
Κατηγορίες:
Α. Έργα ανενεργά πριν το 2008 με μηδενική απορρόφηση για μακρά περίοδο.
Β. Έργα με ποσοστό απορρόφησης μεγαλύτερο του 90%.
Γ. Έργα με τελευταίο έτος εγγραφής πριν το 2007 και ποσοστό υλοποίησης
Οικονομικού αντικειμένου μικρότερου του 50%
A. Παλαιότερα έργα εγγεγραμμένα την περίοδο 2007-2010 με ετήσιες πιστώσεις μικρότερες των 5.000 ευρώ.
Τις πιο πολλές απεντάξεις έχουν τα περιφερειακά έργα, αλλά και τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας. Ενδεικτικά βγαίνουν εκτός από:
– Έργα που ξεκίνησαν δεκαετίες πριν όπως αντιπλημμυρικά τον Έβρο, η ανέγερση του Κτηρίου Φιλοσοφικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών, Ενισχύσεις του επενδυτικού νόμου του 1978, Δαπάνες αποκατάστασης από τους σεισμούς σε Θεσπρωτία, Μαγνησία και στον μεγάλο Σεισμό της Αττικής του 1981.
– Δεκάδες αεροδρόμια, σχολεία, ΤΕΙ, πανεπιστήμια, γήπεδα, αθλητικά κέντρα, κλειστά γυμναστήρια, δημόσια κτήρια.
– Οι βελτιώσεις που θα ξεκινούσαν το 1083 στον επικίνδυνο άξονα Σχηματάρι- Λαμία Τέμπη, η επένδυση του 1984 στην συντήρηση του Αττικού Άλσους και του Πεδίου του Άρεως.
– Δεκάδες ευρυζωνικά δίκτυα ανά την Ελλάδα που ξεκίνησαν από το 2005.
– Έργα στήριξης ευπαθών ομάδων, κέντρα ψυχικής υγείας, αποκατάστασης, νοσοκομεία κλπ.
– Μουσεία, έργα διάσωσης κληρονομίας, τουριστικής αναβάθμισης. Εργα ύδρευσης, αποχέτευσης, ΧΥΤΑ και αναδασώσεις.
– Δράσεις που περιλαμβάνουν -η κάθε μία- εκατοντάδες επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις κάθε είδους, που ξεκίνησαν 10 και πλέον χρόνια πριν… Μεταξύ αυτών υπαγωγές σε παλαιούς αναπτυξιακούς (Ν. 2234/84), Κέντρα υποδοχής Επενδυτών, Επιδοτήσεις μικρομεσαίων από το Γ ΚΠΣ (τρίτος κύκλος προκήρυξης επιδοτήσεων ΜΜΕ, Ψηφιακό Μέλλον, δημιουργία μητρώου προμηθευτών δημοσίου το 2002, ενισχύσεις του τουρισμού και της μεταποίησης του 2003- 2004, επιδοτήσεις στης περιφέρεια μέσω τραπεζών.
Η λίστα είναι τόσο μεγάλη που ζαλίζει. Αλλά όποιος τη διαβάσει, κοιτώντας παράλληλα το έτος ένταξης του έργου, συνειδητοποιεί πόσο διαφορετική θα ήταν η Ελλάδα αν τα έργα δεν προαναγγέλλονταν μόνο, αλλά και γίνονταν…