Φοβούνται όργιο λαθρεμπορίας και…
Αιφνιδιαστικούς ελέγχους μέσα στο κατακαλόκαιρο, ακόμα και στα σπίτια όσων έσπευσαν τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου να «στοκάρουν» από τώρα πετρέλαιο θέρμανσης για το χειμώνα, ετοιμάζεται να εξαπολύσει το ΣΔΟΕ. Στο στόχαστρο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μπαίνουν κυρίως εκείνοι που δήλωσαν πως εφοδιάστηκαν τον Απρίλιο ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, με σκοπό να επωφεληθούν από τις συγκριτικά χαμηλότερες τιμές πριν τις αυξήσεις έως και 40 λεπτά το λίτρο που προβλέπεται από το Μνημόνιο να επιβληθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Η προοπτική αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, θα σημάνει με τα σημερινά δεδομένα την εκτίναξη της τιμής στα 1,40 ευρώ το λίτρο. Αγοράζοντάς το στα 1,046 ευρώ που ήταν η τελευταία μέση τιμή στα τέλη Απριλίου (όσο ίσχυε δηλαδή και η μειωμένη τιμή διάθεσής του κατά την χειμερινή περίοδο), χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις «φούλαραν» τις δεξαμενές πετρελαίου προκειμένου να γλιτώσουν περίπου 400 ευρώ μετά από λίγους μήνες.
Με βάση τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία της αγοράς, φαίνεται ότι οι καταναλωτές έσπευσαν να «στοκάρουν» μεγάλες ποσότητες, εκτινάσσοντας στα ύψη τις πωλήσεις πετρελαίου που για το μήνα Απρίλιο καταγράφουν αύξηση της τάξης του 10% ως 15% σε σύγκριση με πέρυσι –και παρά τις υψηλές σε σχέση με πέρυσι τιμές διάθεσης των καυσίμων.
Ύποπτοι για λαθρεμπόριο
Πίσω από την αθώα και «αμυντική» αυτή κίνηση των καταναλωτών όμως, προκειμένου να διαφυλάξουν το λιγοστό διαθέσιμο εισόδημά τους, στο ΣΔΟΕ έχουν ενδείξεις ότι υποκρύπτονται και προσπάθειες κερδοσκόπων να αποθεματοποιήσουν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, προκειμένου να το ρίξουν στην αγορά το φθινόπωρο σε υψηλότερες τιμές ή και σαν πετρέλαιο κίνησης, όπως κατά κόρον συμβαίνει στην αγορά -για τον λόγο αυτόν εξάλλου επιβλήθηκε και το ίδιο το μέτρο της εξομοίωσης των ειδικών φόρων στα δύο αυτά είδη πετρελαίου ώστε να μην συμφέρει η υποκατάσταση του πετρελαίου κίνησης με πετρέλαιο θέρμανσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ θα επιλέξει στόχους με βάση τα στοιχεία διακίνησης πετρελαίου από το σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ, βάζοντας στο μικροσκόπιο ακόμα και οικιακούς καταναλωτές που εμφανίζονται να έχουν προμηθευτεί πχ 3 ή 4 τόνους καυσίμων, για να διενεργήσει επιτόπιους ελέγχους και να διαπιστώσει αν όντως διαθέτουν τόσο μεγάλες δεξαμενές και φυλάνε εκεί τις ποσότητες που δηλώνουν πως αγόρασαν, ή αν η συναλλαγή ήταν εικονική και να βρεθεί πού αλλού, πώς και γιατί κατέληξαν τα επιπλέον καύσιμα.
Πετρέλαιο θέρμανσης και σε … μακαρίτες
Το σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ αποκάλυψε πρόσφατα και το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται εκατοντάδες διακινητές καυσίμων, οι οποίοι δήλωναν στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των πωλήσεων καυσίμων ότι… τροφοδοτούσαν με καύσιμα ακόμα και νεκρούς! Οι έλεγχοι έδειξαν ότι σε πολλές περιπτώσεις βενζινοπώλες δήλωναν πως πωλούσαν πετρέλαιο θέρμανσης σε άτομα, των οποίων ο ΑΦΜ είχε διαγραφεί από τα μητρώα της εφορίας, επειδή οι συγγενείς του φορολογουμένου έχουν δηλώσει τον θάνατό του. Με τον τρόπο αυτό στον έλεγχο διαπιστώθηκε πως πέρυσι διακινήθηκαν 500.000 λίτρα καυσίμων.
Ήταν ακόμα μεγαλύτερη δε η έκπληξη των αρμοδίων, όταν διαπίστωσαν ότι δεκάδες βενζινοπώλες, κυρίως σε νησιά, δήλωναν ότι πωλούσαν πετρέλαιο … στον ίδιο νεκρό. Αυτό είναι το στοιχείο που σύμφωνα με τους αρμοδίους υποκρύπτει πως είχε προηγηθεί συνεννόηση των μελών του κυκλώματος, να «φορτώνουν» με εικονικές πωλήσεις το ίδιο ΑΦΜ του νεκρού!
Οι έρευνες όμως στρέφονται κυρίως σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες, λατομεία, θερμοκήπια κλπ όλης της χώρας, όπου υπάρχουν αποθήκες μεγάλης χωρητικότητος για πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο όμως σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται παράνομα για άλλες χρήσεις και ανάγκες της επιχείρησης, με σκοπό να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές διάθεσης του καυσίμου.
Σημειώνεται ότι εφόσον ισχύσει στις 15 Οκτωβρίου 2012 η εξίσωση του ΕΦΚ στα καύσιμα –εφόσον ισχύει ως τότε και το Μνημόνιο- το κόστος θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 30% ως 40%, το οποίο επιχειρούν να «κερδίσουν» τους πρώτους μήνες της νέας σεζόν όσοι γέμισαν τις δεξαμενές τους πριν αυξηθεί ο φόρος.