Tη μεγάλη ανατροπή πέτυχε μέσα σε 10 μέρες η Νέα Δημοκρατία κερδίζοντας πέντε ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να καλύψει τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά να πάρει κεφάλι στην πρόθεση ψήφου.
Η δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιεύει ο «Τύπος της Κυριακής» δείχνει ότι το άνοιγμα του Αντώνη Σαμαρά προς τις κεντροδεξιές δυνάμεις αποδίδει καρπούς καθώς συσπειρώνει τη μέχρι χθες διασπασμένη βάση της.
Στην πρόθεση ψήφου, η μάχη της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα είναι σκληρή καθώς τα δύο κόμματα εμφανίζουν άνοδο σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα που βρίσκονται σε πτωτική τροχιά. Εκτός από το ΠΑΣΟΚ που δεν εμφανίζει καμία μεταβολή στο ποσοστό του, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φαίνεται ότι έχουν χάσει μισή μονάδα μέσα σε 10 μέρες, μία ποσοστιαία μονάδα το ΚΚΕ και επίσης από μισή η Χρυσή Αυγή και η Δημοκρατική Αριστερά. Πτωτικοί και οι Οικολόγοι Πράσινοι, που εμφανίζονται μακριά από το στοίχημα της εισόδου στη Βουλή, σταθερός αλλά σε μεγάλη απόσταση από το πολυπόθητο 3% ο ΛΑ.Ο.Σ., κλείνει το μάτι στο Κοινοβούλιο η Δημιουργία Ξανά μετά τον πολιτικό γάμο με τη Δράση του Στέφανου Μάνου.
Η συμφωνία της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Αντώνη Σαμαρά είχε θετικό αντίκτυπο στην πλειοψηφία της κοινής γνώμης (47%) και έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τους γαλάζιους ψηφοφόρους (76%).
Η ακτινογραφία στην πρόθεση ψήφου ανά ομάδα ηλικίας δείχνει ότι παραμένουν οι αναλογίες των εκλογών της 6ης Μαΐου όπως προκύπτει από την ανάλυση των exit polls: έτσι, στην ομάδα από 18 έως 44 ετών, η δύναμη τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυξημένη κατά δέκα μονάδες.
Η συσπείρωση είναι μεγάλη στη Ν.Δ. και βρίσκεται στο 85%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει προς το γαλάζιο στρατόπεδο έξι ποσοστιαίες μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ «δίνει» επίσης 6 μονάδες στη Ν.Δ. και 5 στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μεγάλες είναι οι μετακινήσεις στο «σώμα» των Ανεξάρτητων Ελλήνων που η συσπείρωσή του βρίσκεται στο 46% και χάνει τόσο προς τη Ν.Δ. όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ από 18 ποσοστιαίες μονάδες.
Μεγάλες απώλειες καταγράφει το ΚΚΕ που βλέπει τη δύναμή του να έχει υποχωρήσει στο μισό, η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε κάμψη από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, καθώς έχει χάσει μιάμιση μονάδα, ενώ μικρή είναι η υποχώρηση των ποσοστών της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα
Όπως επισημαίνει ο ΓΔ της Pulse RC, Γ. Αράπογλου στον αυριανό “ΤτΚ” η ανοδική πορεία των δύο πρώτων –σύμφωνα με την κατάταξη των εκλογών της 6ης Μαΐου- κομμάτων συνεχίζεται. Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει αξιόλογη άνοδο των ποσοστών της, με αποτέλεσμα να φθάνει και να ξεπερνά ελαφρώς τον ΣΥΡΙΖΑ. Από αυτή τη διαπίστωση, αλλά και από τις απαντήσεις σε αντίστοιχο ερώτημα της έρευνας, οι προσχωρήσεις στελεχών φαίνεται να βοηθούν τη Νέα Δημοκρατία. Από τα υπόλοιπα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί τα εκλογικά του ποσοστά, ενώ όλα τα άλλα «συμπιέζονται», λίγο έως πολύ.
Συνολικά πάντως οι εντυπώσεις μοιράζονται μεταξύ των δύο διεκδικητών της πρώτης θέσης –με μικρές σχετικά διαφορές. Συνεχίζει να διατηρεί υπεροχή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα «Καταλληλότερος για πρωθυπουργός», αν και οι περισσότεροι πολίτες επιλέγουν τη Νέα Δημοκρατία ως το κόμμα με το πιο αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα. Στις ηλικίες άνω των 60 χρόνων –όπου ανήκουν οι πιο σταθεροί ψηφοφόροι- η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας είναι μεγάλη. Αντίθετα, στις νεότερες ηλικίες –που είναι οι πιο δυναμικές και με τη μεγαλύτερη προοπτική- ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει…
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πόσο πιο σύνθετες και περίπλοκες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διεξαχθεί αυτή η προεκλογική μάχη – όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους προβληματισμούς των πολιτών.
Αυτό φαίνεται να προκύπτει και από τις απαντήσεις στα υπόλοιπα ερωτήματα. Παρά τις πολλαπλές προειδοποιήσεις για κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, η πλειονότητα των πολιτών δεν έχει πεισθεί ότι είναι υπαρκτή η πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης! Σχεδόν οι μισοί θα ψηφίσουν αξιολογώντας το σύνολο των προτάσεων και των προγραμμάτων των κομμάτων και άλλοι τόσοι θα επιλέξουν με βάση τη στάση κάθε κόμματος απέναντι στο Μνημόνιο. Η λύση της «επαναδιαπραγμάτευσης» επιλέγεται από τους 2 στους 3 ψηφοφόρους, ενώ ο 1 στους 4 προτιμά την καταγγελία του!
Παρά τα απλουστευτικά διλήμματα που τίθενται (Δεξιά ή Αριστερά, Ναι ή Οχι στο Μνημόνιο, Ευρώ ή Δραχμή κ.λπ.) και παρά τις έξωθεν παρεμβάσεις, οι προβληματισμοί είναι αρκετά πιο σύνθετοι και οι πολίτες θα σταθμίσουν πολλά, πριν κάνουν την τελική τους επιλογή στις 17 Ιουνίου.
Γι’ αυτό και τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα. Αν μάλιστα διατηρηθούν τα σημερινά δεδομένα –με μικρές διαφορές, σε κάποια ερωτήματα υπέρ του ενός και σε άλλα υπέρ του άλλου-, η μάχη για την πρώτη θέση θα είναι σκληρή και ίσως συνεχιστεί μέχρι και την τελευταία μέρα.
(Περισσότερα στον Τύπο της Κυριακής)