Ανείσπρακτα πρόστιμα άνω των 2 δισ. ευρώhttp://www.skai.gr/files/temp/C838223DD0304ADCBCF6A887B8F371C9.jpg

Υποθέσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από καταλογισμούς προστίμων «λιμνάζουν» στην Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΕΔΕΦΔ) του άρθρου 70Α, μία επιτροπή που η δημιουργία της σκοπό είχε την αναζήτηση συμβιβασμού μεταξύ φορολογουμένου και διοίκησης σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής χωρίς να μεσολαβούν χρονοβόρες διαδικασίες στα διοικητικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην επιτροπή αυτή, που ουδέποτε συγκροτήθηκε από τον περασμένο Νοέμβριο επειδή δεν εμφανιζόταν προθυμία συμμετοχής -οι θέσεις δύο δικαστικών είναι άμισθες- παραπέμπουν λογιστές και δικηγόροι όλες τις υποθέσεις σημαντικών καταλογισμών προστίμων στους οποίους η διαφορά μεταξύ διοίκησης και φορολογουμένου είναι πάνω από 300.000 ευρώ, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν σωρευθεί ανείσπρακτα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Πηγή του υπουργείου Οικονομικών, που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία της, υπολόγισε ότι το συνολικό ποσό που έχει σωρευθεί το τελευταίο δεκάμηνο ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ.

«Πολλοί από τους φορολογουμένους στους οποίους έχουν καταλογισθεί τα πρόστιμα έχουν μεγάλη ρευστότητα και δεν πληρώνουν ούτε ρυθμίζουν επειδή ξέρουν ότι η επιτροπή δεν λειτουργεί» παραδέχθηκε η ίδια πηγή. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχει ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας με ποσό 30 εκατομμυρίων ευρώ που του έχει καταλογισθεί από δημόσια οικονομική υπηρεσία του Λεκανοπεδίου.

Πολλά στελέχη του υπουργείου καταλογίζουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τούς προηγούμενους μήνες ότι «έκαναν πολιτικό παιγχνίδι με την αδυναμία στελέχωσης της επιτροπής, με αποτέλεσμα όλοι οι μεγάλοι να σπεύδουν σε αυτήν και έτσι να απαλλάσσονται και από την καταβολή του 50% που θα έπρεπε να καταβάλουν στην περίπτωση που θα προσέφευγαν στα διοικητικά δικαστήρια. Το μέτρο είχε ληφθεί για να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια, όχι για να μην πληρώνουν κάποιοι ούτε ένα ευρώ» λένε τα ίδια στελέχη.

Το θέμα έθεσαν και στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προς τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαννιά κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Σώμα στις αρχές της εβδομάδας. Και το ΣΔΟΕ έχει καταλογίσει πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Από το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, διευκρινιζόταν ότι η επιτροπή είναι πλέον στελεχωμένη και θα λειτουργήσει. Συστήθηκε κεντρικά -για μικρότερα ποσά προβλέπεται η δημιουργία παρόμοιων επιτροπών στις ΔΟΥ- έπειτα από συστάσεις της τρόικας για να αποφεύγεται η επιβάρυνση των δικαστηρίων με υποθέσεις που δικάζονται τελεσίδικα έπειτα από 8 χρόνια. Η επιτροπή πρέπει να ολοκληρώνει το έργο της μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αν δεν το κάνει αυτό τότε είναι πιθανόν να χρειαστεί να συγκροτηθεί και δεύτερη, ώστε να αποσυμφορηθεί η διαδικασία συμβιβασμού. Αν ο φορολογούμενος δεν συμφωνήσει με την απόφαση της επιτροπής, τότε διατηρεί πάντα το δικαίωμα να προσφύγει στη διοικητική δικαιοσύνη.

ΚαθημερινήΤ. Τέλλογλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed