Στόχος είναι να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για αποχωρήσεις 150.000 υπαλλήλων
Σε αναμόρφωση των διευθύνσεων ανθρώπινου δυναμικού όλων ανεξαιρέτως των υπουργείων έχει αποφασίσει να προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να ανταποκριθούν άμεσα στις νέες ανάγκες που ανακύπτουν για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των όρων του δεύτερου Μνημονίου.
Τα μέτρα τα οποία καλούνται να υλοποιήσουν οι διευθύνσεις προσωπικού που θα προκύψουν μετά την αναδιάρθρωσή τους, είναι, μεταξύ των άλλων, η απομάκρυνση 150.000 ατόμων, η δραστική μείωση των δομών του κράτους, η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και, κυρίως, η επανατοποθέτηση του προσωπικού στις υπό διαμόρφωση θέσεις εργασίας με βάση τα περιγράμματα θέσεων.
Η αναμόρφωση των διευθύνσεων προσωπικού των υπουργείων έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, το οποίο, όπως προκύπτει και από σχετική επιστολή της πρώην υπουργού Ανάπτυξης κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου, υλοποιείται κανονικά καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
«Η ανάγκη απρόσκοπτης υλοποίησης όλων των έργων και των δράσεων όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι επιτακτική, καθώς η επίτευξη των στόχων του μνημονίου είναι αδιαπραγμάτευτη», ανέφερε στην επιστολή της προς τους αρμόδιους φορείς η κυρία Διαμαντοπούλου.
Κατόπιν όλων αυτών, η πρώην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, λίγες ημέρες προτού αντικατασταθεί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποφάσισε να «μισθώσει» εξωτερικούς συμβούλους, έτσι ώστε να επιταχυνθεί το έργο της αναμόρφωσης των διευθύνσεων προσωπικού όλων των υπουργείων.
«Η ενίσχυση, αναβάθμιση ή και αναδιοργάνωση των Διευθύνσεων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού των Υπουργείων, Γενικών Γραμματειών και ΝΠΔΔ θα εξυπηρετήσει την απρόσκοπτη και αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής ανθρώπινων πόρων», αναφέρεται στη σχετική προκήρυξη. Η πολτική αυτή περιλαμβάνει παρεμβάσεις στους εξής τομείς:
-Τον προσδιορισμό των αναγκών του φορέα σε ανθρώπινο δυναμικό, με βάση τα επαγγελματικά περιγράμματα.
– Την πιθανή εξειδίκευση και προσαρμογή των περιγραμμάτων θέσεων, σύμφωνα με τις ανάγκες του φορέα.
– Την εφαρμογή, με βάση τα περιγράμματα θέσεων, του συστήματος στοχοθεσίας, αξιολόγησης και μέτρησης της αποδοτικότητας σε συνδυασμό με αμοιβές, και άλλα κίνητρα, ούτως ώστε να ενισχυθεί η υπευθυνότητα και η λογοδοσία.
– Την υποστήριξη της κινητικότητας και της εξέλιξης του ανθρώπινου δυναμικού, με προτεραιότητα στις θέσεις των προϊσταμένων τμημάτων και διευθύνσεων.
– Τον προσδιορισμό των αναγκών κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού,καθώς και τον προγραμματισμό της υλοποίησής της.
Γι΄ αυτό το λόγο αναμένεται να επανακαθοριστούν οι αρμοδιότητες των διευθύνσεων ανθρώπινου δυναμικού, να επαναξιολογηθεί το προσωπικό τους και να βελτιωθεί η υλικοτεχνική τους υποδομή.