Οικουμενική προδοσία συνιστά η πληρωμή του ομολόγου των 435.000.000 ευρώ που αποφάσισε η Ελλάδα. H συγκεκριμένη πράξη είναι το κύκνειο άσμα του Λουκά Παπαδήμου, που ήταν ο άνθρωπος ο οποίος έπεισε τους πολιτικούς αρχηγούς να πληρώσουν το ομόλογο.
Ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα είχε επιδοθεί σε έναν κύκλο επαφών, όπου εκτός του φόβου κατάρρευσης των τραπεζών που περιέφερε, συνιστούσε ευθέως και πληρωμή του ομολόγου. Ο «ευθυνόφοβος» Λουκάς Παπαδήμος προκάλεσε την πληρωμή του ομολόγου, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί δεν «αντιστάθηκαν» στους φόβους του πρώην τραπεζίτη.
Το συγκεκριμένο ομόλογο, που υπάγεται σε αγγλικό δίκαιο, δεν μπήκε στο PSI, ενώ στην ίδια κατηγορία υπάρχουν ακόμα άλλα 6 δισ. ομόλογα, τα οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρωθούν στο ακέραιο της αξίας τους.
Το υπουργείο Οικονομικών, με μια απολογητική ανακοίνωση, αναφέρει ότι πληρώνει το ομόλογο που έληξε χθες 15 Μαΐου, έχοντας πριν σταθμίσει προσεκτικά όλους τους παράγοντες. Διευκρινίζει πάντως ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν προδικάζει τις μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των υπόλοιπων ομολόγων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή.
Γύρω από το συγκεκριμένο ομόλογο τους τελευταίους μήνες παίχτηκε ένα μπρα ντε φερ με κέρδη για τράπεζες και κερδοσκοπικά funds. Υπήρχαν καταρχάς αγοραστές ομολόγων του συγκεκριμένου δανείου που επένδυσαν σ’ αυτό τους τελευταίους μήνες. Αυτοί αγόρασαν με κατακερματισμένες τιμές και χθες πληρώθηκαν το ακέραιο της αξίας.
Πληροφορίες της «δημοκρατίας» αναφέρουν επίσης ότι υπήρξαν τράπεζες που ζητούσαν από πελάτες τους (στους οποίους είχαν πωλήσει μερίδια του ομολόγου) μετά το PSI να τα αγοράσουν, και μάλιστα σε καλύτερη τιμή σε σχέση με την «κουρεμένη» αξία του ομολόγου. Οι τράπεζες αυτές σήμερα είναι κερδισμένες, καθώς θα πληρωθούν το ομόλογο στο ακέραιο της αξίας του. Επίσης υπήρξαν περιπτώσεις που οι τράπεζες αυτές (ελληνικές και ξένες) πούλησαν το ομόλογο σε τρίτους, οι οποίοι επίσης κέρδισαν υπεραξίες.
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα άλλα 6 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών απέδειξε ότι κανείς δεν μπορεί να το παίρνει στα σοβαρά. Στις 9 Μαρτίου, ο τότε υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος δήλωνε με στόμφο: «Μπορεί κάποιος να έχει την αφελή σκέψη ότι ομολογιούχοι 197 δισ. ευρώ υπήχθησαν στο σύστημα αυτό και άρα υφίστανται μείωση της ονομαστικής αξίας, ενώ αυτοί που έχουν τα 6,4 δισ. ευρώ θα πληρωθούν στο άρτιο. Λοιπόν, αυτό είναι μια αφελής σκέψη».
Επίσης για το ίδιο θέμα ο Φίλιππος Σαχινίδης δήλωνε στις 26 Απριλίου: «όσοι δεν “κουρέψουν” τα ομόλογά τους θα τα κάνουν κορνίζα».
Παρά τις δηλώσεις εκείνες, το συγκεκριμένο ομόλογο πληρώθηκε και βέβαια το ερώτημα είναι πού βρέθηκαν τα χρήματα. Εξυπακούεται ότι στη βοήθεια που πήρε η Ελλάδα για το PSI δεν προβλέπονταν ποσά για την αποπληρωμή των συγκεκριμένων τίτλων στο ακέραιο. Το πιθανότερο είναι ότι πληρώθηκε από φορολογικά έσοδα, τα οποία θα λείψουν κάποια στιγμή αργότερα.
Η απόφαση αυτή γεννά μείζον ζήτημα διακριτικής μεταχείρισης σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων, ΤΕΙ και άλλων δημόσιων φορέων, που υποχρεώθηκαν να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» των ομολόγων που είχαν στα αποθεματικά τους, με αποτέλεσμα να χάσουν πάνω 15 δισ. ευρώ. Οι μεγάλοι όμως αδικημένοι είναι οι 11.000 μικροομολογιούχοι – φυσικά πρόσωπα, που έχασαν αποταμιεύσεις πολλών ετών από τα ομόλογα που υποτίθεται ότι είχαν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τελικά «κουρεύτηκαν» με το έτσι θέλω!