Άλλος θα ψηφισθεί, άλλος θα εκλεγεί και τρίτος μπορεί τελικά να αναδειχθεί βουλευτής από το Εκλογοδικείο μετά το «βραχυκύκλωμα» που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το με βάση ποια δημογραφικά στοιχεία θα γίνει η κατανομή των εδρών.
Η “αδυναμία” του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου να φροντίσει ώστε η υπηρεσία του να έχει έως τις 27 Μαΐου εκδώσει τα επίσημα νέα πληθυσμιακά στοιχεία της χώρας, όπως αυτά καταγράφηκαν ένα χρόνο πριν, στην απογραφή του 2011, μετατρέπουν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου (;) για τους υποψήφιους βουλευτές και τα κόμματα σε «ραντεβού στα τυφλά».
Όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, (άρθρο 54) «ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα με βάση τον νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της”».
Άρα, οι επόμενες εκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο, βάση ποιας απογραφής θα γίνουν; Του 2001 που έγιναν και οι τελευταίες, ή με την τελευταία απογραφή του 2011, που προβλέπει το σύνταγμα;
Που σημειωτέον οφείλει ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου να έχει δημοσιοποιήσει έως τις 27 Μαΐου.
Στο ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι Συνταγματολόγοι, οι οποίοι όμως διχάζονται. Είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η κατανομή των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες θα πρέπει να γίνει με την απογραφή του 2001 και εκείνοι, ότι πρέπει να γίνει με του 2011.
Δηλαδή, οι πρώτοι υποστηρίζουν πως οι εκλογές διεξάγονται με την προκήρυξή τους, άρα πριν τις 27 Μαΐου και οι δεύτεροι ότι οι εκλογές διεξάγονται την ημέρα της ψηφοφορίας που θα είναι μετά τις 27 Μαΐου.
Σε εκείνο πάντως που συμφωνούν είναι ότι η τελική «απάντηση» θα δοθεί από τα εκλογοδικεία…!Και αυτό διότι όσοι «χάσουν» την βουλευτική έδρανα, είτε γιατί θα έχει ακολουθηθεί η μία ή η άλλη απογραφή, είναι βέβαιο ότι θα προσφύγουν στο εκλογοδικείο.
Για να γίνει αντιληπτό του τι μπορεί να συμβεί, αναφέρουμε ως παράδειγμα πώς αλλάζει η κατανομή των εδρών, πχ στο Νομό Ηλείας: Λόγω της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, οι βουλευτικές έδρες από 6 γίνονται 4 . Στην Αιτωλοακαρνανία οι 8 έδρες μειώνονται σε 6. Στην Αχαΐα οι 9 σε 8. Στην Αρκαδία από 3 γίνονται 2. Στον Νομό Μεσσηνίας από 5 γίνονται 4. Στην Λακωνία από 3 γίνονται 2. Η περιφέρεια Πρεβέζης μετατρέπεται σε μονοεδρική όπως και της Καστοριάς και της Χίου. Μονοεδρικές επίσης παραμένουν Ευρυτανία Θεσπρωτία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Λευκάδα. Εκεί όμως που οι 42 έδρες αυξάνονται σε 53 είναι η Β’ Αθήνας. Αλλά η Α΄και η Β΄ Θεσσαλονίκης που από 16 και 7 έδρες αντίστοιχα θα έχουν 20 και 10. Δηλαδή, οι 133 βουλευτές από τους 300, θα εκλέγονται μόνο σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
www.antinews.gr