Για επίσπευση των αυξήσεων στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ και έναρξη της εφαρμογής τους από την 1η Ιουλίου κάνουν λόγο ασφαλείς πληροφορίες
Το Μνημόνιο επιτάσσει μεγάλες αυξήσεις από το 2013, οι οποίες είναι αδύνατο να υλοποιηθούν σε μια δόση. Ετσι προκρίνεται η σταδιακή επιβολή τους, που θα προκαλέσει πρόσθετες πιέσεις στα νοικοκυριά της χώρας.
Η τρόικα θεωρεί ότι η αύξηση των τιμολογίων από 1ης Ιουλίου θα συμβάλει στην ομαλοποίηση των συνθηκών σε επίπεδο ρευστότητας και ταυτόχρονα θα επιτρέψει την ομαλότερη μετάβαση στο καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης, που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2013.
Το Μνημόνιο προβλέπει ότι, ούτως ή άλλως, η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα το σχέδιο απελευθέρωσης των τιμολογίων για τους οικιακούς καταναλωτές, που σήμερα διαμορφώνονται με απόφαση του αρμόδιου υπουργού. Για παράδειγμα, φέτος η διοίκηση της ΔΕΗ είχε ζητήσει αυξήσεις περί το 15%, αλλά τελικά το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε αυξήσεις κοντά στο 9%. Με το νέο καθεστώς, τα τιμολόγια θα διαμορφώνονται ελεύθερα από την αγορά και θα συνδέονται με το κόστος παραγωγής, με την εξαίρεση ειδικών κατηγοριών ευάλωτων καταναλωτών.
Ακόμα και αν δεν επικρατήσει η άποψη της τρόικας και μετατεθούν προς τα πίσω οι αυξήσεις τιμολογίων, πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη η αποσύνδεση της είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η διοίκηση της τελευταίας ανακοίνωσε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ότι βελτιώνεται η εικόνα με τους απλήρωτους λογαριασμούς που είχαν επιτείνει τα προβλήματα ρευστότητας.
Ομως όλοι συμφωνούν ότι η κυριότερη αιτία για την κατάρρευση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ήταν η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για είσπραξη του έκτακτου τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.
Η τρόικα φαίνεται ότι έχει θέσει τις αυξήσεις τιμολογίων από 1ης Ιουλίου ως όρο και για την έγκριση δανείου ύψους 350.000.000 προς τον λειτουργό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ). Μέσω του συγκεκριμένου δανείου εκτιμάται ότι θα αποφευχθεί ένα ντόμινο πτωχεύσεων που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μπλακάουτ της αγοράς ενέργειας. Οι δανειστές πιέζουν και για μείωση των επιδοτήσεων στους παραγωγούς αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, που θεωρούνται από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.