«Μαύρο και άραχλο» και σίγουρα εκτός ευρωζώνης βλέπουν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας για τα αμέσως επόμενα χρόνια ξένοι οικονομολόγοι, μέλη «think tanks» και επιχειρηματικοί παράγοντες, που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να μιλήσουν σε διεθνές συνέδριο σχετικής θεματολογίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ).
Αναλυτικότερα, τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα, το αργότερο εντός της επόμενης διετίας, θα βγει από την ευρωζώνη, εξέφρασε -σε συνέντευξη Τύπου- η πρόεδρος του Αυστριακού Κέντρου Οικονομικών (AEC), δρ Μπάρμπαρα Κολμ (Barbara Kolm).
Πρόσθεσε ότι οι υπόλοιποι εταίροι «θα ”επιτρέψουν” στην Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και πιθανότατα θα διατηρηθεί μετά ο σκληρός πυρήνας της ΕΕ, με χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, ενώ δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί άλλο νόμισμα».
Το ακαδημαϊκό ινστιτούτο AEC είναι δεξαμενή σκέψης («think tank») για θέματα αγορών, βασισμένη στο σκεπτικό της Σχολής Οικονομικών της Αυστρίας. Στη συμβουλευτική επιτροπή του μετέχουν -μεταξύ άλλων- πρώην πολιτικοί του συντηρητικού χώρου, ακαδημαϊκοί και νομπελίστες.
Τουλάχιστον μία γενιά Ελλήνων θα ζήσει σε συνθήκες πλήρους κατάρρευσης
Ο Ντέιβιντ Πιστρούι (David Pistrui), διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Acumen Dynamics LLC», με έδρα το Σικάγο, εμφανίστηκε βέβαιος ότι στην Ελλάδα «θα υπάρχει τουλάχιστον μία γενιά, που θα ζήσει την παραγωγική ζωή της σε συνθήκες πλήρους οικονομικής κατάρρευσης». Η Acumen είναι εταιρεία επιχειρηματικών συμβούλων μάνατζμεντ.
Το ζήτημα, πρόσθεσε, είναι να αναληφθεί δράση για να μην επεκταθεί αυτό σε δύο ή τρεις γενιές. Ισχυρίστηκε ότι αν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις δεν προωθηθούν, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές μεγάλης κλίμακας και «όταν επικρατεί το χάος, η στρατιωτική παρέμβαση είναι ένα ενδεχόμενο».
Ο Ματ Κίμπε (Matt Kibbe), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του συντηρητικού μη κυβερνητικού οργανισμού «FreedomWorks», με έδρα την Ουάσιγκτον, σημείωσε: «Η Ελλάδα πιθανότατα θα βγει από το ευρώ όχι ως συνειδητή επιλογή, αλλά ως αποτέλεσμα αδυναμίας ν΄αντιδράσει. Η πρόκληση για την Ελλάδα είναι αν, ως άνθρωποι, μπορείτε να σκεφτείτε ότι κάποια πράγματα που θεωρούσατε δεδομένα, δεν είναι, κάτι που ισχύει συνολικά για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ». O FreedomWorks έχει ως αντικείμενο τη στήριξη της διοργάνωσης πολιτικών εκστρατειών και τη διευκόλυνση της διάδρασης μεταξύ πολιτών και πολιτικών.
«Αν είχατε βγει από την ευρωζώνη προ διετίας θα είχατε ήδη καταφέρει πολλά»
Σύμφωνα με την δρα Κολμ, «η Ελλάδα θα υποφέρει και θα πονέσει, αλλά πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Αν είχατε βγει από την ευρωζώνη προ διετίας, θα είχατε ήδη κάνει πολλά […] Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας, που έγκεινται στην έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε λύσεις του προηγούμενου αιώνα για να λύσετε προβλήματα της νέας χιλιετίας. Το εύκολο χρήμα [από τις Βρυξέλλες] δεν πέτυχε ποτέ […]Πρέπει να προσπαθήσετε να τα καταφέρετε μόνοι».
«Ήταν προβλέψιμο ότι το ευρώ θα αποτύχει»-Η Γαλλία επόμενη στη σειρά…
Το πρόβλημα της Ελλάδας αποτελεί, πάντως, την κορυφή του παγόβουνου. «Κατά τη δημιουργία της ευρωζώνης», σημείωσε η δρ Κολμ, έγιναν λάθη, που «αντί να τα διορθώσουμε κοιτάξαμε αλλού και επιδεινώσαμε το πρόβλημα με τα προγράμματα διάσωσης, που δεν θεραπεύουν την ασθένεια. Το ευρωπαϊκό project (σ.σ. η ευρωζώνη) είναι ένα πολύ ακριβό πρόγραμμα ειρήνης και τώρα που αποτυγχάνει βλέπουμε ταραχές παντού. Είναι ένα πολιτικό project ειρήνης, όχι μόνο οικονομικό. Το πρόβλημα έγκειται στο μεγάλο μέγεθος του δημοσίου και το μεγάλο κοινωνικό κράτος, που επιδιώχθηκε τα τελευταία 30 χρόνια στην Ευρώπη». Κατά την ίδια, η επόμενη χώρα που θ΄αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα είναι η Γαλλία.
«Όλοι επικεντρωνόμαστε στην Ελλάδα, αλλά αυτή είναι μόνο ένα παράδειγμα των προβλημάτων που θ’ αντιμετωπίσουν όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Οι πολιτικοί έδωσαν υποσχέσεις που δεν μπορούσαν να κρατήσουν. Η λύση είναι να δοθούν μεγαλύτερες δυνάμεις και έλεγχος στα άτομα, ιδίως στους νέους», σημείωσε ο κ.Κίμπε.
Ποιες μεταρρυθμίσεις απαιτούνται
Κατά τον κ.Πιστρούι, οι μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει επειγόντως είναι: φορολογική μεταρρύθμιση (πχ, με ενιαίο φορολογικό συντελεστή), διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (π.χ., καταπολέμηση γραφειοκρατίας και ευκολότερη ίδρυση επιχειρήσεων), δημιουργία ελκυστικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος, ενεργοποίηση του ατόμου (με ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας) και εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Την ανάγκη ύπαρξης νέου φορολογικού κώδικα στην Ελλάδα, που θα εισάγει ενιαίους συντελεστές και «δεν θα τιμωρεί τις επενδύσεις, τη δημιουργία εργασίας και τον πλούτο», υπογράμμισε εξάλλου ο κ.Κίμπε και επισήμανε ότι χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια και δικαιοσύνη.
«Ναι» στη χαμηλότερη φορολογία, αλλά …δριμύ «όχι» στα ελληνικά συνδικάτα, είπε από την πλευρά της η δρ Κόλμ. «Λόγω και συνδικάτων στην Ελλάδα, το επίπεδο στις επιχειρήσεις σας είναι τέτοιο, που δεν μπορείτε να ανταγωνιστείτε άλλες χώρες. Δεν δουλεύουν όλοι στην Ευρώπη 9 με 5, άλλοι δουλεύουν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Πρέπει να γίνετε πιο ευέλικτοι στην εργασία και να ξεφορτωθείτε όλα αυτά τα προβλήματα. Πρέπει να κόψετε τις κρατικές δαπάνες. Οι υψηλοί φόροι πάντως, δεν έλυσαν ποτέ τα προβλήματα», κατέληξε.
Υπέρ ενιαίου φόρου 15% στην Ελλάδα τάχθηκε ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ, Κώστας Καρφάκης.Υποστήριξε ότι η χώρα έπρεπε να ξεκινήσει από το 2009 ένα σταθεροποιητικό πρόγραμμα, με προσέγγιση «σοκ»
www.newsbeast.gr