Από το μπουμ του πληθωρισμού μέχρι την εξάπλωση της κρίσηςΤα πέντε βήματα ενός σεναρίου της «Ελλάδας χωρίς ευρώ»

Πώς θα μπορούσε να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη; «Σε πέντε δύσκολα βήματα», είναι η ζοφερή απάντηση που δίνει η Τζούλια Κόλιου, σε ρεπορτάζ της στην βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Με την ανεργία να καλπάζει, πληθωρισμό στο 50%, μια καταστροφική ύφεση και τους έλληνες να τρέχουν στα σύνορα – αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο που περιγράφουν ορισμένοι οικονομολόγοι για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τους ερχόμενους μήνες», γράφει η Κόλιου.

Η Citigroup στις ΗΠΑ εκτιμά ότι οι πιθανότητες απόσυρσης της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα, εντός των επομένων 18 μηνών, ανέρχονται σε 75%. Σε αυτή την περίπτωση, θα εξανεμιστεί γρήγορα το 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας, ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στο 40-50%, και το χρέος στο 200% του ΑΕΠ.

Ο δρόμος προς την έξοδο θα μπορούσε να έχει πέντε στάδια, σύμφωνα με το δημοσίευμα:

1. Εκλογική παράλυση

Ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού είναι πολύ δύσκολος μετά τις εκλογές της 6ης Μαίου, στις οποίες η πλειοψηφία του κόσμου στήριξε αντι-μνημονιακά κόμματα. Το ίδιο μπορεί να ξανασυμβεί μετά από νέες επαναληπτικές εκλογές, τον Ιούνιο.

2. Τελειώνουν τα λεφτά

Τί θα συμβεί λοιπόν αν είναι αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης, ή αν σχηματιστεί κυβέρνηση που δεν θα τηρήσει τους όρους της δανειακής σύμβασης; Το πιθανότερο είναι ότι η τρόικα θα κλείσει τις στρόφιγγες των δόσεων του δανείου. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και περί τον Ιούλιο το δημόσιο ταμείο θα έχει αδειάσει. Η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να καταβάλει μισθούς και συντάξεις του δημοσίου σε ευρώ. Μάλλον θα αρχίσει να πληρώνει με προσωρινό νόμισμα, το οποίο θα αποτελέσει τον πυρήνα ενός νέου νομίσματος.

3. Νέο νόμισμα, νέες τράπεζες

Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αρχίσει να τυπώνει χρήμα, και θα μετατρέψει τις καταθέσεις σε δραχμές στη διάρκεια ενός σαββατοκύριακου. Επειδή οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται απολύτως από την ΕΚΤ για την ρευστότητά τους, θα χρεοκοπήσουν αμέσως μόλις σταματήσει η ροή χρημάτων. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να δημιουργήσει νέες, κρατικοποιημένες τράπεζες.

4. Οι Ελληνες τρέχουν στα σύνορα

Η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ θα έχουν τρομακτικές οικονομικές και κοινωνικές επιτπώσεις, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Η χώρα θα απομονωθεί. Χωρίς δάνεια και με τους τραπεζικούς λογαριασμούς παγωμένους, θα χρεοκοπήσουν κι άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα καταρρεύσουν οι εξαγωγές, και η Ελλάδα θα βυθιστεί πιο βαθιά στην ύφεση.

Η κατανάλωση ενδέχεται να μειωθεί έως και κατά 30%. Η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα κάνει πανάκριβα τα εισαγόμενα προϊόντα και τα ντόπια που κατασκευάζονταιμε εισαγόμενες πρώτες ύλες, ενώ θα εκτινάξει στα ύψη τον πληθωρισμό. Και αν δεκάδες χιλιάδες Ελληνες τρέξουν προς τα σύνορα για να βγάλουν εκτός Ελλάδας τις οικονομίες τους; Τότε μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και ο στρατός για να αποτρέψει μαζική φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων.

5. Το σοκ εξαπλώνεται

Μόλις υπάρξει το προηγούμενο της εξόδου μιας χώρας από το ευρώ, ενδέχεται να καταρρεύσει η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη σε όλη την ευρωζώνη, και να την βυθίσει σε ύφεση. Και φυσικά, υπάρχει το κόστος της ενίσχυσης άλλων ευάλωτων χωρών, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, το οποίο μπορεί να ανέρχεται σε 1 τρισ. ευρώ. Αυτό το βάρος θα πέσει στις πλάτες των φορολογουμένων στις υπόλοιπες 16 χώρες της ευρωζώνης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.