Σε παράλυση έχει περιπέσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός κατά την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που βιώνει η χώρα, με αποτέλεσμα το πάρτι της φοροδιαφυγής να οργιάζει, αποδείξεις να μην κόβονται, ΦΠΑ και παρακρατούμενοι φόροι να μηνπληρώνονται, αλλά και το ίδιο ακόμα το κράτος να μην στέλνει –τυπικά έστω- τα ειδοποιητήρια σε όσους δεν έχουν πληρώσει φόρους –τους οποίους μάλιστα άλλοι τους έχουν πληρώσει ήδη εδώ και 2-3 χρόνια!
Αν έρχονταν στην Αθήνα τις ημέρες αυτές οι ελεγκτές της Τρόικα, θα ζητούσαν «επαναδιαπραγμάτευση» οι ίδιοι, και μάλιστα από μηδενική βάση, αφού στο τελευταίο τρίμηνο της διακυβέρνησης Παπαδήμου δεν επιδιώχθηκε να εισπραχθεί σχεδόν κανείς από τους φόρους που είχαν συμφωνηθεί για το α΄εξάμηνο.
Τα μόνα έσοδα που είχε το κράτος ήταν από το χαράτσι στα ακίνητα (η τελευταία δόση του 2011 που εισπράχθηκε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ φέτος) και από τη ρύθμιση παλαιών χρεών με τη δόση των 100 ευρώ.
Αντιθέτως, δεν έχουν αποσταλεί -και ίσως δεν αποσταλούν μέχρι να βγει κυβέρνηση, ενώ είναι ήδη έτοιμα από εβδομάδες- ούτε τα πρώτα 200.000 εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ του 2009, από τα συνολικά 1.370.000 σημειώματα που μένουν απλήρωτα το εδώ και χρόνια, λόγω λαθών που είχαν διαπιστωθεί τότε στην εκκαθάριση του τέλους ακινήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, από τα 200.000 σημειωμάτων του ΕΤΑΚ 2009, τα 100.000 είναι μηδενικά ή ποσού κάτω των 27 ευρώ οπότε δεν εισπράττονται. Το «πρόβλημα» στο οποίο «σκοντάφτει» η αποστολή είναι τα υπόλοιπα 100.000 σημειώματα, που θα καλούν ισάριθμους ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν συνολικά 70 εκατ. ευρώ. Προκύπτει δηλαδή για αυτούς φόρος 700 ευρώ κατά μέσον όρο, που θα έπρεπε κανονικά να έχει καταβληθεί και χωρίς δόσεις, μέχρι το τέλος Μαΐου.
Αντί να εισπράττονται αυτά τα έσοδα από τις αρχές του έτους, οι «λυπητερές» αναβάλλονται διαρκώς και «μέχρι νεοτέρας διαταγής». Ήδη τον Απρίλιο η μείωση εσόδων από ΦΠΑ και τα άλλα φορολογικά έσοδα έφτανε και το 13%. Κατά συνέπεια, και εάν ποτέ ξανάρχονταν στην Αθήνα οι ελεγκτές της Τρόικα, θα έβλεπαν πως όλα αυτά τα έσοδα θα έπρεπε –υποθετικά- να εισπραχθούν μαζεμένα κατά το –ούτως ή άλλως πολύ «βαρύ»- β΄εξάμηνο του 2012, και υπό συνθήκες μάλιστα τότε ακόμα μεγαλύτερης ύφεσης και ανεργίας που συνεχίζουν να αυξάνονται μέρα με την ημέρα. Στην περίπτωση αυτή πάντως, κυβέρνηση και Τρόικα θα ξαναέγραφαν το Μνημόνιο, χωρίς βεβαίως και πολλές ελπίδες για την ευόδωσή του.
Για την ιστορία πάντως, το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων οφείλουν όσοι είχαν ακίνητη περιουσία την 1η Ιανουαρίου 2009, αξίας πάνω από 100.000 εφόσον πρόκειται για άγαμο. Υπολογίστηκε μάλιστα με εξαιρετικά χαμηλό –σε σχέση με τα κατοπινά “χαράτσια”- συντελεστή (μόλις 0,1% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου). Οι έγγαμοι καταβάλλουν φόρο για τα ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, επίσης με συντελεστή 0,1%.