Σημαντικά ενισχυμένα εμφανίζονται τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες μετά τις εκλογές αποδεικνύοντας ότι η δημοσκοπική άνθιση που ξεκίνησε αρκετό καιρό πριν την προσφυγή στις κάλπες, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση της εταιρείας Marc σε δείγμα 1.021 νοικοκυριών πανελλαδικά με τηλεφωνικές ερωτήσεις την περίοδο 8-9 Μαΐου, παρουσιάζεται να λαμβάνει ποσοστό 27%. Οριακή άνοδο εμφανίζει και η ΝΔ που δείχνει να φτάνει στο 20% ενώ σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ που παλεύει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες για την τρίτη θέση.
Πέραν όμως των εκτιμήσεων για την πρόθεση ψήφου, η έρευνα περιλαμβάνει και ορισμένα εξίσου εντυπωσιακά στοιχεία όπως : πόσοι ψηφοφόροι θα αλλάξουν κόμμα σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, πόσοι είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του ΚΚΕ και των υπολοίπων κομμάτων οι οποίοι επιθυμούν συνεργασίες και ποια κόμματα επιθυμούν οι πολίτες να συμμετέχουν σε έναν ενδεχόμενο κυβερνητικό σχηματισμό.
Ειδικότερα:
Στο ερώτημα «αν γνωρίζατε εκ των προτέρων το αποτέλεσμα θα ψηφίζατε άλλο κόμμα;» 2 στους δέκα ψηφοφόρους δίνει θετική απάντηση ενώ με τα μεγαλύτερα ποσοστά να εμφανίζονται σε εκείνους που δήλωσαν ότι την 6η Μαΐου ψήφισαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.
Αναλυτικά, 94,6% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ βεβαιώνουν ότι θα ξαναψηφίσουν. Οι μικρές απώλειες – σύμφωνα πάντα μες την δημοσκόπηση, πηγαίνουν προς ΠΑΣΟΚ 1,5%, ΝΔ 1% και 2,4% αδιευκρίνιστοι.
Το αντίστοιχο ποσοστό για ΝΔ είναι 92,9 (απώλειες 1,8% ΣΥΡΙΖΑ, 4,1% αναποφάσιστοι), ΠΑΣΟΚ 88,5% (απώλειες 1,8% ΝΔ, 4,4% ΣΥΡΙΖΑ) Ανεξ. Ελληνες 86,6% (απώλειες 4,9% ΝΔ, 8,5%ΣΥΡΙΖΑ, και ΔΗΜΑΡ 83,9 (απώλειες 8,9% ΣΥΡΙΖΑ, 3,6% ΠΑΣΟΚ). Από την άλλη το 24% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής ξεκαθαρίζουν ότι θα ψηφίσουν διαφορετικά και το 20,8% από όσους υποστήριξαν κόμματα που έμειναν εκτός βουλής δηλώνουν δήλωσαν ότι θα μετακινηθούν. Είναι δε ενδεικτικό ότι το 18% όσων ψήφισαν ΚΚΕ λέει ότι στις επόμενες εκλογές θα υποστηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος λαμβάνει άλλο ένα 16% από εκείνους που ψήφισαν Χρυσή Αυγή!
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το 62,7% θεωρεί ότι με τα δεδομένα αποτελέσματα των εκλογών επιβάλλεται να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, άποψη που συμμερίζεται και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων όλων σχεδόν των κομμάτων και το 46% των υποστηρικτών του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, το 53,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την ιδέα κυβέρνησης συνεργασίας ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά σε ΝΔ είναι 62,5%, ΠΑΣΟΚ 78,8%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 64,6%, ΚΚΕ 46%, Χρυσή Αυγή 60% και ΔΗΜΑΡ 83,9%.
Ποια όμως είναι η μορφή της κυβέρνησης που θα επιθυμούσαν οι ψηφοφόροι;
«Οικουμενική» λέει το 30,4%, άποψη που την συμμερίζεται το 40% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής και μόλις το 16,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηριστικό ίσως των μεγάλων στρεβλώσεων του πολιτικού σκηνικού.
«Κυβέρνηση της Αριστεράς» με συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και την ανοχή των άλλων κομμάτων απαντά το 28,1%, ιδέα που υποστηρίζει το 60,6% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, 46% ΚΚΕ, 32,1% ΔΗΜΑΡ και μόλις 4,8% και 8,8% όσων ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα.
«Κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ» δηλώνει το 24,7%. Η συγκεκριμένη άποψη υποστηρίζεται από 38,1% ΝΔ, 49,6% ΠΑΣΟΚ και μόλις από το 13,3% ΣΥΡΙΖΑ και 17,7% ΔΗΜΑΡ