Συγκρότηση ενιαίου συμβουλευτικού φορέα προτείνουν 7 επιμελητήρια
Τη συγκρότηση μίας ομάδας 15-20 στελεχών τα οποία θα έχουν τη γενική εποπτεία ενός Κέντρου Διακυβέρνησης για να επιτευχθεί το αναγκαίο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, προτείνουν τα επτά μεγαλύτερα διμερή επιμελητήρια της χώρας στις 10 δέσμες δράσεων που παρέδωσαν στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Οι πρόεδροι των επιμελητηρίων, σε συνέντευξη Τύπου, σημείωσαν ότι το φόρουμ δεν έχει καταγγελτικό αλλά συμβουλευτικό χαρακτήρα, ώστε ενωτικά να υλοποιηθούν ουσιώδεις και αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να διευκολυνθεί η μετάβαση σε καθεστώς ανάπτυξης και τήρησης των διεθνών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα.
Όπως σημείωσαν, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, η χώρα μας δεν είναι ελκυστικός πόλος επενδύσεων και τα χρονικά περιθώρια είναι μικρά και πρόσθεσαν ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στα αίτια της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας.
Όπως ειπώθηκε, ενδιαφέρον επενδυτικό υπάρχει αλλά δεν πρόκειται να γίνει τίποτα αν δεν λύσουμε τα διαρθρωτικά μας προβλήματα και δεν πατάξουμε τη διαφθορά και πρόσθεσαν ότι οι προτάσεις των διμερών επιμελητηρίων έχουν στόχο να κρατηθούν οι επενδύσεις που ήδη υπάρχουν στην Ελλάδα και δευτερευόντως να δημιουργηθούν νέες.
Οι δράσεις που προτείνουν τα επιμελητήρια βασίζονται στις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και αποτελούν απαύγασμα της συνεργασίας της Boston Consulting Group και του ΙΟΒΕ.
Στο Κέντρο Διακυβέρνησης πρέπει να συμμετέχει μία κεντρική ομάδα 15-20 στελεχών που θα έχουν τη γενική εποπτεία, ακριβώς όπως ένα Ρroject Managment Office (ΡΜΟ) και παράλληλα να υπάρχουν δορυφορικές μονάδες του σε όλα τα υπουργεία.
Βασική προϋπόθεση επιτυχίας των οργάνων αυτών είναι, πρώτον, να μη συμμετέχουν σε αυτά πολιτικά πρόσωπα και δη μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, καθόσον αυτά ήδη συμμετέχουν σε πολιτικά όργανα λήψης αποφάσεων και δεύτερον να έχουν ευρύτατες αρμοδιότητες. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε η Επιχειρησιακή Μονάδα Υλοποίησης Πολιτικών στη Βρετανία.
O πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης σχολίασε ότι «πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε πού θέλουμε να πάμε τον τόπο, ώστε να κατευθύνουμε ανάλογα τις επιμέρους δράσεις μας οι οποίες με τη σειρά τους θα πρέπει να υπηρετούν αυτές τις επιλογές. Το έργο αυτό θα πρέπει να αποτελεί προϊόν διακομματικής συνεννόησης έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ευρύτερη νομιμοποίησή του».
Απαιτείται η άμεση διόρθωση και ο εκσυγχρονισμός του αναποτελεσματικού συνταγματικού συστήματος διακυβέρνησης, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Χ. Οικονομόπουλος.
Ο πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου Χρ. Χατζόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ επιβάλλεται η σύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με την παραγωγή.
Ο επικεφαλής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μ. Μαΐλης σημείωσε ότι δεν υπήρξαν αποτελέσματα και δεν θα υπάρξουν ούτε στο μέλλον όσο δεν υπάρχουν ενδείξεις διαμόρφωσης ισχυρού επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας.
Ο Κ. Λαμπρινόπουλος της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων ανέφερε ότι πέρα από τη δέσμη των 10 μέτρων χρειάζεται και αλλαγή στάσης ολόκληρου του λαού.
Από την πλευρά του, το μέλος του Ελληνοολλανδικού συνδέσμου Γρηγόρης Σκλήκας σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή για τη χώρα και τις επιχειρήσεις».
Τέλος, ο κ. Κ. Μαρινάκης από το Ελληνοσουηδικό Επιμελητήριο σημείωσε ότι «πρέπει να γυρίσουμε την “Επιχείρηση Ελλάδα” από ζημιογόνα σε κερδοφόρα. Χρειάζεται όραμα που θα εκφραστεί με απλό τρόπο για να ξέρουμε αυτά που περνάμε γιατί τα περνάμε».
ΔΟΛ