Στοπ σε αγοραπωλησίες κωδικών από τη διεθνή Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος«Λουκέτο» σε ιστοσελίδες που πουλούσαν προσωπικά δεδομένα

Η διεθνής δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος «έκλεισε» δεκάδες ιστοσελίδες που παρείχαν, με το αζημίωτο, απόρρητα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως αριθμοί πιστωτικών καρτών, κωδικοί και κινήσεις τραπεζικών λογαρισμών κλπ.

Η αρμόδια βρετανική υπηρεσία Soca (Serious Organised Crime Agency) που αντιμετωπίζει σοβαρές μορφές οργανωμένου εγκλήματος ανακοίνωσε ότι οι σχετικές διώξεις στην Αυστραλία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι το αποτέλεσμα δύο χρόνων δουλειάς.

Οι κατασκευαστές των παράνομων site πουλούσαν κωδικούς ανυποψίαστων θυμάτων με τιμές που ξεκινούσαν από μόλις δύο δολάρια. Δύο Βρετανοί και ένας άνδρας από την πΓΔΜ συνελήφθησαν και 36 ιστοσελίδες έβαλαν λουκέτο.

Ο επικεφαλής της ηλεκτρονικής δίωξης εγκλήματος της SOCA, Λι Μάιλς δήλωσε στο BBC ότι οι δράστες πουλάνε τώρα προσωπικά δεδομένα σε μια πιο «βιομηχανική» βάση. «Οι δράστες βγάζουν τεράστια ποσά από αυτές τις πιστωτικές κάρτες. Πρέπει να βρούμε αυτούς τους εγκληματίες. Είναι ένας δύσκολος αγώνας. Βιομηχανοποιούν τις διαδικασίες τους και εμείς πρέπει με παρόμοιο τρόπο να βιομηχανοποιήσουμε τις δικές μας για να τους εντοπίσουμε» δήλωσε.

Ο κ.Μάιλς είπε ότι πρώην ερασιτέχνες, οι παραδοσιακοί «χάκερ της κρεβατοκάμαρας», έχουν στρατολογηθεί από εγκληματικές συμμορίες για να φτιάξουν ένα κακόβουλο λογισμικό ή για να «ψαρεύουν» λογισμικό που κλέβει προσωπικές πληροφορίες.

Άλλοι ειδικοί στην τεχνολογία των πληροφοριών χρησιμοποιούνται για να γράφουν τον κωδικό του υπολογιστή που επιτρέπει σε ιστοσελίδες να αντιγράφουν αυτόματα και να πουλάνε τις πληροφορίες αυτές για τεράστια ποσά.

«Θα προτιμούσα να συλλάβω 10 από αυτούς του φτιάχνουν τα προγράμματα που σπάνε τους κωδικούς παρά 1.000 απατεώνες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Μάιλς.

Επιχειρήσεις που έγιναν από κοινού την Πέμπτη στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Ουκρανία, στη Ρουμανία και στη πΓΔΜ είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο δεκάδων. Αναμένονται και άλλες συλλήψεις, εκτός των τριών που προαναφέρθηκαν.

Αυτόματα προγράμματα υπολογιστών μπορούν να αντιγράφουν χιλιάδες ονόματα και κωδικούς και είναι δύσκολο να βρεις σε ποιον ανήκουν.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να πείσουμε την βιομηχανία να εισάγει περισσότερα συστήματα ασφαλείας για να γνωρίζουνε ποιος εγγράφεται σε αυτές τις ιστοσελίδες, να έχουν μια πιο περιεκτική βάση δεδομένων για τους πελάτες τους και γενικότερα να λαμβάνουν μέτρα για να εμποδιστεί η παράνομη αγορά προσωπικών δεδομένων», πρόσθεσε ο κ.Μάιλς.

Το BBC μεταδίδει ότι αστυνομικοί αντιμετώπισαν την καχυποψία και νόμιμων φορέων (τράπεζες, εταιρίες, δημόσιες υπηρεσίες κλπ) γιατί δεν είναι συνηθισμένες να ελέγχονται και είναι απρόθυμες να συμφωνήσουν σε οτιδήποτε θεωρούν ότι αποτελεί καταπάτηση της ελεύθερης δράσης τους και των δικαιωμάτων των πελατών τους

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.