Ο σοσιαλιστής υποψήφιος αναμένεται να συγκεντρώσει από 53% έως 56% στον β΄ γύροΟ Φρανσουά Ολάντ θριαμβεύει στις πόλεις και στους νέους κάτω των 35 ετών. Ο Νικολά Σαρκοζί
αρέσει στις γυναίκες (αλλά με διαφορά μικρότερη από ό,τι θα ήθελε απέναντι στον Ολάντ, συγκεκριμένα 31%-28%), στις εύπορες τάξεις και στους συνταξιούχους. Η ύπαιθρος και οι εργάτες ψηφίζουν τη Μαρίν Λεπέν. Και οι δημοσκοπήσεις για το δεύτερο γύρο δίνουν 53-56% στον Ολάντ και 44-47% στον Σαρκοζί.
Αυτά είναι τα συμπεράσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, από τον οποίο προκύπτει επίσης σε γενικές γραμμές ότι η Ανατολική Γαλλία είναι συντηρητική και η Δυτική προοδευτική.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας ένας Σοσιαλιστής νικά στο Παρίσι κατά τον πρώτο γύρο: λαμβάνει 34,83% έναντι 32,19% του Σαρκοζί. Ο απερχόμενος Πρόεδρος μπορεί να παρηγορηθεί με τη νίκη του, έστω και με οριακή διαφορά, στη Λυών, που είναι η τρίτη πόλη της χώρας και παραδοσιακό οχυρό των κεντρώων. Πιο άνετη είναι η επικράτησή του στη Νίκαια, τον πέμπτο σε μέγεθος δήμο της Γαλλίας. Στη Μασσαλία, δεύτερη πόλη της χώρας, η εικόνα αντιστρέφεται και προσφέρει στη Μαρίν Λεπέν ένα από τα σκοτεινά σημεία του θριαμβευτικού ραντεβού της με τις κάλπες. Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου έρχεται τρίτη σε μια πόλη όπου ο πατέρας της πάντοτε θριάμβευε, ενώ ο Ολάντ καταλαμβάνει απροσδόκητα την πρώτη θέση.
Η πιο γλυκιά νίκη του Σοσιαλιστή υποψηφίου πρέπει να είναι πάντως στην περιφέρεια Πουατού-Σαράντ, όπου πρόεδρος είναι η πρώην σύζυγός του Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Ο Ολάντ ήθελε πολύ να περάσει εδώ το 29,86% που είχε πετύχει το 2007 η Ρουαγιάλ. Και το κατάφερε με το παραπάνω, πετυχαίνοντας ένα θριαμβευτικό 31,17%.
Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Απογοητευτικό, παρότι είναι το καλύτερο ποσοστό που έχουν πετύχει οι κομμουνιστές εδώ και 30 χρόνια (όταν ο Ζορζ Μαρσέ είχε λάβει 15,35%), κρίνεται το ποσοστό που έλαβε τελικά ο Ζαν-Λικ Μελανσόν με το Μέτωπο της Αριστεράς. Ο τελευταίος ξεκίνησε την εκστρατεία του επιδιώκοντας ένα διψήφιο ποσοστό, αλλά στη συνέχεια ανέβασε τον πήχη «κτυπώντας» την τρίτη θέση.
Σύμφωνα με τον Φρεντερίκ Νταμπί, υποδιευθυντή του ινστιτούτου Ifop, αυτό που τον έβλαψε ήταν η στρατηγική επιλογή του Σοσιαλιστή υποψηφίου να μη μιλήσει για χρήσιμη ψήφο, αλλά για την ανάγκη να βγει πρώτος. Εις βάρος του ήταν επίσης οι μνήμες από την 21η Απριλίου 2002, όταν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν εκτόπισε από τον δεύτερο γύρο τον τότε υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιονέλ Ζοσπέν. «Οσο το τραύμα εκείνης της ημέρας θα είναι ανοιχτό», επισημαίνει ο Νταμπί, «τόσο θα βαραίνει μια δαμόκλειος σπάθη στο κεφάλι του υποψηφίου που βρίσκεται στα αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος».
ΔΟΛ