Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς χθες στο Ζάππειο ΙΙΙ (στον ιστορικό χώρο όου υπεγράφη η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη) παρουσίασε μια διαφορετική εικόνα από τις προηγούμενες. Είχε πια στον πολιτικό του λόγο και στις προτάσεις του περισσότερο «κυβερνητισμό», μια και γνωρίζει πλέον ότι στις 6 Μαΐου πρέπει να υπάρχουν άμεσες και εφαρμόσιμες θέσεις. Με αυτό το σκεπτικό ξεκαθάρισε ότι πρόκειται:
1. Να αποκαταστήσει τις πολύ χαμηλές συντάξεις και τα πολυτεκνικά επιδόματα.
2. Να αποζημιώσει τους ομολογιούχους που έχασαν αποταμιεύσεις μιας ζωής με το «κούρεμα».
3. Να ξεκινήσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
4. Να στηρίξει τους κτηνοτρόφους.
5. Να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και να αξιοποιήσει την περιουσία του ΟΣΕ.
6. Να σχηματίσει κυβέρνηση με 15 υπουργεία και στην τετραετία να τα κάνει μόλις 10.
Τέλος, τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα για τον 13 και τον 14 μισθό, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να μην υπάρξουν τέτοιες οριζόντιες περικοπές ξανά.
Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε τα πρώτα τέσσερα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνησή του. Μέσα στις πρώτες έξι εβδομάδες θα κατατεθούν στη Βουλή:
1ον Ενα νομοσχέδιο για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα επιδόματα κ.λπ.
2ον Ενα φορολογικό νομοσχέδιο για να αποκτήσουμε πια απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα.
3ον Ενα νομοσχέδιο για την περικοπή των δαπανών. Θα περιλαμβάνει μέτρα για την περιστολή της δημόσιας σπατάλης, που παραμένει τεράστια.
4ον Ενα πολυνομοσχέδιο για την Ανάπτυξη, που θα περιλαμβάνει αναπτυξιακές προτεραιότητες και θεσμικές παρεμβάσεις απαραίτητες για να ξεκολλήσει η οικονομία από το τέλμα της γραφειοκρατίας και της θεσμοθετημένης διαφθοράς.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέλυσε το «όπλο» της Ν.Δ., που, όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία», βασίζεται πάνω στη λογική των ισοδύναμων μέτρων, λέγοντας ότι τα μέτρα που απαιτούνται είναι 550.000.000 ευρώ. Οπως επισήμανε, μάλιστα, ο κ. Σαμαράς, στόχος του είναι «να ξαναπάρουμε τη χώρα στα χέρια μας, με ανάκαμψη, κοινωνική συνοχή, μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη».
Παράλληλα φρόντισε να στείλει το μήνυμα στην τρόικα και στους δανειστές, τονίζοντας ότι «λεφτά δεν υπάρχουν για νέους φόρους και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να κόψουμε τη δημόσια σπατάλη».
Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους πολίτες καθαρή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία για να κυβερνήσει την επόμενη μέρα και να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της.
Από την κριτική του προέδρου της Ν.Δ. δεν γλίτωσαν και οι νεοπαγείς σχηματισμοί για τους οποίους τόνισε ότι «υπάρχουν και νεξότερα κόμματα, που δεν είναι αριστερά, αλλά έχουν πάρει τις χειρότερες θέσεις των αριστερών. Δεν προτείνουν τίποτε, δεν έχουν σχέδιο, απλώς λένε μεγάλες κουβέντες, ποντάρουν ανεύθυνα στην οργή του κόσμου και τοκίζουν στην απελπισία του κόσμου.
Κι ύστερα παριστάνουν από πάνω και τους αντιστασιακούς». Ο κ. Σαμαράς έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας: «Δεν θέλω να κυβερνήσω αθροίζοντας κομματικές αδυναμίες. Θέλω να σταματήσει η άνοδος της ανεργίας. Θέλω να διασφαλίσω την πολιτική σταθερότητα. Δώστε μας τη δύναμη ενός έθνους για να κερδίσουμε τη μάχη της πατρίδας».