Ελαστικούς» μισθούς, λιγότερα ένσημα και ωράριο-λάστιχο φέρνει η έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στην ελληνική αγορά εργασίας. Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει το θέμα είναι πως υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων οι οποίοι δουλεύουν μόνο μία ημέρα την εβδομάδα.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που συλλέγει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για τη ραγδαία επέκταση της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης. Υπολογίζεται πως ένας στους έξι εργαζομένους έχει αναγκαστεί να στραφεί στις λεγόμενες ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Συγκεκριμένα, υπολογίζονται σε 300.000 οι εργαζόμενοι που έχουν αναγκαστεί να «εγκαταλείψουν» το παραδοσιακό οκτάωρο. Οι μισοί περίπου μερικώς απασχολούμενοι δουλεύουν τετράωρα, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που η ημερήσια απασχόληση δεν ξεπερνά τις δύο ώρες εργασίας.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Έθνος, πρωτοφανής είναι η έκρηξη του αριθμού των εργαζομένων που δουλεύουν λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η εβδομαδιαία απασχόληση κυμαίνεται από τρεις έως τέσσερις μέρες. Ωστόσο υπάρχει και ένας υπολογίσιμος αριθμός νεοπροσληφθέντων που απασχολείται μόλις μία ημέρα την εβδομάδα.
Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκ περιτροπής παίρνουν τόσα ένσημα όσο και οι ημέρες που απασχολούνται. Ετσι χάνουν ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς συμπληρώνουν λιγότερα ένσημα και επηρεάζεται στο μέλλον η σύνταξή τους.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ, το πρώτο δίμηνο του 2012 οι νέες προσλήψεις για θέσεις πλήρους απασχόλησης ήταν 32.577, δηλαδή ήταν μειωμένες κατά 59% σε σχέση με το 2010. Την ίδια στιγμή έγιναν 2.676 συμβάσεις μερικής απασχόλησης και 8.670 εκ περιτροπής εργασίας, με τα ποσοστά να είναι αυξημένα κατά 6% και 5% αντίστοιχα.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το ότι 15.000 άτομα αναγκάστηκαν μέσα σε ένα δίμηνο να… εγκαταλείψουν την πλήρη απασχόληση και να στραφούν στις ευέλικτες μορφές εργασίας. Συγκεκριμένα, είχαμε 8.001 μετατροπές συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής, 5.492 σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου και 2.816 εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Το 60% αυτών των εργαζομένων που αναγκάστηκαν να δουλεύουν τέσσερις μέρες την εβδομάδα. Παράλληλα, το 33,33% απασχολείται τρεις μέρες την εβδομάδα, ενώ έξι στους εκατό απασχολούνται μία με δύο μέρες.