ΙΔΡΥΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΗΛΙΑΣ

Εκ μέρους της κοινωνίας των Γρεβενών και του Δήμου Γρεβενών  εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ευαγγελία Τσουκαλά για τον  αγώνα και την προσφορά της όλα αυτά τα χρόνια να αναδείξει και να προβάλλει τον Παλαιοντολογικό πλούτο των Γρεβενών, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης αμέσως μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για την Ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Παλαιοντολογίας Μηλιάς (ΚΕ.ΠΑ.Μ.).

Έφτασε τόνισε η ώρα μετά από  πολλούς κόπους  και αφού ξεπεράσαμε συμπληγάδες να κάνουμε πράξη ένα όραμα το οποίο με θέρμη το αγκάλιασε το ΑΠΘ και ο Πρύτανης κ. Μυλόπουλος  ο οποίος  είδε ότι υπάρχει πεδίο δράσης. Έτσι είμαστε σήμερα  εδώ  να υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση όπως κάναμε και με το Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα.

Σε  σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να εντάξουμε αυτά τα δύο σημαντικά έργα στο ΕΣΠΑ.

Στη συνέχεια ο κ. Δήμαρχος έκανε μία σύντομη αναφορά στην  βράβευση το 2009 από τα Ρεκόρ Γκίνες για τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες στον κόσμο, μήκους 5,02 μ., που ανήκουν σε προβοσκιδωτό 3.000.000 ετών και φιλοξενούνται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς και κατέληξε: Το Κέντρο Παλαιοντολογίας θα στεγάσει όνειρα  και ελπίδες  μιας κοινωνίας, θα συμβάλλει στην εξωστρέφεια της και  θα αναδείξει τον παλαιοντολογικό πλούτο της. Ένα Κέντρο το οποίο θα αποτελεί το επόμενο διάστημα τον φάρο  στον τομέα της  παλαιοντολογίας με παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, μετά από 20 χρόνια ερευνών και ανασκαφών, τόνισε η κ. Τσουκαλά. Η ίδρυση του Κέντρου Παλαιοντολογίας το οποίο θα στεγάσει όλα αυτά τα ευρήματα θα δώσει στον τόπο μια νέα πνοή ανάπτυξης ενώ θα αποτελεί σπουδαίο χώρο για τους επιστήμονες.

Εκεί που η επιστήμη συναντά τις τοπικές κοινωνίες γεννιέται η ανάπτυξη. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα εξαγωγής του επιστημονικού πλούτου προς την κοινωνία. Η συνεργασία πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας δίνει σάρκα και οστά στο μεγάλο όραμα για το πανεπιστήμιο που είναι η συμβολή του στην ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρύτανης κ. Μυλόπουλος.

Η Προγραμματική Σύμβαση για την Ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Παλαιοντολογίας Μηλιάς (ΚΕ.ΠΑ.Μ.) του νομού Γρεβενών  υπογράφτηκε από το Α.Π.Θ., εκπροσωπούμενο από τον Πρύτανη, Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο, το Δήμο Γρεβενών και την Αναπτυξιακή Γρεβενών Α.Ε. εκπροσωπούμενοι από το Δήμαρχο Γρεβενών και Πρόεδρο της ΑΝ.ΓΡΕ., Δημοσθένη Κουπτσίδη την Τετάρτη 11 Απριλίου 2012 στην Πρυτανεία

Το Κέντρο Παλαιοντολογίας Μηλιάς προβλέπεται να κατασκευασθεί σε οικόπεδο του Δ.Δ. Μηλιάς πολύ κοντά στο χώρο διεξαγωγής των ανασκαφών. Έτσι θα δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη της εύκολης πρόσβασης ( λόγω του καλού οδικού δικτύου) και την ευκαιρία σύνδεσης του Κέντρου με τον χώρο ανασκαφής (λόγω της γειτνίασης) με βασικό στόχο τον εμπλουτισμό της εμπειρίας του επισκέπτη.

Σύμφωνα με τους μελετητές το (ΚΕ.ΠΑ.Μ.) θα καλύπτει δύο βασικούς τομείς δραστηριοτήτων: αυτόν της επιστημονικής έρευνας σε θέματα παλαιοντολογίας και αυτόν της έκθεσης και μέσω αυτής την εκπαίδευση. Παράλληλα θα αποτελεί κέντρο ευρύτερης ενημέρωσης για περιβαλλοντικά θέματα καθώς και έδρα ανάπτυξης κοινωνικών δράσεων και δραστηριοτήτων για την αναβάθμιση της περιοχής.

Το Κέντρο θα περιλαμβάνει χώρους έρευνας, εργαστήρια συντήρησης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, χώρο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ξενώνα αφιλοξενίας φοιτητών και ειδικών επιστημόνων, πωλητήριο, αναψυκτήριο, γραφεία και αποθηκευτικούς χώρους.

Ο γεωλογικός και παλαιοντολογικός πλούτος της περιοχής θα αποτελέσει τον πυρήνα του Κέντρου.

Επισυνάπτεται Video και Φωτογραφικό υλικό

(http://www.youtube.com/watch?v=JKSItxINUVM&list=UUJJtPaGIosoQiSHtBSyQ7RA&index=1&feature=plcp)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.