Τιμή 6-7 ευρώ ζητούν οι παραγωγοί, έως 5,5 ευρώ δίνουν οι χονδρέμποροι

Σκληρό παζάρι για την τιμή του οβελία μεταξύ κτηνοτρόφων και εμπόρων εξελίσσεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, την ώρα που οι παραγγελίες στην αγορά εμφανίζονται μειωμένες έως και κατά 30% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Με τους κτηνοτρόφους να δηλώνουν ότι δεν πέφτουν κάτω από τα 6-7 ευρώ το κιλό και τους εμπόρους να πιέζουν για χαμηλότερες τιμές, στα 5-5,5 ευρώ, αρχίζει η Μεγάλη Εβδομάδα. Τόσο το καθιερωμένο παζάρι στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης όσο και αυτό της Δράμας κατέληξαν σε αδιέξοδο. «Οι τιμές αυτές είναι χειρότερες από εξευτελιστικές, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής που υπολογίζεται στα 8 ευρώ, και τελικά για άλλη μία φορά εκείνοι που την πληρώνουν είναι οι κτηνοτρόφοι», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων Παναγιώτης Λειβαδίτης. Ωστόσο η τιμή που δόθηκε στο παζάρι της Δράμας εκτιμάται ως προπομπός για την τιμή που θα καθοριστεί έως και τη Μεγάλη Τρίτη, όποτε και θα ξεκινήσει η σφαγή.

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι κρεοπώλες, η τελική τιμή για τον καταναλωτή δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 9-10 ευρώ το κιλό, δηλαδή αυτή που ήταν και πέρυσι για τα αμνοερίφια γάλακτος, καθώς η ζήτηση είναι ιδιαίτερα μειωμένη και οι καταναλωτές δεν αντέχουν σε υψηλότερες τιμές. Μάλιστα, για τα βαρύτερα αρνιά οι τιμές θα είναι χαμηλότερες.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στην περίπτωση που η τιμή παραγωγού είναι στα 5,5 ευρώ το κιλό, 1 ευρώ κοστίζει για να φτάσει το αρνί στο σφαγείο, δηλαδή η τιμή ανεβαίνει στα 6,5 ευρώ. Σε αυτήν προστίθενται το κόστος αποθήκευσης του προϊόντος, ο ΦΠΑ, η φύρα, η διαλογή ανάλογα με το βάρος, και η τιμή διαμορφώνεται στα 7,8-8 ευρώ το κιλό, στην οποία θα πρέπει να προστεθεί και το κέρδος του λιανεμπόρου.

Ατονεί το κίνημα Την ώρα πάντως που κτηνοτρόφοι και έμποροι παλεύουν για καλύτερες τιμές, φαίνεται να ατονεί και το κίνημα του οβελία, το οποίο αρχικά πολλοί θεωρούσαν ότι θα πιέσει τις τιμές προς όφελος των καταναλωτών. Μέχρι στιγμής ελάχιστοι είναι οι συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα που δέχονται παραγγελίες και θα διαθέσουν απευθείας στους καταναλωτές αμνοερίφια, όπως ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ανωγείων στην Κρήτη στην τιμή των 6,8 ευρώ το κιλό, που θα διαθέσει τα προϊόντα του μέσω του κρεοπωλείου του ΕΑΣ Ηρακλείου, και ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αμνός Θρακών, με τις τιμές διάθεσης να διαμορφώνονται στα 7,5 ευρώ το κιλό για το αρνί και στα 8 για το κατσίκι.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της αγοράς κρέατος αλλά και στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, το κρέας ως νωπό και ευπαθές προϊόν για τη διάθεσή του στη λιανική προϋποθέτει στεγασμένο χώρο (εγκεκριμένο κατάστημα) που να πληροί τις συνθήκες υγιεινής, να εγγυάται την ασφάλεια των τροφίμων και με φορέα διαχείρισης που να εκδίδει αποδείξεις λιανικής πώλησης και ζυγιστικής μηχανής. Κατά συνέπεια, το κρέας δεν μπορεί να διακινηθεί στις πλατείες νόμιμα. Σημειώνεται ότι η συνήθης κατανάλωση το Πάσχα στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1,6 εκατ. σφάγια.

Δήμητρα Σκούφου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed