Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καλεί το ΚΚΕ, τη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους να μη χαρίσουν οκτώ έδρες στη ΝΔ και στο ΠαΣοΚ
Πρόταση για προεκλογική συνεργασία της Αριστεράς στις μονοεδρικές περιφέρειες «με ένα σαφές αντιμνημονιακό πρόταγμα», απευθύνει μέσω του «Βήματος» ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας.
Οπως αναφέρει στη συνέντευξη που ακολουθεί, «είναι οκτώ έδρες, ας μην τις χαρίσουμε ούτε στο ΠαΣοΚ ούτε στη ΝΔ» και τονίζει ότι «μια σύμπραξη, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγων στις μονοεδρικές μπορεί να είναι πρώτη δύναμη στις μονοεδρικές και να αφαιρέσουν έστω οκτώ έδρες από τα κόμματα του μνημονίου». «Οι διαφορετικές μας πορείες δυστυχώς πάνε να δώσουν δώρο το μπόνους των πενήντα εδρών στον κ. Σαμαρά» δηλώνει, ενώ εξηγεί ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να γίνει «στηρίζοντας ο ένας το ψηφοδέλτιο του άλλου στις μονοεδρικές που θα συμφωνήσουμε». «Και εμείς δηλώνουμε εκ των πρότερων ότι δεν θέλουμε παρά μία μόνο από τις οκτώ. Στις υπόλοιπες θα στηρίξουμε τα άλλα κόμματα» σημειώνει ο κ. Τσίπρας.
Επειδή η ώρα της κάλπης πλησιάζει, ποιο πιστεύετε ότι είναι το πραγματικό διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών, των πιο κρίσιμων κατά γενική ομολογία τουλάχιστον από το 1974;
«Αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον λαό και τη χώρα. Αν το βράδυ των εκλογών τα κόμματα του μνημονίου δεν έχουν ούτε 51% ούτε 151 έδρες, τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη μεγάλη ανατροπή, για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα καταγγείλει το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση και θα ανοίξει τον δρόμο για έξοδο από την κρίση. Το δίλημμα είναι καθαρό: μνημόνιο και χρεοκοπία με συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ή ανατροπή του μνημονίου και κοινωνική σωτηρία με έναν νέο συνασπισμό εξουσίας».
Επιμένετε ότι μπορεί να προκύψει από τις κάλπες αυτός ο νέος συνασπισμός εξουσίας και με τι προγραμματική πρόταση;
«Η έξοδος από την κρίση απαιτεί το ξήλωμα των αντιλαϊκών και παράλογων μέτρων του μνημονίου που γεννούν ύφεση και φτώχεια. Απαιτεί αναδιαπραγμάτευση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο τη διαγραφή μεγάλου μέρους του. Απαιτεί την εξεύρεση πόρων για τη στήριξη της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης. Και αυτό θα επιδιώξουμε με δύο βασικούς τρόπους: με μορατόριουμ πληρωμών προς τους πιστωτές για όσο χρόνο χρειαστεί ώστε να ανακάμψει η οικονομία και με τη φορολόγηση της υψηλής κερδοφορίας και του συσσωρευμένου πλούτου».
Πώς θα καταγγείλετε, όπως εξαγγέλλετε, τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο που ψήφισε η Βουλή με τις νομικές υποχρεώσεις που απορρέουν για τη χώρα μας;
«Υπέρτατος κριτής των συμφωνιών είναι ο ελληνικός λαός. Η βούλησή του είναι που διαμορφώνει νόμους. Δεν είναι οι νόμοι που παράγουν τη βούληση του λαού. Κάθε εξουσία πηγάζει από τον λαό, λέει το Σύνταγμα. Πρόκειται λοιπόν για διμερείς συμβάσεις. Μπορούμε να τις καταγγείλουμε ανά πάσα στιγμή και να καλέσουμε τους δανειστές μας σε διαπραγμάτευση. Ο κίνδυνος αποβολής της Ελλάδας από το ευρώ έχει αποδειχθεί κατασκευασμένος, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ ότι τρέμει ακόμα και στην ιδέα ενός τέτοιου ενδεχομένου. Και να είστε σίγουροι ότι πολλές κυβερνήσεις και ακόμα περισσότερες κοινωνίες θα σταθούν στο πλευρό μας».
Τι εννοείτε όταν λέτε ότι θα επιβάλετε μορατόριουμ πληρωμών προς τους δανειστές;
«Οτι θα αναστείλουμε την αποπληρωμή των ομολόγων για εύλογο χρονικό διάστημα ορισμένων ετών. Αφού προηγουμένως προχωρήσουμε στον λογιστικό έλεγχο για το τμήμα του χρέους που έχει δημιουργηθεί με τοκογλυφικούς και αδιαφανείς όρους. Η παράταση στην εξόφληση των ομολόγων, μαζί με άλλα μέτρα όπως ο δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα και η φορολογία επί του πλούτου, θα μας δώσουν τη δυνατότητα συσσώρευσης πόρων που θα χρηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας, ώστε να αντιμετωπίσουμε την ύφεση και να δρομολογήσουμε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση».
Και πού θα μας οδηγήσουν όλα αυτά, κ. Τσίπρα; Εκτός εάν προσβλέπετε στην έξοδο από το ευρώ…
«Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή κανενός. Πια δεν το λέμε μόνο εμείς. Το ομολογεί η ίδια η Μέρκελ. Εκτός αν κάποιοι αποφασίσουν να τινάξουν στον αέρα την ΕΕ, κάτι το οποίο διαμορφώνει εντελώς άλλης κλίμακας δεδομένα. Οσο για τους δανειστές, βεβαίως και δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Θα έρθουν να διαπραγματευτούν, γιατί σταθερή τους επιλογή είναι να μη χάσουν τα λεφτά τους».
Ανακοινώσατε πριν από λίγες ημέρες τη συνεργασία σας με προσωπικότητες προερχόμενες από το ΠαΣοΚ. Τι προσδοκάτε να πετύχετε; Κάποιες επιπλέον έδρες ενδεχομένως;
«Είναι άνθρωποι που διαχώρισαν τη θέση τους από τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΠαΣοΚ, αντιδρώντας με συνέπεια και αξιοπρέπεια στην πολιτική των μνημονίων. Η δική μας άποψη είναι από την αρχή ότι απέναντι σε μια τέτοιας έκτασης επίθεση, την οποία δέχεται η ελληνική κοινωνία, χρειάζονται ευρύτερες προγραμματικές συγκλίσεις. Αυτό που προσδοκούμε δεν είναι κάποιες έδρες παραπάνω. Είναι να μην υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα ψηφίζει νόμους ντροπής. Και να είμαστε τόσο ισχυροί ώστε να λάβουμε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για να αναδειχθεί ένας νέος συνασπισμός εξουσίας».
Με ποιο σκεπτικό καταθέσατε τροπολογία για να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών, αν το πρώτο κόμμα δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον 40%;
«Με το σκεπτικό ότι οι 50 επιπλέον έδρες αλλοιώνουν πλήρως τη λαϊκή ετυμηγορία, ιδίως όταν το πρώτο κόμμα δεν φαίνεται πιθανό να συγκεντρώνει παρά λίγο πάνω από το 20%. Το εντυπωσιακό είναι ότι την απέρριψε η πλειοψηφούσα στη Βουλή Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Που φανερώνει ότι προκειμένου να μη χαλάσει το προξενιό της μνημονιακής συγκυβέρνησης, το ΠαΣοΚ στρώνει χαλί στον κ. Σαμαρά».