Με τις ευλογίες τις τρόικας, ένα από τα πρώτα μέτρα που θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών μετά τις επικείμενες εκλογές είναι η κατάργηση πλήθους φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν σήμερα εκατομμύρια φορολογούμενοι και μειώνουν κατά ένα ποσοστό τον φόρο που προκύπτει κατά την επεξεργασία των φορολογικών τους δηλώσεων.
Οι φοροαπαλλαγές έχουν βρεθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν στο στόχαστρο των εκάστοτε υπουργών Οικονομικών, καθώς με τη μείωση ή την ελαχιστοποίησή τους κερδίζουν έσοδα για το κράτος χωρίς να επιβάλουν ονομαστική αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Παντ. Οικονόμου δήλωσε πρόσφατα ότι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα αντικατασταθεί από ένα επίδομα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιος και με ποια κριτήρια θα το λαμβάνει.
Οι κυριότερες φοροαπαλλαγές που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων για άμεση κατάργηση είναι οι εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος σε ποσοστό 10% των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ. για όσους φορολογούμενους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από ένα όριο.
Επίσης, μελετάται η κατάργηση της πρόσθετης μείωσης φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές, καθώς και της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου (πλην Κρήτης και Εύβοιας).
Ακόμη εξετάζονται να κοπούν και άλλες φοροαπαλλαγές που σχετίζονται με μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και κληρονομιές ακινήτων.
Συνολικά, το δημοσιονομικό κόστος για όλες τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα ανήλθε για το 2010 σε 6,1 δισ. ευρώ.