Την ημερίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος για το σχέδιο «Ηλιος», στην οποία μίλησε και ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, αξιοποίησε ο υφυπουργός Ενέργειας της Γερμανίας Γιούργκεν Μπέκερ για να «ξεφουσκώσει» τις εξαγγελίες του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Μπέκερ υποστήριξε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μιλάει για «εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας» μέσω του «Ηλιος» όταν ακόμα πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για την ηλεκτροδότηση των νησιών με ντίζελ. Ούτε μπορεί να μιλάει για εξαγωγές του ρεύματος που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά του «Ηλιος» με βάση τις σημερινές τιμές. Ο διαχειριστής του ελληνικού συστήματος αγοράζει σήμερα από τους παραγωγούς μέσω φωτοβολταϊκών σε τιμές υπερδιπλάσιες των αντίστοιχων της Γερμανίας, είπε ο Γιούργκεν Μπέκερ.
Ο Γερμανός υφυπουργός δεν έδειξε να συγκινείται από τα θερμά λόγια με τα οποία αναφέρθηκε στο σχέδιο «Ηλιος» ο πατριώτης του και επίτροπος Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γκ. Εντινγκερ. «Δεν μπορούμε να μελετήσουμε εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές παρά μόνο ως χρήσιμο συμπλήρωμα στην επέκταση του δικού μας δυναμικού από ανανεώσιμες πηγές» δήλωσε ο κ. Μπέκερ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην οποία συμμετείχαν τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο Γκ. Εντινγκερ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος είχε παρουσιάσει σχεδόν ως «κλεισμένη» τη συμφωνία προμήθειας με τη Γερμανία και είχε φτάσει μέχρι του σημείου να μιλήσει για τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων του «Ηλιος», τα οποία υπολόγιζε σε 15-20 δισ. ευρώ!
Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, ο οποίος μίλησε στην ημερίδα, υποστήριξε ότι οι επενδύσεις στην ενέργεια και ειδικά στις Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) είναι εθνική προτεραιότητα. Ο πρωθυπουργός, η ομιλία του οποίου προηγήθηκε του Γερμανού υφυπουργού, είπε ότι η υλοποίηση του σχεδίου «Ηλιος» θα καταστήσει την Ελλάδα πρότυπο ευρωπαϊκής χώρας για εξαγωγές ενέργειας. «Η ενέργεια πρέπει να παράγεται εκεί που κοστίζει λιγότερο» τόνισε. «Υπολογίζουμε ότι αν η ίδια επένδυση γινόταν στην Κεντρική Ευρώπη, όπου η ηλιοφάνεια είναι χαμηλότερη, θα είχε επιπλέον κόστος 6 δισ. ευρώ. Σε περίοδο λιτότητας δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια» κατέληξε.
Ο επίτροπος Εντινγκερ υποστήριξε ότι στο επόμενο διαρθρωτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. (διάδοχος του ΕΣΠΑ) θα ενταχθούν έργα ενεργειακών διασυνδέσεων που ενδιαφέρουν την Ελλάδα όπως η σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και η αναβάθμιση των διασυνδέσεων με Δυτικά Βαλκάνια και Ιταλία.