Επίθεση στα θεραπευτήρια «φιλέτα» της χώρας μας ετοιμάζει γερμανικός κολοσσός με τις ευλογίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Η πρώτη «εισβολή» σχεδιάζεται σε ιδιωτικά νοσοκομεία και, όπως φαίνεται, ακολουθούν τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα που διαθέτουν τεράστια ακίνητη περιουσία και έχουν αφεθεί στην πλήρη απαξίωση. Τα πρώτα δύο ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι τα νοσοκομεία «Σωτηρία» (που βρίσκεται μέσα σε 400 στρέμματα πευκοδάσους επί της λεωφόρου Μεσογείων) και ΚΑΤ (που διαθέτει 67 στρέμματα πλησίον της λεωφόρου Κηφισίας).
Η εταιρία που φέρεται να ενδιαφέρεται είναι ο γερμανικός όμιλος Asklepios Kliniken Gmbh, που σε πρώτη φάση έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες επαφές για την εξαγορά του «Ερρίκος Ντυνάν». Οπως φαίνεται όμως ξεκίνησαν να δρομολογούνται και οι διαδικασίες για το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Ηδη στο Ωνάσειο επικρατεί αναβρασμός μεταξύ των εργαζομένων, οι οποίοι από σήμερα έως και την Παρασκευή απεργούν. Οπως σημειώνει ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Νίκος Κωστόπουλος, οι εργαζόμενοι προχωρούν στις κινητοποιήσεις έπειτα από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του θεραπευτηρίου για 300 απολύσεις διοικητικού προσωπικού και 35 γιατρών, καθώς και για μείωση μισθών κατά 45%.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να πουληθεί το Ωνάσειο στον γερμανικό κολοσσό Asklepios. «Το πείραμα,ξεκινάει από τα θεραπευτήρια που είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δίκαιου και θα προχωρήσει στα δημόσια νοσοκομεία» λένε άνθρωποι που γνωρίζουν εκ των έσω τον χώρο της Υγείας. «Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται πολύ και για το “Σωτηρία” και το ΚΑΤ”» συμπληρώνουν οι ίδιες πήγες.
Ο γερμανικός όμιλος από το 2010 είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την αγορά του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», μια κίνηση που έγινε δεκτή από το Δ.Σ. του θεραπευτηρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Ντυνάν» έως πρόσφατα δεν μπορούσε να πωληθεί διότι ήταν ίδρυμα κοινωφελούς σκοπού. Ομως με ρύθμιση που έφερε ο υπουργός Α. Λοβέρδος στη Βουλή και ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο, τώρα πια μπορεί να ενοικιαστεί ή ακόμα και να πωληθεί από τους διαχειριστές του. Αυτό δεν ισχύει (προς το παρόν) για το Ωνάσειο, διότι είναι Κοινωφελές Ιδρυμα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα. Ωστόσο, πηγές του νοσοκομείου θεωρούν ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την εξαγορά του, όπως ακριβώς έγινε με το «Ντυνάν». Η διοίκηση του νοσοκομείου, από την πλευρά της, διαψεύδει τις πληροφορίες για απολύσεις, που έχουν αναστατώσει τους 830 εργαζομένους, ενώ σε ερώτηση της «δημοκρατίας» για το θέμα της πώλησης στη γερμανική εταιρία, απάντησαν ότι «το νοσοκομείο δεν έχει να πει κάτι πάνω σε αυτό».
Σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο, η πληροφορία για τις απολύσεις έσκασε σαν βόμβα την περασμένη εβδομάδα, αμέσως μετά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όπου τους ενημέρωσε ότι πλέον ο Κρατικός Προϋπολογισμός δεν αντέχει να χρηματοδοτεί το Ωνάσειο, του οποίου τα χρέη ανέρχονται σε 10.000.000 ευρώ (όπως υποστηρίζει ο κ. Κωστόπουλος). «Τα ασφαλιστικά ταμεία από το 2009 μας χρωστούν 55.000.000 ευρώ. Το Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, που είναι το μοναδικό στη χώρα που κάνει μεταμοσχεύσεις καρδιάς σε ενηλίκους και παιδιά, οφείλει 65.000.000 ευρώ. Τη διάφορα αυτή θα την κάλυπτε το υπουργείο Υγείας. Ηδη το 2011 είχε δώσει 7.200.000 ευρώ. Ομως τώρα αδυνατεί…» σημείωσε ο κ. Κωστόπουλος και προσθέτει: «Η διοίκηση του νοσοκομείου μάς διαβεβαίωσε ότι δεν θα απολυθούν εργαζόμενοι. Ομως παρών στη σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας ήταν και εκπρόσωπος των εργαζομένων, που παρακολούθησε όλη τη συζήτηση».
Ρεπορτάζ της “Δημοκρατίας”