Προκαλεί εύλογες απορίες το γεγονός ότι, πριν καν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του νέου Μνημονίου -οι οποίες τοποθετούνται χρονικά μετά τις εθνικές εκλογές-, η Τρόικα θέτει θέμα νέων μειώσεων στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι το ΔΝΤ επαναφέρει στο τραπέζι ζήτημα αναστολής της καταβολής του 13ου και του 14ου μισθού, εφόσον, λέει, διαπιστώσει ότι οι μειώσεις στα κατώτατα όρια μισθών και οι λοιπές ρυθμίσεις περιορισμού του μισθολογικού κόστους που νομοθετήθηκαν πρόσφατα δεν έχουν θετικές επιδράσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Και το χειρότερο είναι ότι αποκαλύπτεται πως έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης Παπαδήμου να γίνουν πιο άμεσες παρεμβάσεις στους μισθούς αν δεν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα.
Είναι σαφές ότι επιχειρείται να ασκηθεί στη χώρα μας ένας νέος εκβιασμός, με προφανή στόχο της Τρόικας να μετατραπεί η Ελλάδα σε Ρουμανία και Βουλγαρία και οι πολίτες της σε «μαύρα πρόβατα» της ευρωζώνης. Στην πραγματικότητα, αντί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η Τρόικα πραγματοποιεί επίθεση στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, επιδιώκοντας την πλήρη οικονομική ισοπέδωσή τους. Δηλαδή, είναι σαν τον ασθενή που, αντί να του δώσουν το σωστό φάρμακο ώστε να ανανήψει, του κόβουν και την τροφή που χρειάζεται για να αναρρώσει. Είναι ανάγκη, όμως, να γίνει ξεκάθαρο ότι, εν όψει και των επικείμενων εκλογών, η μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου οφείλει να μην ενδώσει σε καμία περαιτέρω παράλογη αξίωση της Τρόικας. Σε κάθε περίπτωση, εναπόκειται στη νέα κυβέρνηση να διαχειριστεί το θέμα και να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά με την Τρόικα για την προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με ουσιαστικά μέτρα και όχι με άλλες περικοπές, τις οποίες δεν αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία.
Μισθούς πείνας, κάτω των 400 €
Όπως γράφει σήμερα ο “ΕΤ”, νέο γύρο μειώσεων στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα δρομολογεί η Τρόικα, πριν καν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του νέου Μνημονίου, οι οποίες τοποθετούνται χρονικά αμέσως μετά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Ηδη, το ΔΝΤ έχει προαναγγείλει ότι σε μία από τις επόμενες επισκέψεις του επικεφαλής των κλιμακίων του στην Ελλάδα, κ. Τόμσεν, θα απαιτήσει την αναστολή της καταβολής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, εάν διαπιστώσει ότι οι μειώσεις στα κατώτατα όρια μισθών κατά 22%-32% και οι λοιπές ρυθμίσεις περιορισμού του μισθολογικού κόστους που νομοθετήθηκαν πρόσφατα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το νέο Μνημόνιο, δεν έχουν θετικές επιδράσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Στο σχετικό απόσπασμα της τελευταίας έκθεσης αξιολόγησης που συνέταξε το Ταμείο αποκαλύπτεται μάλιστα ότι έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης Παπαδήμου και της Τρόικας να γίνουν πιο άμεσες παρεμβάσεις στους μισθούς, αν δεν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα.
Θέλουν την ισοπέδωση
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας, που βρίσκονται από τις αρχές της εβδομάδος στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια πολύωρων προχθεσινών συναντήσεων με τον υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτη, έθεσαν θέμα νέων μειώσεων στους μισθούς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στις συζητήσεις πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ειδική εργατολόγος που έχει ενταχθεί στην αποστολή των τεχνικών εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το στέλεχος του ΔΝΤ έθεσε επιτακτικά θέμα νέων περικοπών στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα προβάλλοντας το γνωστό πλέον επιχείρημα ότι απαιτείται σημαντική μείωση του μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα προκειμένου να καταστεί η οικονομία της ανταγωνιστική!
Είναι προφανές ότι η Τρόικα ζητεί πλέον ξεκάθαρα την περαιτέρω αποκλιμάκωση των μισθών στην Ελλάδα ώστε να προσεγγίσουν τα όρια της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και άλλων βαλκανικών χωρών που είναι γειτονικές και οι οικονομίες τους θεωρούνται ως «ανταγωνίστριες» της ελληνικής.
Αμοιβές πείνας
Ηδη με τις πρόσφατα νομοθετηθείσες περικοπές, οι οποίες φθάνουν σε ποσοστό το 22%, ο μικτός κατώτατος μηνιαίος μισθός στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώνεται σε 586,08 ευρώ και το μικτό κατώτατο ημερομίσθιο στα 26,18 ευρώ. Για τους νέους κάτω των 25 ετών η μείωση είναι μεγαλύτερη, καθώς φθάνει το 32%, με αποτέλεσμα ο μικτός μηνιαίος βασικός μισθός τους να διαμορφώνεται στα 510,95 ευρώ και το ημερομίσθιο στα 22,83 ευρώ. Με βάση τις παραπάνω μειώσεις, αυτή τη στιγμή οι κατώτατες καθαρές αποδοχές, δηλαδή τα ποσά των μισθών που λαμβάνουν στο χέρι οι εργαζόμενοι μετά την αφαίρεση των κρατήσεων για φόρους μισθωτών υπηρεσιών και ασφαλιστικές εισφορές βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα των 500 ευρώ το μήνα!
Μια νέα περικοπή μισθών εφόσον έχει την ίδια μορφή με αυτή που αποφασίστηκε και νομοθετήθηκε πρόσφατα θα οδηγήσει τα καθαρά ποσά αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων νέων εργαζομένων με καθεστώς πλήρους απασχόλησης κάτω από τα 400 ευρώ το μήνα, ενώ ειδικά για όσους νέους εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης οι καθαρές αποδοχές θα πέσουν κάτω από τα 200 ευρώ το μήνα!
Σβήνουν τα Δώρα
Τα μέλη των κλιμακίων του ΔΝΤ έχουν ήδη παρουσιάσει την εισήγηση τους για μια άμεση παρέμβαση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα σε περίπτωση που παραμείνει υψηλό το «έλλειμμα ανταγωνιστικότητας» και μετά την τελευταία μεγάλη μείωση στους κατώτατους μισθούς. Εχουν ζητήσει την αναστολή της καταβολής του 13ου και 14ου μισθού, θεωρώντας το μέτρο αυτό ως μια άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση για τη σημαντική μείωση του μισθολογικού κόστους!
Ελεύθερος Τύπος