Επίσημη παρουσίαση της εκπροσώπου Τύπου Φώφης Γεννηματά – Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των υπουργών
Τη λευκή «σελίδα» του αρχίζει να γράφει από σήμερα ο νέος πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ.Βενιζέλος. Το μεσημέρι θα παρουσιάσει επισήμως την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος κυρία Φώφη Γεννηματά και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών του ΠαΣοΚ.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται και η ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής. Ο δρόμος προς τις εκλογές όμως δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες δείχνουν ότι το ΠαΣοΚ αρχίζει να επανασυσπειρώνει τις δυνάμεις του ωστόσο βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω από ένα αξιοπρεπές εκλογικό ποσοστό. Ο κ. Βενιζέλος έχει μπροστά του έναν διπλό αγώνα. Να ανασυντάξει το κόμμα και να βρει έναν τρόπο να συνομιλήσει ξανά με την κοινωνία. Η εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος δημιουργεί νέα δεδομένα, τα οποία δεν αφήνουν
αδιάφορο ένα κομμάτι της βάσης του ΠαΣοΚ, αλλά αυτό δεν αρκεί.
Ο μεγάλος εχθρός εξακολουθεί να είναι η αποχή ενώ η νέα γενιά, η οποία υποφέρει από τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας, δεν δείχνει προς το παρόν να συγκινείται από τα επιχειρήματα του κόμματος. Έμπειρα στελέχη του ΠαΣοΚ επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων με πρόεδρο τον κ. Βενιζέλο, επιτρέπουν στο
κόμμα να ανακτήσει τη δυναμική του. Εκτιμούν επίσης ότι το ποσοστό των δύο μεγάλων κομμάτων μπορεί να αγγίξει το 60% στις εκλογές και ότι έχει προκαλέσει αισιοδοξία στα στελέχη του κόμματος ότι ο κ. Βενιζέλος προηγείται ελαφρώς έναντι του κ. Αντ. Σαμαρά στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.
Βεβαίως, σημαντικό αντίκτυπο θα έχει η κατάρτιση των ψηφοδελτίων και η συμμετοχή νέων υποψηφίων με υπόσταση στις τοπικές κοινωνίες. Η αποχώρηση της «παλιάς φρουράς»του ΠαΣοΚ (Θ. Πάγκαλος, Βάσω Παπανδρέου, Κ. Γείτονας, ο οποίος αφήνει ανοιχτό το θέμα Β. Γερανίδης, Ευ. Αργύρης) αλλά και κάποιων νεότερων στελεχών, όπως ο Ν.
Σαλαγιάννης ο οποίος θα αναλάβει κομματικά καθήκοντα ή ο κ. Σ. Ξυνίδης, που δήλωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος επειδή δεν μπορεί να υποστηρίξει στους ψηφοφόρους του την πολιτική του μνημονίου, λύνει σε έναν βαθμό τα χέρια της νέας ηγεσίας.
Επίσης, από τις γραμμές του ΠαΣοΚ έχουν αποχωρήσει οι βουλευτές που προσχώρησαν στην Κοινωνική Συμφωνία, της κυρίας Λούκας Κατσέλη και του κ. Χ. Καστανίδη, και όσοι συμμάχησαν με τη Δημοκρατική Αριστερά. Οι υπόλοιποι οκτώ από τους διαγραφέντες βουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο πλην του άρθρου ένα, τους εφαρμοστικούς νόμους και τη νέα δανειακή σύμβαση και λειτουργούν ωε μέλη της ΚΟ του ΠαΣοΚ, θα κριθούν με άλλα σταθμά.
Μεγάλη αντίδραση υπάρχει στη Β´ Αθήνας για την κυρία Μιλένα Αποστολάκη από άλλους βουλευτές του ΠαΣοΚ ενώ η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μάλλον δεν θα είναι υποψήφια στις προσεχείς εκλογές. Πάντως, όπως μεταδίδεται από την Ιπποκράτους η κάθε περίπτωση θα κριθεί χωριστά.
Από ότι φαίνεται πάντως, το εσωτερικό μέτωπο που δημιουργήθηκε με την τύχη των διαγραμμένων βουλευτών τείνει να ομαλοποιηθεί καθώς οι κ.κ. Α. Λοβέρδος, Μιχ. Χρυσοχοίδης, Χρ. Πρωτόπαπας και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να τραβήξουν το σκοινί. Η θέση τους πάντως ήταν απολύτως σαφής: ναι στην επιστροφή τους στο κόμμα όχι στη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια.
Αρκούν όμως αυτά για να υπάρξει ανανέωση στα ψηφοδέλτια και μάλιστα σε ποσοστό 60%;Ένα κρίσιμο μέγεθος στις εκλογές αποτελεί η Β’ Αθήνας και εκεί, όπως ομολογούν βουλευτές που κινητοποίησαν τις δυνάμεις τους για τις εσωκομματικές εκλογές, παρατηρείται ένα σχίσμα που πίστευαν ότι το είχαν αφήσει πίσω τους εδώ και πολλά χρόνια. «Από το ποτάμι και κάτω μέχρι την Κόρινθο, στις φτωχότερες γειτονιές, έχουμε πρόβλημα. Ο κόσμος δεν μας θέλει και αυτό θα πρέπει να το δούμε σοβαρά», παρατηρεί κορυφαίο στέλεχος του ΠαΣοΚ.
Ένα ακόμα απροσδόκητο μέτωπο άνοιξε με το θέμα των ταξί και την αντιπαράθεση του κ. Ι. Ραγκούση (τον οποίο στήριξε δημοσίως ο κ. Πάγκαλος) με τον κ. Μ. Βορίδη αλλά και με τον κ. Δ. Ρέππα. Η Ιπποκράτους απέφυγε να πάρει επισήμως θέση, όμως μέσα στο σαββατοκύριακο κυκλοφόρησε ένα non paper προς τα στελέχη το οποίο «αδειάζει» τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας -η σχέση του οποίου με τον κ. Βενιζέλο βρίσκεται στομηδέν. Στο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται ότι ούτε η ρύθμιση Ρέππα ούτε η ρύθμιση Ραγκούση αποτελούν ένα είδος «ιδεολογικής» επιλογής, ότι η τρόικα δεν τοποθετήθηκε στο θέμα των ταξί και ότι εντάχθηκε στο μνημόνιο με πρόταση του τότε υπουργού Υποδομών. Επισημαίνεται επίσης ότι το υπουργικό συμβούλιο είχε υποδείξει τι πρέπει να γίνει και ότι αυτές οι υποδείξεις πρέπει να γίνουν σεβαστές. «Όλες οι άλλες αντιδράσεις και ενστάσεις … δεν αφορούν τη χώρα ούτε το Κίνημα», σημειώνεται.
Πηγές προσκείμενες στον κ. Ραγκούση εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών τελικώς θα αποσυρθεί.