Στη ματαίωση της παρέλασης, για πρώτη φορά, οδηγήσαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα στο Ηράκλειο Κρήτης. Η ΕΛΑΣ έκανε χρήση χημικών για να απωθήσει ομάδες ατόμων που αποδοκίμαζαν τους πολιτικούς, με αποτέλεσμα αρκετός κόσμος να αποχωρήσει. Στην δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά και στην κατάθεση στεφάνων δεν παρέστη κανείς από τους βουλευτές. Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν στα Χανιά, ενώ εν μέσω διαμαρτυρίας έγινε η παρέλαση στο Ρέθυμνο.
Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο στο χώρο της παρέλασης συγκεντρώθηκαν διάφορα άτομα, τα οποία έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και με πανό και συνθήματα καταφέρθηκαν κατά των πολιτικών και του μνημονίου. Στη συνέχεια με αντιμνημονιακά συνθήματα πραγματοποίησαν την δική τους «παρέλαση» διαμαρτυρίας.
Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος απηύθυνε έκκληση προς όλους τονίζοντας πως «είμαστε όλοι αδέλφια» και ζήτησε απ’ όλους να σεβαστούν τη σημερινή ημέρα και να γίνει η παρέλαση.Ένταση επικράτησε και στο άγαλμα του Δασκαλογιάννη όπου έγινε η τελετή κατάθεσης στεφάνων.
Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν ματαιώθηκε τελικά η παρέλαση για την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Ύστερα από συνεχείς συσκέψεις, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης ανακοίνωσε ότι «λόγω της παρούσας συνθήκης και για την ασφάλεια των μαθητών η παρέλαση ακυρώνεται».
Στα αίτια της ματαίωσης της παρέλασης στο Ηράκλειο αναφέρθηκε, με δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες ειχε συγκαλέσει σειρά συσκέψεων για την οργάνωση της παρέλασης, υπό τον κίνδυνο των επεισοδίων απο αγανακτισμένους πολίτες.
«Δεν μπορούσε να γίνει η παρέλαση κάτω από συνθήκες που θα έθεταν σε κίνδυνο τα παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εκείνο που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και ηρεμία. Εάν επιμέναμε για τη διεξαγωγή μιας παρέλασης, υπό την προστασία της αστυνομίας και με δακρυγόνα, θα ήταν μια αστοχη πράξη» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες για να στοχοποιούμε πρόσωπα».
Απαντώντας στο αίτημα των διαμαρτυρομένων για την αποχώρηση των πολιτικών προσώπων από την παρέλαση, ο κ. Κουκιαδάκης είπε ότι ούτε η κυβέρνηση ήταν παρούσα, ούτε οι βουλευτές, ενώ για τη δική του παρουσία υποστήριξε ότι έχει την ευθύνη της διενέργεια της παρέλασης.
«Δεν έφυγα από τον χώρο γιατί ήμουν υπεύθυνος για την παρέλαση και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας που ήταν εδώ για να παρελάσουν», ανέφερε.
Επεισόδια μικρής έκτασης στα Χανιά
Η παρέλαση στα Χανιά για πρώτη φορά περιορίστηκε σε ένα μικρό κομμάτι της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο είχαν αποκλείσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις χωρίς να επιτρέπουν την πρόσβαση σε πολίτες που βρίσκονταν σε απόσταση 150 μέτρων από τους επισήμους. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις πολιτών καθώς δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, έγινε περιορισμένη χρήση χημικών από την αστυνομία, κάποιοι πέταξαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών, ενώ έγινε και προσαγωγή τριών ατόμων στην αστυνομική διεύθυνση.
Mία γυναίκα που βρισκόταν στο δημοτικό κήπο των Χανίων αισθάνθηκε δυσφορία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Μετά τη λήξη της παρέλασης, ομάδα περίπου 200 ατόμων πραγματοποίησαν πορεία προς το αστυνομικό μέγαρο, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι τα τρία άτομα που είχαν προσαχθεί.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης Αθανάσιος Καρούντζος, ενώ πριν την παρέλαση πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης και επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Χανίων.
Εν μέσω διαμαρτυρίας η παρέλαση στο Ρέθυμνο
Με 45 λεπτά καθυστέρηση, λόγω καθιστικής διαμαρτυρίας δεκάδων πολιτών, ξεκίνησε η παρέλαση στο Ρέθυμνο. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλευρά των επισήμων και απαίτησαν να αποχωρήσουν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε στηθεί εξέδρα, μετά από απόφαση αντιπεριφέρειας και δήμου.
Οσοι αντέδρασαν τόσο στην παρουσία των επισήμων όσο και στο μνημόνιο και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, πραγματοποίησαν αντιπαρέλαση από την περιοχή Κολωνάκι έως το κέντρο της πόλης, ενώ φέτος οι πολίτες που βρέθηκαν στο Ρέθυμνο για να παρακολουθήσουν την παρέλαση ήταν εμφανώς λιγότεροι από άλλες χρονιές.
«Χρέος όλων μας να είμαστε ενεργοί πολίτες και ενεργοί δεν είναι μόνο όσοι φωνάζουν αλλά και εκείνοι που προσπαθούν να καθαρίσουν το ποτάμι μόνοι τους. Είναι χρέος μας να παραδώσουμε την Ελλάδα ελεύθερη και δυνατή στα παιδιά μας. Οι Ελληνες όταν είναι όλοι μαζί μεγαλουργούν» δήλωσε η αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή.
Στην παρέλαση που τελικά πραγματοποιήθηκε, σε βαρύ κλίμα, οι μαθητές από τα περισσότερα σχολεία δεν έστρεψαν το κεφάλι τους προς τους επίσημους, ενώ οι μαθητές από το μουσικό σχολείο του νομού έστρεψαν το κεφάλι τους στην αντίθετη, από τους επίσημους πλευρά, προς τους πολίτες.