Όλα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο – σκούπα του Υπ.Εργασίας που εγκρίθηκε χθες βράδυ στο υπουργικό συμβούλιο
Οι αλλαγές αφορούν όλους τους εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες που αποκτούν παιδιά ή έχουν υιοθετήσει ή αναδέχονται παιδιά εώς 6 ετών και που απασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με οποιαδήποτε σχέση απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης και ορισμένου χρόνου των συμβάσεων ή σχέσεων μέσω επιχείρησης προσωρινής απασχόλησης, της έμμισθης εντολής ανεξάρτητα από τη φύση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ενσωματώνεται λοιπόν στο εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία για τις γονικές άδειες σύμφωνα με την οποία οι γονείς θα λαμβάνουν άδεια 4 μήνες μετ΄αποδοχών (σήμερα είναι 3,5 μηνες) και εώς 6 χρόνια χωρίς αποδοχές και υπό συγκριμένες προϋποθέσεις (σήμερα είναι 3,5 έτη).
Για τη χορήγηση της γονικής άδειας ανατροφής οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει 1 χρόνο συνεχόμενης ή διακεκομμένης εργασίας στον ίδιο εργοδότη.
Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων παιδιών, το δικαίωμα των γονέων είναι αυτοτελές για το καθένα από αυτά με την προϋπόθεση να έχει μεσολαβήσει 1χρονος πραγματικής απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη από τη λήξη της άδειας που δόθηκε για το προηγούμενο παιδί.
Εάν ο ένας γονιος πεθάνει ή του αφαιρεθεί η γονική μέριμνα ή δεν έχει κάνει αναγνώριση του παιδιού τότε η γονική άδεια ανατροφής χορηγείται στο διπλάσιο στον άλλο γονέα.
Μετά τη λήξη της γονικής άδειας ο εργαζόμενος γονέας έχει το δικαίωμα να επιστρέψει στη θέση εργασίας του και σε περίπτωση που τον απολύσουν επειδή ζητά η έκανε χρήση της γονικής άδειας τότε η απολυση ειναι άκυρη. Για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι λείπουν απο τη δουλειά τους λογω γονικής άδειας οι εργοδότες οφείλουν να υπολογίζουν το χρονο αυτό ως πραγματική εργασία που δεν επηρρεάζει τις αποδοχές τους και τη χορήγηση της ετήσιας άδειας και του επιδοματος αδείας.
Το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να κυρωθεί τις επόμενες μέρες από τη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους.