Επιστολή Φ. Κουβέλη προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο – Εσωκομματικές αντιδράσεις
Ιδιαίτερη σημασία δίνει το ηγετικό επιτελείο της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) στη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μια και θεωρεί ότι θα «πολλαπλασιαστεί η φωνή» της, αποκτώντας και «πρακτικά ατού».
Ενόψει εκλογών, η ΔΗΜΑΡ ξέρει ότι μπορεί να αξιοποιήσει πλέον και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν κόμματα που έχουν κοινοβουλευτική ομάδα (χρειάζονται τουλάχιστον δέκα βουλευτές), όπως τη δυνατότητα μεγαλύτερου τηλεοπτικού χρόνου κατά την προεκλογική περίοδο, συμμετοχή σε debate κ.ά. Ετσι, προχώρησε με ταχύτητα σε αυτή την κατεύθυνση.
Η «επίσημη πρώτη» των 10 βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜ.ΑΡ. θα είναι τη Δευτέρα (26.3.2012). Το πρωί, ο κ. Φ. Κουβέλης θα αποστείλει προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φ.Πετσάλνικο επιστολή , για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜ.ΑΡ.), συναποτελούμενης από τους 4 βουλευτές της μαζί με 6 ανεξάρτητους βουλευτές, διαγραμμένους από το ΠΑΣΟΚ.
Πρόεδρος και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ο ίδιος ο κ. Κουβέλης , ο οποίος, επίσης, τη Δευτέρα, με συνέντευξη τύπου, θα κάνει και την επίσημη παρουσίαση των 10 βουλευτών που θα μετέχουν πλέον σε κοινή ομάδα στο Κοινοβούλιο.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜ.ΑΡ. , σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, αποτελείται από τους βουλευτές κ.κ. :
Φώτη Κουβέλη (βουλευτή Β Αθηνών), Πρόεδρο και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιάννη Αμοιρίδη (βουλευτή Πιερίας), Οδυσσέα Βουδούρη (βουλευτή Μεσσηνίας), Ηλία Θεοδωρίδη (βουλευτή Πέλλας), Θανάση Λεβέντη (βουλευτή Αττικής), Γιάννη Μιχελογιαννάκη (βουλευτή Ηρακλείου), Βασίλη Οικονόμου(βουλευτή Αττικής), Γιώργο Παπαμανώλη (βουλευτή Κυκλάδων), Νίκο Τσούκαλη (βουλευτή Αχαϊας) και Γρηγόρη Ψαριανό (βουλευτή Β Αθηνών).
Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, μετά το “πράσινο φως” που έδωσε η ΔΗΜ.ΑΡ. , με την απόφαση της Κεντρικής της Επιτροπής, την περασμένη Τρίτη, για τη συνεργασία και τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτιά της, βουλευτών οι οποίοι διαγράφηκαν από το ΠΑΣΟΚ , εξαιτίας της αντίθεσής τους με το δεύτερο μνημόνιο και είχαν κάνει κοινή διακήρυξη ( Αμοιρίδης, Θεοδωρίδης, Μιχελογιαννάκης, Παπαμανώλης), για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Παράλληλα, η Κεντρική Επιτροπή είχε κάνει δεκτή την ένταξη στη ΔΗΜ.ΑΡ. του πρώην βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Βουδούρη, ο οποίος είχε ανεξαρτητοποιηθεί, αντιτιθέμενος επίσης στο δεύτερο μνημόνιο .
Η συνεργασία με τον κ. Οικονόμου – είχε διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ επειδή αρνήθηκε να στηρίξει με την ψήφο του στη Βουλή το πρώτο μνημόνιο, και πρωτοστατεί στους Ελεύθερους Πολίτες-, έχει επισημοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2012.
Tην αποχώρησή της από τη ΔΗΜΑΡ την έκανε γνωστή με δημόσια δήλωσή της: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την πορεία που αποφάσισε να τραβήξει η ΔΗΜΑΡ, δεν θα μπορέσω να υπερασπιστώ τη νέα μας ταυτότητα ούτε σε εθνικό επίπεδο, πόσο δε μάλλον σε τοπικό.
Αποχωρώ από το κόμμα και χωρίς μικροψυχία εύχομαι, για το καλό των πολλών, να κάνω εγώ λάθος. Και βέβαια ισχύει ότι στα θέματα που θα έχουμε κοινές απόψεις, θα τα υπερασπίζομαι όπως πάντα».
Η κυρία Βαρελά , χημικός μηχανικός και υπάλληλος του Δήμου Σύρου Ερμούπολης , υπήρξε μέλος τη Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής γραμματέας της Ν.Ε. Κυκλάδων του Συνασπισμού που ακολούθησε την Ανανεωτική Πτέρυγα και εντάχθηκε στη ΔΗΜΑΡ, αμέσως μετά την ίδρυσή της.
Αναλυτικά ρεπορτάζ υπάρχουν σε τοπικά έντυπα και ιστοσελίδες (http://cyclades24.gr), όπου αναφέρεται η κυρία Βαρελά ως φαβορί για υποψήφια της ΔΗΜΑΡ στις Κυκλάδες«πριν όμως ξεκινήσει το φλερτ της Δημοκρατικής Αριστεράς με τον Γιώργο Παπαμανώλη»
Παναγιώτα Μπίτσικα στο ΒΗΜΑ