Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 επανέρχεται το θέμα της μείωσης του εφάπαξ κατά 10% έως 30% όπως προβλέπει και το μνημόνιο. Πρώτο βήμα αποτελεί το έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης με το οποίο ζητείται άμεσα να εντοπιστούν τα εφάπαξ που δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν.
Οι μειώσεις πιθανόν να αγγίξουν περισσότερους ασφαλισμένους αφού αναλογιστικές μελέτες θα γίνουν όχι μόνο στο ταμείο του δημοσίου και της ΔΕΗ που βρίσκονται χρόνια τώρα υπό το κράτος οικονομικής ασφυξίας αλλά και για άλλα ταμεία του ιδιωτικού τομέα όπως:
Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ)
Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ)
Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας(ΤΑΥΤΕΚΩ).
Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ).
“Δείχνει τις προθέσεις της για την τρίτη κατά σειρά μείωση των εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά φαίνεται να προχωράει και στα ταμεία πρόνοιας των ιδιωτικών υπαλλήλων καθώς και των ελευθέρων επαγγελματιών”, δήλωσε ο Θανάσης Καποτάς, πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ωστόσο ο Υπουργός Εργασίας ήταν κατηγορηματικός ότι δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση για μείωση του εφάπαξ πριν ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες.
Μάλιστα ο κ. Κουτρουμάνης εξετάζει από κοινού με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Βασίλη Ράπανο το θέμα συμψηφισμού του εφάπαξ με τις οφειλές στις τράπεζες και κυρίως το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.
Το μέτρο αυτό που θα είναι προαιρετικό για τον δανειολήπτη – δικαιούχο εφάπαξ, θα βοηθήσει ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα και να περιοριστεί η ταλαιπωρία και η πολυετής αναμονή.
Ειδικά στο ταμείο πρόνοιας του δημοσίου έχουν κατατεθεί 6 000 αιτήσεις επισπεύσεως ενώ αν κάποιος υποβάλει σήμερα τα χαρτιά του… “θα πάρει το εφάπαξ μειωμένο μετά από 7 χρόνια” σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο Ταμείο Πρόνοιας.
Στο μέτωπο των μισθών σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος ,ο μέσος όρος των αποδοχών έχει μειωθεί ήδη το 2012 κατά 12% ενώ άλλο επιπλέον 9% αναμένεται να μειωθούν το 2013, ωστόσο η Κριστίν Λαγκάρντ ζητά κι άλλες θυσίες.
Αναφερόμενος στις μειώσεις ο πρόεδρος του ΣΕΒ υποστήριξε ότι δεν απαιτούνται επιπλέον περικοπές αν εφαρμοστεί πιστά το μνημόνιο και αποφευχθούν επιπλέον ελλείμματα. Όμως ο κ. Δασκαλόπουλος έδειξε να πριμοδοτεί τις επιχειρησιακές συμβάσεις παρότι έχουν αρχίσει οι διαβουλεύσεις των κοινωνικών εταίρων για υπογραφή νέων κλαδικών με μειώσεις μισθών έως και 10%.
Mega tv