Σαν να μην έφτανε που η κούραση μας κάνει να «σερνόμαστε» όλη μέρα, μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί να αποτελέσει και «εισιτήριο» για την παχυσαρκία, καθώς μας κάνει να τρώμε περισσότερο.
Την μελέτη εκπόνησαν επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, που επιστράτευσαν 17 νέους, υγιείς άντρες και γυναίκες, τους οποίους μελέτησαν επί οκτώ μερόνυχτα.
Οι μισοί από τους εθελοντές κοιμόντουσαν φυσιολογικά και οι υπόλοιποι τα δύο τρίτα του φυσιολογικού.
Όλοι οι εθελοντές μπορούσαν να τρώνε ό,τι ήθελαν στη διάρκεια της μελέτης.
Όπως είπαν οι ερευνητές, παρουσιάζοντας τη μελέτη σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (AHA), οι εθελοντές της ομάδας που είχε έλλειψη ύπνου – κοιμόντουσαν κατά μέσον όρο 1 ώρα και 20 λεπτά λιγότερο απ’ ό,τι οι υπόλοιποι – κατανάλωναν κατά μέσον όρο 549 θερμίδες περισσότερες την ημέρα.
Ωστόσο, οι ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού των εθελοντών και στις δύο ομάδες ήταν παρόμοιες, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο οργανισμός των κουρασμένων δεν έκαιγε περισσότερες θερμίδες για να αντισταθμίσει την κούραση.
«Πραγματοποιήσαμε τη μελέτη για να δούμε εάν η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών της όρεξης (της λεπτίνης και της γκρελίνης) και εάν αυξάνει την ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής και των καύσεων», είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Βάιρεντ Σόμερς, καθηγητής Ιατρικής & Καρδιαγγειακών Νόσων στην Κλινική.
«Διαπιστώσαμε ότι αύξανε τα επίπεδα της λεπτίνης και μείωνε αυτά της γκρελίνης – μία επίδραση που οδηγεί στην πολυφαγία, την οποία και επέδειξαν οι κουρασμένοι εθελοντές μας – αλλά δεν αύξανε τις καύσεις. Ο συνδυασμός όλων αυτών των επιδράσεων είναι βέβαιο ότι μακροπρόθεσμα οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους».
«Η έλλειψη ύπνου αποτελεί εντεινόμενο πρόβλημα, με το 28% των ενηλίκων να κοιμούνται ήδη έξι ή λιγότερες ώρες το βράδυ», πρόσθεσε από την πλευρά του ο ερευνητής δρ Άντριου Ντ. Κάλβιν, καρδιολόγος και επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Κλινική.
Και οι δύο ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη τους είναι μικρή και πρέπει να επαληθευτούν τα ευρήματά της από μεγαλύτερες επιδημιολογικές μελέτες.
Έως τότε, όμως, καλό είναι να έχετε το νου σας εάν κοιμάστε λίγο, διότι πολλές προγενέστερες μελέτες έχουν ενοχοποιήσει την έλλειψη ύπνου ως παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία.
Συνεπώς, φροντίστε να τρώτε με μέτρο και όσο πιο υγιεινά μπορείτε εάν το πρόγραμμά σας είναι τόσο φορτωμένο, ώστε δεν κατορθώνετε να κοιμάστε οκτώ ώρες το 24ωρο.