6 Απριλίου η διάλυση της Βουλής, 29 Απριλίου εκλογέςΚάλπες αγωνίας (και διχασμού;)

Το γραφείο του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου παρέμενε φωτισμένο ως αργά τη νύχτα την περασμένη Παρασκευή. Παρ’ ότι οι μεγάλες αγωνίες του PSI και του νέου οικονομικού προγράμματος είχαν παρέλθει, ο Πρωθυπουργός συνέχιζε επίμονα να εργάζεται, προετοιμάζοντας τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς ο κύβος των εκλογών έχει ριφθεί. Η Βουλή, εκτός απροόπτου, θα κλείσει την Παρασκευή 6 Απριλίου, δύο ημέρες δηλαδή πριν από το άνοιγμα της Μεγάλης Εβδομάδας και έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία-εξπρές οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 29 Απριλίου. Πράγμα που σημαίνει ότι ως τη διάλυση της Βουλής θα πρέπει να έχουν κυρωθεί από το Κοινοβούλιο η δανειακή σύμβαση, η συμφωνία με την τρόικα, το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, να έχουν προωθηθεί τα μέτρα και οι ρυθμίσεις του πρώτου εξαμήνου που απορρέουν από το νέο μνημόνιο, όπως και το πλαίσιο για την ανασύνταξη του τραπεζικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Λ. Παπαδήμος θέλει να καλύψει κατά το δυνατόν τη νέα κυβέρνηση, να κερδίσει ουσιαστικά τον χρόνο που θα χαθεί στις πιθανές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της και επιπλέον έχει καθήκον να προετοιμάσει, κατά τρόπο άψογο, τις εκλογές, ώστε να εκφρασθεί ειρηνικά, μαζικά και ελεύθερα, χωρίς εντάσεις και αμφισβητήσεις η βούληση του ελληνικού λαού.

Οπως όλοι, έτσι κι εκείνος γνωρίζει ότι οι προσεχείς εκλογές θα είναι οι δυσκολότερες της Μεταπολίτευσης. Γι’ αυτό και δεν θέλει να αφήσει τίποτε στην τύχη. Ηδη έχει δώσει σχετικές οδηγίες στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου δηλώνουν έτοιμοι σχεδόν κατά 90% για εκλογές στο επόμενο σύντομο διάστημα.
Με το πολιτικό σύστημα κλονισμένο, αμφισβητούμενο, κατακερματισμένο, τον κόσμο οργισμένο και πολλές αντικοινοβουλευτικές ομάδες έτοιμες να προκαλέσουν τα δικά τους γεγονότα, οι εκλογές δεν μπορεί παρά να ασφαλισθούν έναντι πολλαπλών κινδύνων. Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα αγωνιούν για την ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει στην προεκλογική περίοδο.
Ηδη προβληματίζουν οι προπηλακισμοί, τα γιαουρτώματα και οι πολλές επιθετικές κινήσεις εις βάρος πολιτικών προσώπων και εκδηλώσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι των υποψηφίων προετοιμάζονται για ελεγχόμενο προεκλογικό αγώνα με τη μικρότερη δυνατή έκθεση σε άγνωστο κοινό.

Δεν είναι επίσης λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για τις σημερινές εσωκομματικές εκλογές του ΠαΣοΚ, καθώς έχουν γνωστοποιηθεί προσκλήσεις για επεισόδια.

Επίδοξοι προστάτες
Μεγαλύτερη ανησυχία επικρατεί πάντως για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης παρακολουθεί από κοντά τις προετοιμασίες πολλών ετερόκλητων ομάδων για δυναμική παρουσία στις παρελάσεις σε όλη τη χώρα. Υπάρχει και το κακό προηγούμενο της 28ης Οκτωβρίου, που δεν επιτρέπει εφησυχασμό.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τις τελευταίες ημέρες επιδίδεται σε αυστηρή καταγραφή των ακροδεξιών ομάδων που προετοιμάζονται για την 25η Μαρτίου και δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τις πολλές κινήσεις εφέδρων αξιωματικών και άλλων αυτόκλητων πολιτοφυλάκων, υπερασπιστών υποτίθεται της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. «Το φαινόμενο λαμβάνει μορφή μόδας» λέει ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «κάθε καρυδιάς καρύδι έρχεται στο προσκήνιο φιλοδοξώντας να παίξει ρόλο προστάτη της κοινωνίας». Αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα για μια συντεταγμένη Πολιτεία, λέει με ένταση.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει τους περισσότερους από τους επίδοξους προστάτες«μαχαιροβγάλτες» και δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται ότι στις 25 Μαρτίου, στην Αθήνα και αλλού, μπορεί να «συναντηθούν» με εκείνους της Αριστεράς και του αντιεξουσιασμού, που ετοιμάζονται για τα δικά τους γεγονότα, από τη δική τους σκοπιά, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι με τη στάση και τα καλέσματά τους για προπηλακισμούς και επεισόδια δείχνουν να περπατούν στην ίδια οδό του εκφασισμού.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει προπηλακισμούς και έκτροπα στις παρελάσεις και προειδοποιεί ότι όποιος επιχειρήσει επιθέσεις κατά των επίσημων αρχών θα συλλαμβάνεται και θα παραπέμπεται στο Αυτόφωρο. Επίσης εμφανίζεται διατεθειμένος να καλέσει τα κόμματα και τους φορείς της κοινωνίας, από την Εκκλησία ως τα συνδικάτα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ακόμη θα καλέσει τους βουλευτές να πάνε σύσσωμοι στις παρελάσεις, να αψηφήσουν τις απειλές και να δηλώσουν παρουσία, χωρίς φόβο και επιφυλάξεις, στην εθνική επέτειο.

«Το κράτος δεν παραιτείται του ρόλου του» δηλώνει μετά πάθους ο κ. Χρυσοχοΐδης και επιμένει ότι «δεν θα αφήσουμε τη χώρα εκτεθειμένη στο τυχαίο γεγονός, όπως συνέβη σε άλλες ιστορικές περιόδους». Και συμπληρώνει: «Πουθενά στον προηγμένο κόσμο δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα ανομίας».

Προσοχή, διχόνοια!
Γίνεται φανερό από τα παραπάνω ότι η αγωνία περισσεύει για την προεκλογική περίοδο, αλλά και για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης δεν κρύβει την ανησυχία του και διερωτάται αν οι έλληνες ψηφοφόροι θα ψηφίσουν με το θυμικό. Αν δηλαδή θα δώσουν ψήφο τιμωρίας με γνώμονα την οργή για τα πρόσφατα και τα επερχόμενα μέτρα ή θα προσέλθουν στις κάλπες με το βλέμμα στο μέλλον.

Επισημαίνει χαρακτηριστικά τον κίνδυνο μιας εκλογικής σύγκρουσης μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων, η οποία είναι ικανή να σπείρει τη διχόνοια στη χώρα. Μη παραλείποντας μάλιστα να υπενθυμίσει ότι το σπέρμα της διχόνοιας συνοδεύει το ελληνικό έθνος από τον αγώνα της ανεξαρτησίας ακόμη. «Είναι ενσωματωμένη η διχόνοια στο κύτταρό μας» σημειώνει ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι «καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, παρ’ ότι πολλές πέρασαν συμφορές και αναστατώσεις, δεν παραδόθηκε σε εμφύλια διαμάχη». «Ολες βρήκαν κάποια ισορροπία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων» επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να ξεπεράσουμε την ελληνική κατάρα του διχασμού και να αντιμετωπίσουμε τον σύγχρονο κόσμο συνθέτοντας τις αντιθέσεις και όχι συγκρουόμενοι μέχρις εσχάτων». Και επιμένει ότι είναι απόλυτη ανάγκη να αντιμετωπίσουμε με διάλογο και συναίνεση τις όποιες διαφορές, οι οποίες, όποιες κι αν είναι, «σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανές να υπερίπτανται του εθνικού συμφέροντος». Και χαρακτηριστικά επικαλείται το τελευταίο δημοψήφισμα στην Ελβετία, όπου οι Ελβετοί είπαν «όχι» στη μείωση των ωρών εργασίας.

Προεκλογικός λόγος και μέτρα
«Τραγικό να μην πούμε την αλήθεια»
Το σίγουρο είναι ότι η χώρα εισήλθε σε άτυπη προεκλογική περίοδο σε κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης. Το οποίο μπορεί να ενταθεί όταν θα γνωστοποιηθεί ο κατάλογος των μέτρων και των ρυθμίσεων που θα χρειασθεί να λάβει η επόμενη κυβέρνηση τον προσεχή Ιούνιο. Κάτι που ήδη προπαρασκευάζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν κρύβουν ότι, παρά την πρόοδο που σημειώνεται στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, όπως αποτυπώθηκε στα στοιχεία του πρώτου διμήνου, θα χρειασθεί να υπάρξει γενναία παρέμβαση στο σκέλος των δημοσίων δαπανών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μεγάλα ανελαστικά κονδύλια των συντάξεων και των πληρωμών του Δημοσίου.
Το κράτος αργά ή γρήγορα θα αναγκασθεί να λάβει και άλλα μέτρα περιορισμού των δαπανών αν θέλει πραγματικά να δημιουργήσει σταθερά δημοσιονομικά πεδία, τα μόνα ικανά να οδηγήσουν στον έλεγχο του δημοσίου χρέους. Υπό αυτή την έννοια το θέμα δεν μπορεί παρά να έλθει στην προεκλογική συζήτηση και άπαντες οφείλουν ειλικρινή τοποθέτηση. Το λάθος του 2009, όταν όλα καλύφθηκαν από εκείνο το απολύτως ανειλικρινές «λεφτά υπάρχουν», δεν πρέπει να ξαναγίνει. Αλλωστε, όπως συνηθίζει να υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος«θα είναι τραγικό για τη χώρα να μη συζητήσουμε αυτή τη φορά με ακρίβεια τι πρέπει να γίνει, γιατί απλούστατα θα κινδυνεύσουμε να χάσουμε την ευκαιρία που μας παρουσιάζεται μετά την τόσο μεγάλη προσπάθεια και τις τόσες θυσίες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed